Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:33
Abonamente

Atitudini 17 Februarie 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Gaură la buget şi întuneric în Transnistria

Cei mai mulţi dintre noi suntem extrem de supăraţi şi îngrijoraţi pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria. Şi aşteptăm cu toţii măsuri de la centru. Care nu vin, nu se aud. Se pare că situaţia de la Liceul „Lucian Blaga” nu e în lista priorităţilor.

 
 
 

Ca să înţelegem ce se întâmplă şi care sunt priorităţile „centrului”, e suficient să facem o recapitulare. În noiembrie Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost înconjurat cu sârmă ghimpată. După care urmează controale neanunţate, încercări de intimidare, reţinerea directorului Ion Iovcev şi a contabilei, confiscarea salariilor şi a ştampilei instituţiei, mărirea chiriei. Însă mărirea chiriei s-a făcut cu foarte multă viclenie. S-a trimis liceului un contract nou, care – aşa cum ştie orice director de instituţie – trebuia semnat şi ştampilat. În caz contrar reiese că nu se doreşte prelungirea chiriei. Acest contract a fost trimis după confiscarea ştampilei. Deci conducerea şcolii se află în imposibilitatea de a semna noul contract.

Pe lângă toate astea, aflăm că autorităţile (?) transnistrene au început presiunile şi asupra gimnaziului din localitatea Corjova. Directorul Constantin Sucitu a spus că sunt ameninţaţi cu închiderea şcolii.Autorităţile din Chişinău au un alt calendar, alte priorităţi. Odată intraţi în noul an, au mărit salariile judecătorilor, au mai dat „capici” la cultură şi şi-au tras câteva prevederi convenabile în Codul Fiscal. Astfel, pe motiv că vor creşte bugetul ţării au crescut accizele la maşinile aduse din străinătate. Sună bine parcă, dar mai departe aflăm că au şi ieftinit accizele pentru alte maşini. La cine credeţi voi că s-a gândit statul? La noi? Nu, tot la ei. (Fiindcă, din păcate, noi şi ei nu formăm un corp unitar şi o dihotomie cumplită.)

Hai să vedem ce s-a scumpit şi ce s-a ieftinit. Cred că vă daţi seama şi singuri. Maşinile ieftine, cu motor mic, pe care şi le mai permite din când în când câte un moldovean, s-au scumpit. Însă maşinile mari, foarte mari şi foarte scumpe, cele cu care se plimbă afaceriştii şi politicienii, cu motor de peste 2500 cm³ pentru motoare diesel şi cu motor de peste 3000 cm³ pentru maşinile pe benzină, s-au ieftinit. Şi nu cu 8-10 cenţi pe centimetru. Ci cu 43%! Vă daţi seama ce bătaie de joc? Adică pentru un amărât care îşi cumpără din Germania (fiindcă e mai ieftin) o maşină de vreo 3000 de euro, vama a crescut. Dar pentru un bogătan, care îşi permite o maşină de vreo 100-200.000, vama s-a redus la jumătate. Păi dacă ai bani de un bolid cu motor de 3000 cm³, e evident că ai bani şi de vamă. Dar pentru noi, cei care trăim la limita sărăciei, taxele au crescut. Păi de ce? Simplu, ca să aibă de unde să scadă pentru dumnealor. Doar liberalii, care nu au banii celorlalte partide, s-au gândit să atace această decizie de ieftinire a taxelor vamale pentru maşinile de lux. Deci, votul meu pentru liberali.

Acestea sunt priorităţile politicienilor noştri. Cum să mai dea o gaură în favoarea lor la bugetul de stat. De situaţia din Transnistria, n-au decât să se ocupe deputaţii români şi europeni, singurii cu o poziţie clară până acum. Nici la Chişinău nu se doarme, aşa cum vă imaginaţi. Politicienii noştri nu au somn, stau treji, îşi pierd sănătatea, chinuindu-se să mai dea o gaură bugetului de stat.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md