Femeia

Gânduri despre octombrie

Ați observat că puțini sunt cei care așteaptă această lună cu ardoare și emoții, precum așteptăm luna decembrie, iunie, mai sau septembrie? E ca și cum puțini au nevoie de octombrie, o lună de tranziție spre nopți mai lungi petrecute sub plăpumi călduroase și zile mai reci petrecute sub ploi și vânt.

Nu e o lună a începuturilor. E o lună a nostalgiei. E o lună când faci pace cu trecutul și te simți gata, pentru prima dată, să faci față viitorului. E perioada când prezentul trăiește într-un alt ritm, mai calculat. Sunt zilele când zâmbești senin amintindu-ți peste ce ai reușit să treci – dezamăgiri sau câștiguri. E o lună a liniștii și a chibzuinței.

În ultima vreme, mă surprind că urez de ziua oamenilor dragi multă sănătate. E ceea ce nu putem cumpăra niciodată. Octombrie e luna roz, luna prevenției cancerului de sân. Am realizat abia în ultimul an că cancerul nu face alegeri și nu are preferințe. E boala care, fără milă, îți ia de lângă tine oamenii dragi și te lasă doar cu amintirile.

Riscul ca o femeie între 30 și 40 de ani să afle că suferă de cancer este de aproximativ 1 la 250, iar pentru doamnele de 40 și 50 de ani șansele de îmbolnăvire sunt de 1 la 70 – asta zic statisticile. Realitatea arată însă că oricine poate fi diagnosticată cu această boală. De aceea, gândurile mele, în acest octombrie, vor pleca spre persoanele care se luptă cu cancerul, spre familiile care învață să trăiască fără persoanele dragi, dar și spre femeile sănătoase, care nu trebuie să uite de ele, ci să pășească pragul medicului de familie, pentru analizele anuale. E poate cea mai simplă dovadă de dragoste față de propria persoană.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *