Actualitate

„Gas Natural Fenosa” va insista pe creşterea de tarif chiar dacă RED-urile nu o vor face

Declaraţia a fost făcută de către preşedintele „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu, într-o emisiune la Radio Moldova. Vadim Ceban, şef de direcţie la Ministerul Economiei, a menţionat, în aceeaşi emisiune, că majoritatea consumatorilor casnici au nevoie de o perioadă de doi-trei ani de adaptare şi deocamdată nu vor putea să acopere majorarea de tarif solicitată. O consecinţă negativă, în opinia sa, va fi reducerea consumului de energie electrică, proces nefavorabil atât pentru distribuitorii de energie, cât şi, în ansamblu, pentru dezvoltarea economică a R. Moldova. Oficialul a reiterat că reţelele din nordul republicii, aflate în proprietatea statului, nu vor solicita majorarea tarifelor pentru consumatorii finali, cel puţin până la finele acestui an. „De rezerve dispun nu doar aceste întreprinderi, dar şi „Gas Natural Fenosa”, a insistat şeful de direcţie. El a chemat la o repartizare echitabilă a poverii unui tarif majorat între reţelele de distribuţie, consumatori şi stat, ultimul prin compensaţiile oferite categoriilor de consumatori cu venituri mici.

Potrivit Silviei Radu, „Gas Natural Fenosa” a efectuat anul trecut investiţii de 286 de milioane de lei, 85% din care în reabilitarea şi modernizarea sectorului de distribuţie a energiei electrice. Necesitatea de a recupera aceste investiţii, precum şi majorarea preţului de procurare a energiei electrice de la producători, şi creşterea tarifului pentru serviciile de transport a energiei electrice justifică cererea prezentată ANRE pe 22 martie, a spus Silvia Radu. Majorarea de tarif solicitată vizează consumatorii conectaţi la reţelele electrice de tensiune joasă, printre care şi consumatorii casnici.
Tergiversarea examinării cererii va provoca în timp o creştere şi mai mare a tarifelor, deoarece devierile financiare nominalizate în solicitarea către ANRE se acumulează formând, să spunem aşa, un procent de creditare care va fi plătit mai târziu tot de consumatori”, a menţionat preşedintele „Gas Natural Fenosa”. Silvia Radu a mai spus că sectorul energetic al R. Moldova se află în proces de modernizare şi are nevoie de investiţii, care nu vor putea fi făcute dacă tarifele aplicate nu sunt reale. Directorul general al ANRE, Victor Parlicov, a spus că problema trebuie examinată la rece, fără a uita experienţa anilor când deconectările de energie durau şi câte10 ore pe zi. „Venirea unui investitor străin în sectorul energetic a fost benefică, inclusiv pentru RED-urile de stat. Concurenţa a dus la soluţionarea mai multor probleme din sector, inclusiv a pierderilor de energie. Nu se mai acumulează datorii, factorii fiind prielnici pentru atragerea de noi investiţii”, a menţionat directorul ANRE. În ceea ce priveşte examinarea solicitării de majorare a tarifelor prezentată de „Gas Natural Fenosa”, Parlicov a spus că lucrul acesta se va face într-un cadru transparent. În prezent, tariful aplicat la energia electrică pentru consumatorii casnici din raza de deservire „Gas Natural Fenosa” este de 1,58 lei/kWh.

Sursa: IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *