Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:48
Abonamente

Comentariu 2 Iulie 2012, ora 06:30    Din editia print

Marime Font

Gânduri triste despre vinul moldovenesc la un pahar de vin italo-francezo-americano-chilian

Perspectivele mai puţin fericite ale vinurilor moldoveneşti în Uniunea Europeană, şi nu numai, căpătau un contur tot mai desluşit cu fiecare sticlă de vin italian, francez, californian şi chilian, consumate într-o seară, departe de casă, cu expertul economic Vlad Bercu. 

 
 

După o escapadă la un supermarket, am constatat că R. Moldova trebuie să se clarifice neapărat şi în cel mai scurt timp cu direcţia strategică şi tactica de promovare a vinurilor sale. Motoul preferat al politicienilor moldoveni - „vom fi peste tot” - în acest domeniu nu va lua foc.

De ce? Un N’ero Davola (Sicilia, Italia), Chianti (Toscana, Italia), Bordeaux (Bordeaux, Franţa), un vin de California şi unul din Chile, fiecare la un preţ sub 3 euro per sticlă de 0,7 litri. Şi poate ar fi un vin prost la acest preţ de nimic, de nu aş fi eu un amator (moderat) de vinuri sau dacă nu era alături unul dintre experţi, cu o practică mai vastă în consumul vinurilor de calitate.Vinuri de aceeaşi calitate, potrivit concluziei noastre subiective, puteau fi procurate în reţelele comerciale din RM la preţuri de la 90 la 150 de lei per sticlă (mai puţin se referă la vinul din SUA).

În aceste condiţii, cu ce fel de vin să bată moldovenii astfel de concurenţi ca Italia şi Franţa, care nu doar ştiu cum să producă vin bun, dar şi cum să-l vândă la un preţ mai mult decât atractiv.

Dacă în încercările vinificatorilor moldoveni de a pătrunde pe piaţa din Asia, accentul indiscutabil poate fi pus pe un preţ mai „socialist”, chiar şi în detrimentul calităţii, pe piaţa UE, moldovenii au nevoie de vinuri calitative şi încă un plus de valoare.

Chiar dacă sunt cumpărate în prezent, mai mult ca o băutură exotică dintr-o ţară ex-sovietică, vinurile moldoveneşti, în opinia unui ne-expert, ar avea o şansă în plus să ajungă pe mesele europenilor, dacă, în primul rând, ar ajunge în restaurantele acestora, pe care oamenii de acolo le vizitează, tradiţional, destul de des. În majoritatea restaurantelor europene vinurile încep de la 15 la 20 de euro per sticlă, indiferent ce preţ au avut „la naştere”.

În plus, RM are nevoie de o „legendă”, care să propulseze interesul faţă de această regiune. Nu vreau să folosesc cuvântul poziţionare, pentru că poziţionarea costă bani grei. Deocamdată avem nevoie doar de o legendă. Cel puţin un Festival al vinului CA LUMEA sau o campanie comună a guvernului-vinificatorilor-agenţiilor de turism.

P.S. Fotografia se numeşte Welcome to PURCARI Moldova winery to taste divine wines (http://travelblogland.com/rest-and-entertainments/welcome-to-purcari-moldova-winery.html) chiar dacă, mi se pare, că e o fotografie de la Mileştii Mici.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md