Ultima oră

Garry Kasparov: Putin blufează în mod obraznic

– Credeți acum, că Occidentul ar trebui să ofere arme armatei ucrainene?

– Am rezut acest lucru de la inceput. Am vorbit în Senatul Statelor Unite pentru a susține această poziție. De fapt, aceasta este într-o oarecare măsură îndeplinirea angajamentelor asumate de către Occident prin semnaturile lui Bill Clinton și John Major în 1994, prin semnarea Memorandumului de la Budapesta. Ucraina a fost dezarmata de arme nucleare, în schimb i s-au oferit garanții teritoriale de catre Rusia, SUA si Marea Britanie.

– Nu vor duce armele americane la o escaladare a acestui conflict?

– Asigurarea Ucrainei cu rachete anti-tanc, cu alte arme defensive – nu este doar consolidarea capacității de apărare a armatei ucrainene și, în consecință, creșterea prețului agresiunii pentru Putin, este şi un mesaj psihologic foarte important. De fapt, problema este ca nu sancțiunile sunt slabe, ci că Putin nu crede că este ceva serios. Și de aceea, Putin ii spune elitei ruse și clasei de mijloc, că toate aceste măsuri luate de către guvernele occidentale sunt luate sub presiunea opiniei publice, ca nimeni nu are de gând să intre într-o confruntare deschisă.

– In timpul unui discurs la Forumul Wroclaw ati spus că pentru Putin politica nu este șah, ci poker …

– În acest joc, spre deosebire de șah, pozitia de putere nu depinde exclusiv de cartile din mană, pentru că puteți compensa mereu acest lucru cu presiunea psihologica asupra adversarului. Putin profita cu succes de slăbiciunea formata în Occident in ultimii 25 de ani ca urmare a relaxarii politice. Occidentul pur și simplu nu este pregatit de o confruntare serioasă. Prin urmare, Putin blufeaza cu obraznicie.
Este clar că Rusia de astăzi – nu este Uniunea Sovietică stalinista si nici brejnevista. Este o țară care posedă arme nucleare, dar nu are nimic altceva, spre deosebire de Uniunea Sovietică de acum 30 sau 60 de ani. Singurul lucru pe care Rusia il are în prezent este un lobby în Occident, care nu a existat înainte. Putin a creat de mai mulți ani o infrastructura a susținătorilor din cercurile politice și jurnalistice, și, desigur, în comunitatea de afaceri.

– Adica Vladimir Putin este hotarat sa aiba o confruntare de lungă durată, iar Occidentul nu este capabil sa i se opuna?

– Această situație nu va găsi rezolvare cat timp Occidentul nu demonstrează voință politică. Astăzi este important nu să se consolideze sancțiunile, ci sa se indice în mod clar că aceste lucruri sunt interconectate. În timp ce Rusia continua sa susțina conflictul din estul Ucrainei, continua agresiunea, cat timp Rusia continuă să ocupe Crimeea şi sa copnduca o politica agresivă, provocând avioanele NATO, încălcand spațiul aerian și intrand în apele teritoriale ale altor țări, toate acestea împreună vor conduce la conservarea și inasprirea sancțiunilor.

Altfel spus, cat timp Rusia nu se întoarce la status quo-ul de la începutul anului 2014, nu se vor ridica sancțiunile. Trebuie să existe un mesaj clar al Vestului: Rusia lui Putin nu va fi acceptata în lumea liberă, va fi un stat proscris. Acesta ar trebui sa fie mesajul, care insa inca nu a fost clar fromulat. Prin urmare, elita de afaceri rusa, elita politică și militară, clasa de mijloc cred că toate acestea sunt dificultăți temporare.

– Poate Belarus deveni urmatoarea victima a lui Vladimir Putin?

– Şi Belarus, și Kazahstan. Nuanța este data de faptul că Putin are în mod clar avantajul tactic, poate lovi oriunde. În timp ce problema este că lumea liberă nu este pregătită să respingă atacurile. Inca este blocata în Donbas, pe faptul că există o amenințare asupra Mariupolului. De fapt, sunt posibile diferite variante, inclusiv o operațiune în Belarus. Noi nu trebuie să uităm că există, de asemenea, direcția sudica – Georgia, Azerbaidjan. Nu trebuie exclusa nici Estonia cu Narva, si chiar Norvegia – la granita, de asemenea, exista o concentrație de trupe ruse. Scopul nu este neapărat de a câștiga ceva, de a cuceri teritorii. Scopul lui Putin este sa distruga ordinea existentă, în care îi este foarte greu sa realizeze obiective tactice. El are nevoie de haos, o situație în care sa fie discreditate instituțiile actuale. În consecință, orice astfel de operațiune – razboi hibrid în oricare țară NATO, chiar cu succes minim, va însemna că NATO nu mai joacă un rol important, iar Putin a repurtat un nou succes in politica externă.

– Și ce parare aveti în legătură cu ideea unor lideri occidentali care spun ca este nevoie sa se acorde sprijin președintelui Belarus Aleksandr Lukașenko, pentru a proteja independența Belarus?

– De fapt, problema Occidentului astăzi nu este că nu pot face nimic cu Lukașenko, ci ca încă nu-l percepe pe Putin ca pe o amenințare strategică. Pentru ca este o amenințare strategică, este necesar sa se reacționeze cu o strategie, este nevoie de un plan. Putin este angajat într-o misiune de supraviețuire acum, vulnerabilitatea sa este că el este un dictator care lucrează în modul de supraviețuire tactica. El nu are planuri pe termen lung, astfel încât el îşi poate permite o lovitură aici, una acolo – a supraviețuit astăzi, și foarte bine. Mâine vom vedea ce vom face. Putin oricum supravietuieste altori lideri politici – ei vin și pleacă, el ramane mereu. Prin urmare, Occidentul are nevoie de un plan, pentru ca orice ministru, general sau oligarh putinist sa înțeleaga – este deja totul foarte serios si pe termen lung. Când se va face acest lucru, vom putea vorbi şi despre Lukașenko.

Paginaderusia.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *