Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Finanţe 9 Aprilie 2015, ora 07:33    Din editia print

Gas Natural Fenosa: datorii vs. venit. „Povara tarifelor este povara noastră”

Marime Font

Anul 2015 a fost numit de analiștii economici din țară ca unul de criză, din cauza deprecierii monedei naționale. 

Datele pentru anul curent prevăd o creștere a inflației, scumpirea nivelului de trai și, evident, a tarifelor la gazele naturale și energia electrică.

În acest context, cel mai mare furnizor de energie electrică a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) pentru majorarea prețului la energia electrică. Furnizorul cere o majorare cu până la 70 la sută.
 
Gas Natural Fenosa solicită majorarea tarifului la energia electrică, invocând motivul deprecierii leului în raport cu valutele internaționale pe parcursul ultimilor ani. În acest sens, săptămâna precedentă, reprezentanții companiei și cei din societatea civilă au participat la o serie de dezbateri publice privind majorarea prețului la energia electrică, compania motivând că suferă pierderi enorme.
Reprezentanții Fenosa insistă la ajustarea prețului, în timp ce ultima modificare a avut loc în mai 2012, când curentul electric s-a scumpit cu 10 la sută.


Reamintim, că agentul activează pe o mare parte a țării din anul 2000, când compania spaniolă „Union Fenosa” a achiziționat trei reţele electrice (RE Chişinău, RED Centru şi RED Sud) la preţul de 25,3 milioane dolari.

În mai 2013, Jose Luis Gomez Pascual, managerul Union Fenosa în Moldova, a indicat, într-un raport făcut public, că investiţiile în reţelele electrice din Republica Moldova au constituit peste 230 milioane dolari. De menţionat este că, mijloacele financiare investite de companie în reţelele proprii sunt incluse ulterior în tarif şi recuperate din contul consumatorilor. „Acest lucru înseamnă că noi, populația țării, am finanţat aceste investiţii. Iar în cazul unei eventuale vânzări a afacerii către un alt operator, Union Fenosa va obţine un profit de 230 milioane dolari sau de nouă ori mai mult decât investiţia iniţială. O astfel de rentabilitate a investiţiilor nu este normală pentru un monopol natural”, a menționat analistul economic Sergiu Tofilat în cadrul unei analize referitor la agentul electric.

Venituri de milioane de euro

Solicitarea de mărire a prețului vine în timp ce compania Gas Natural Fenosa înregistrează profituri de milioane de euro. Datele oficiale, arată că pe parcursul primilor șapte ani din momentul privatizării, Union Fenosa a obţinut profit de peste un miliard și jumătate de lei.

Mai mult ca atât, conform rapoartelor financiare publicate pe site-ul companiei, în perioada anilor 2010-2013, „RED Union Fenosa” SA a transferat dividende companiei-mamă în suma totală de 693 milioane lei, sau aproximativ 56,2 milioane dolari la cursurile de referinţă în fiecare an. Iar datele pentru februarie 2015 arată că distribuitorul de energie electrică din Republica Moldova, Gas Natural Fenosa a înregistrat un profit brut de 37 milioane euro din distribuția de energie electrică în anul 2014 cu 5,7% mai mult față de anul 2013.

Anul trecut, compania și-a mărit cu 3,1% vânzările de energie electrică în Republica Moldova. În același timp și numărul conectărilor la rețeaua de curent electric a fost de 856 mii sau cu zece mii mai mult față de perioada similară a anului precedent, se arată în raportul Gas Natural Fenosa publicat recent.

Poziția furnizorului de energie electrică este că sectorul energetic a acumulat pierderi de aproape un miliard 500 mii lei, pe parcursul ultimilor trei ani, față de întreprindere. „Astăzi vorbim de pierderi în valoare de 1miliard 472 de milioane lei, din care 90 la sută sunt din cauza deprecierii leului pe parcursul ultimilor trei ani. Aceste datorii trebuiesc recuperate”, a declarat directorul companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu în cadrul unei dezbateri.

Creșterea șoc a prețului

Inițial, furnizorul a solicitat o majorare cu până la 80 la sută a prețului pentru energia electrică. În prezent, consumatorii casnici din nordul ţării plătesc 1,71 de lei și respectiv 1,73 de lei pentru un kWh. Dacă solicitările vor fi acceptate, un kWh va ajunge la 2,58 de lei.

În același timp, deși Ministerul Economiei ar putea să se implice în rezolvarea acestei dileme, Stephane Christophe Bride, noul ministru al Economiei, a declarat pentru un post de televiziune că această competență ține de ANRE, nicidecum a ministerului.

Victor Parlicov, expert la IDIS Viitorul a declarat că operatorii sau consumatorii nu poartă responsabilitate pentru fraudele din sectorul bancar legat de cursul valutar, care provoacă aceste scumpiri. În stabilirea noului preț la energia electrică „contează nu doar cât vom plăti acum, ci cât vom plăti în viitor”, a spus expertul. „La noi problema este că economia nu funcționează, dar anume ea ar trebui să creeze locuri de muncă, condiții pentru cetățeni, iar „înălbirea economiei” ar oferi acestor scumpiri o simțire neînsemnată de către toți consumatorii. Iar povara tarifelor este povara noastră”, a enunțat Parlicov.

Creșterea nu este motivată

În opinia analistului Sergiu Tofilat, creșterea cu până la 80 la sută nu este motivată. „Este evident că tariful actual nu e suficient pentru a compensa cheltuielile furnizorului de energie electrică. Însă, pentru a contabiliza echitabil costurile de capital, în tarif trebuie incluse nu investiţiile, dar amortizarea lor”, a declarat acesta. Argumentarea privind noul tarif trebuie însoţită de informaţii veridice referitor la costul de achiziţie a energiei electrice, consumurile şi cheltuielile distribuitorului şi furnizorului, astfel încât să fie stabilit un tarif echitabil, care ar fi și transparent pentru clienți.

Următoarea majorare a prețului pentru energia electrică urmează să fie supusă dezbaterilor pe 10 aprilie, la ședința publică a ANRE.
Scumpiri în lanț

Acum câteva zile, și compania Moldova Gaz a solicitat majorarea cu 48 la sută a tarifului pentru gazele naturale, de la 5.666 de lei până la 8.386 de lei pentru o mie de metri cubi.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:50

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau, sediul Rascani, a respins ca fiind inadmisibila cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari, care a atacat in instanta decizia Procurorului General de al suspenda din functie si de a verifica activitatea Procuraturii Anticoruptie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 15:34

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:46

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a fan clubului formației Roxette. În 2002, Marie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:39

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Tensiunea vedetelor de la Hollywood a atins cote maxime după ce a fost anunţată lista nominalizărilor pentru Globurile de Aur. În topul producţiilor cinematografice a fost plasat filmul „The Irishman” urmat de „Joker” şi „Once upon a time în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:33

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Olandezul, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul, a fost eliberat din arest. Judecatorii au dat curs solicitarii avocatului inculpatului si l-au eliberat sub control judiciar. Potrivit procurorilor PCCOCS, demersul de prelungire a arestului preventiv a olandezului a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:31

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:20

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă. Reținerea acesteia, dar și toate acțiunile de documentare au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:15

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a împușcat mortal șase oameni și a rănit alți doi, cu o armă semiautomată, într-un spital din Cehia, s-a sinucis. Tragedia a avut loc marți dimineața într-un spital din Cehia. Puţin după ora 7 dimineaţa, un bărbat cu o armă semiautomată a deschis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:12

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor cae au fost condamnate penal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:49

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, a decis instanţa supremă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:43

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

 Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu banane! Merită să încerci această minunată prăjitură. Pe lângă faptul că e gata în 10 minute, nu necesită coacere. Ingrediente necesare 500 g biscuiţi 150 g nucă 6 banane sucul de la o lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:39

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental BERBEC Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:28

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Un concept mai puțin popular, dar care reprezintă astăzi o preocupare la nivel mondial este foamea ascunsă. Pentru a putea înțelege cum ne poate impacta, trebuie să înțelegem ce este această afecțiune. Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu, co-fondator Nutriescience a explicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:19

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Armata aerului din Chile a anunţat luni că a pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar C130, cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, relatează marţi AFP. ''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 Decembrie 2019, ora: 12:08

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei Din editia print

Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. El este inventatorul dinamitei și întemeietorul fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:56

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:33

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov, a decedat.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)