Astăzi 22 Septembrie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:39
Abonamente

Finanţe 9 Aprilie 2015, ora 07:33    Din editia print

Gas Natural Fenosa: datorii vs. venit. „Povara tarifelor este povara noastră”

Marime Font

Anul 2015 a fost numit de analiștii economici din țară ca unul de criză, din cauza deprecierii monedei naționale. 

Datele pentru anul curent prevăd o creștere a inflației, scumpirea nivelului de trai și, evident, a tarifelor la gazele naturale și energia electrică.

În acest context, cel mai mare furnizor de energie electrică a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) pentru majorarea prețului la energia electrică. Furnizorul cere o majorare cu până la 70 la sută.
 
Gas Natural Fenosa solicită majorarea tarifului la energia electrică, invocând motivul deprecierii leului în raport cu valutele internaționale pe parcursul ultimilor ani. În acest sens, săptămâna precedentă, reprezentanții companiei și cei din societatea civilă au participat la o serie de dezbateri publice privind majorarea prețului la energia electrică, compania motivând că suferă pierderi enorme.
Reprezentanții Fenosa insistă la ajustarea prețului, în timp ce ultima modificare a avut loc în mai 2012, când curentul electric s-a scumpit cu 10 la sută.

Loading...


Reamintim, că agentul activează pe o mare parte a țării din anul 2000, când compania spaniolă „Union Fenosa” a achiziționat trei reţele electrice (RE Chişinău, RED Centru şi RED Sud) la preţul de 25,3 milioane dolari.

În mai 2013, Jose Luis Gomez Pascual, managerul Union Fenosa în Moldova, a indicat, într-un raport făcut public, că investiţiile în reţelele electrice din Republica Moldova au constituit peste 230 milioane dolari. De menţionat este că, mijloacele financiare investite de companie în reţelele proprii sunt incluse ulterior în tarif şi recuperate din contul consumatorilor. „Acest lucru înseamnă că noi, populația țării, am finanţat aceste investiţii. Iar în cazul unei eventuale vânzări a afacerii către un alt operator, Union Fenosa va obţine un profit de 230 milioane dolari sau de nouă ori mai mult decât investiţia iniţială. O astfel de rentabilitate a investiţiilor nu este normală pentru un monopol natural”, a menționat analistul economic Sergiu Tofilat în cadrul unei analize referitor la agentul electric.

Venituri de milioane de euro

Solicitarea de mărire a prețului vine în timp ce compania Gas Natural Fenosa înregistrează profituri de milioane de euro. Datele oficiale, arată că pe parcursul primilor șapte ani din momentul privatizării, Union Fenosa a obţinut profit de peste un miliard și jumătate de lei.

Mai mult ca atât, conform rapoartelor financiare publicate pe site-ul companiei, în perioada anilor 2010-2013, „RED Union Fenosa” SA a transferat dividende companiei-mamă în suma totală de 693 milioane lei, sau aproximativ 56,2 milioane dolari la cursurile de referinţă în fiecare an. Iar datele pentru februarie 2015 arată că distribuitorul de energie electrică din Republica Moldova, Gas Natural Fenosa a înregistrat un profit brut de 37 milioane euro din distribuția de energie electrică în anul 2014 cu 5,7% mai mult față de anul 2013.

Anul trecut, compania și-a mărit cu 3,1% vânzările de energie electrică în Republica Moldova. În același timp și numărul conectărilor la rețeaua de curent electric a fost de 856 mii sau cu zece mii mai mult față de perioada similară a anului precedent, se arată în raportul Gas Natural Fenosa publicat recent.

Poziția furnizorului de energie electrică este că sectorul energetic a acumulat pierderi de aproape un miliard 500 mii lei, pe parcursul ultimilor trei ani, față de întreprindere. „Astăzi vorbim de pierderi în valoare de 1miliard 472 de milioane lei, din care 90 la sută sunt din cauza deprecierii leului pe parcursul ultimilor trei ani. Aceste datorii trebuiesc recuperate”, a declarat directorul companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu în cadrul unei dezbateri.

Creșterea șoc a prețului

Inițial, furnizorul a solicitat o majorare cu până la 80 la sută a prețului pentru energia electrică. În prezent, consumatorii casnici din nordul ţării plătesc 1,71 de lei și respectiv 1,73 de lei pentru un kWh. Dacă solicitările vor fi acceptate, un kWh va ajunge la 2,58 de lei.

În același timp, deși Ministerul Economiei ar putea să se implice în rezolvarea acestei dileme, Stephane Christophe Bride, noul ministru al Economiei, a declarat pentru un post de televiziune că această competență ține de ANRE, nicidecum a ministerului.

Victor Parlicov, expert la IDIS Viitorul a declarat că operatorii sau consumatorii nu poartă responsabilitate pentru fraudele din sectorul bancar legat de cursul valutar, care provoacă aceste scumpiri. În stabilirea noului preț la energia electrică „contează nu doar cât vom plăti acum, ci cât vom plăti în viitor”, a spus expertul. „La noi problema este că economia nu funcționează, dar anume ea ar trebui să creeze locuri de muncă, condiții pentru cetățeni, iar „înălbirea economiei” ar oferi acestor scumpiri o simțire neînsemnată de către toți consumatorii. Iar povara tarifelor este povara noastră”, a enunțat Parlicov.

Creșterea nu este motivată

În opinia analistului Sergiu Tofilat, creșterea cu până la 80 la sută nu este motivată. „Este evident că tariful actual nu e suficient pentru a compensa cheltuielile furnizorului de energie electrică. Însă, pentru a contabiliza echitabil costurile de capital, în tarif trebuie incluse nu investiţiile, dar amortizarea lor”, a declarat acesta. Argumentarea privind noul tarif trebuie însoţită de informaţii veridice referitor la costul de achiziţie a energiei electrice, consumurile şi cheltuielile distribuitorului şi furnizorului, astfel încât să fie stabilit un tarif echitabil, care ar fi și transparent pentru clienți.

Următoarea majorare a prețului pentru energia electrică urmează să fie supusă dezbaterilor pe 10 aprilie, la ședința publică a ANRE.
Scumpiri în lanț

Acum câteva zile, și compania Moldova Gaz a solicitat majorarea cu 48 la sută a tarifului pentru gazele naturale, de la 5.666 de lei până la 8.386 de lei pentru o mie de metri cubi.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 16:13

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

În regiunea Tver, un avion de luptă de tip Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat, relatează Interfax, citând serviciul de presă al districtului militar de vest.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Septembrie 2020, ora: 15:40

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

 Specialiştii susţin că, dintr-un kilogram de carne de pui cumpărată din magazin, o treime este saramură, care este injectată în carne, de procesator. Alte pericole din carnea de pui sunt hormonii şi medicamentele care le sunt administrate animalelor în crescătorii.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 22 Septembrie 2020, ora: 15:36

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 15:31

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident grav pe strada Nicolae Milescu Spătaru din capitală. Patru mașini s-au tamponat violent. Șoferul mașinii de marca „Dacia” a murit, iar ceilalți doi conducători auto au fost transportați la spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:22

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:14

Unde au fost exportați strugurii moldovenești în perioada iulie-august

Unde au fost exportați strugurii moldovenești în perioada iulie-august

În perioada iulie-august s-au exportat peste 1870 de tone de struguri, mai exact 1871,12 tone, arată datele Asociației „Moldova Fruct”. Astfel, strugurii moldovenești au ajuns atât pe piața din est, cât și pe cea din vest.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Septembrie 2020, ora: 15:12

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 22 Septembrie 2020, ora: 12:47

O femeie divorțată s-a căsătorit cu un covor: „Nu pot să mai trăiesc fără el”

O femeie divorțată s-a căsătorit cu un covor: „Nu pot să mai trăiesc fără el”

 În timpul ceremoniei, Bekki Cocks, care era îmbrăcată într-o rochie de mireasă tradițională, i-a promis „partenerului” ei că îi va fi alături până când „moartea îi va despărți”, scrie Daily Star.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 12:25

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 08:39

Ce limbă vorbesc candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Adevărul scris negru pe alb

Ce limbă vorbesc candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Adevărul scris negru pe alb

Doar trei pretendenți la funcția de șef al statului au scris în declarația privind consimțământul de a candida la alegerile prezidențialele din Republica Moldova că vorbesc limba română. Ceilalți zece, printre care unioniștii Octavian Țîcu și generalul Ion Costaș, dar și...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Septembrie 2020, ora: 08:33

Semne de viață din partea diplomației la București

Semne de viață din partea diplomației la București

România ia poziție oficial, prin președintele Iohannis și ministrul de Externe Aurescu, împotriva represiunii la care este supusă opoziția de la Minsk și cere sancționarea Moscovei în cazul Navalnîi.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 22 Septembrie 2020, ora: 05:58

Japonezii au mașini din ce în ce mai proaste calitativ! Intrările în service au crescut cu 555%

Japonezii au mașini din ce în ce mai proaste calitativ! Intrările în service au crescut cu 555%

Principalii constructori de automobile din Japonia incep sa arate ca produsele lor au mari probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Septembrie 2020, ora: 01:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2020. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2020. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

 aHoroscopul zilei de 22 septembrie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 septembrie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)