Actualitate

Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea tarifelor la energia electrică cu 12,7 la sută

Cererea de ajustare a tarifelor la costuri a fost remisă ANRE la sfîrșitul lunii noiembrie 2016, cînd furnizorul de energie electrică a solicitat o majorare de 10,5 la sută. Întreprinderea și-a argumentat solicitarea prin faptul că o parte din devierile acumulate anterior nu au fost luate în calcul la stabilirea tarifului în iulie 2015, precum și cele acumulate pe parcursul anului 2016, rata inflației de 4,4 la sută, dar și creșterea costurilor de bază.

Amînarea ajustării a dus la acumularea de noi devieri financiare și cheltuieli suplimentare, ca urmare compania și-a revăzut solicitarea în creștere pînă la 12,7 la sută, a declarat în ședința publică Sergiu Codreanu, reprezentantul Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Potrivit proiectului prezentat de furnizor, este solicitată o majorare cu 17,7 la sută a tarifului pentru populație, de la 1,92 pînă la 2,26 lei pentru un kilowatt/oră (fără includerea TVA).

Reprezentanții ANRE au declarat că poziția instituției va fi anunțată într-o ședință ulterioară, iar la stabilirea tarifelor vor fi luate în considerare doar cheltuielile justificate. Anterior autoritatea pentru reglementare în energetică menționa că ”nu va admite creșterea nejustificată a tarifelor la serviciile de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice, solicitată de ÎCS „RED Union Fenosa””.

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis la 12 martie 2016, după dezbateri în ședința publică, reducerea cu 11 la sută a tarifului la energia electrică furnizată populației de compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie. Autoritatea de reglementare a revenit la ajustarea tarifelor după ce în iulie 2015 a majorat tarifele la energia electrică cu 30.37 la sută, tarife care au intrat în vigoare după un audit efectuat la companiile de furnizare, pe 9 noiembrie.

La adoptarea deciziei de micșorare a tarifelor din martie 2016, ANRE nu a luat în calcul devierile financiare, formate în urma deprecierii monedei naționale. Ulterior Ministerul Economiei și Grupul Gaz Natural Fenosa au semnat un aranjament, potrivit căruia recuperarea devierilor tarifare de către Gaz Natural Fenosa va începe la 1 ianuarie 2017 și va dura patru ani. Suma devierilor, ajustată la rata dobînzii, va constitui circa 1,75 miliarde de lei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *