Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Actualitate 2 Aprilie 2019, ora 08:48

Gazeta.ru: Armata americană a intrat în Polonia: Pentagonul a declanșat „războiul rece”

Marime Font

Pentagonul a revenit la tacticile testate în timpul războiului rece cu Uniunea Sovietică, spun experții militari americani. Mobilizarea fără o notificare prealabilă a fost principala caracteristică a strategiei militare anti-sovietice a Statelor Unite ale Americii. Anterior, președintele rus Vladimir Putin a subliniat la reuniunea anuală extinsă a Consiliului de administrație al FSB că se manifestă o presiune tot mai mare din partea NATO asupra frontierelor de vest ale Rusiei, scrie Gazeta.ru, citată de Rador.

Desfășurarea neașteptată din Polonia a Regimentului 6 Infanterie al Armatei Statelor Unite ale Americii a indicat faptul că Pentagonul se întoarce la tacticile de manevră bruscă, folosite în Europa în timpul „războiului rece” cu Uniunea Sovietică - scrie publicația militară americană "Stars and Stripes".

Mobilizarea fără notificare prealabilă a fost principala caracteristică a strategiei militare americane de contracarare a Uniunii Sovietice.


"Noi am primit o notificare pentru a ne muta imediat în Polonia", a spus colonelul Chad Chalfont, comandantul Brigăzii a 2-a Tancuri.

Acum armata americană declanșează încă o dată arta de desfășurare instantanee, adaptându-se noii strategii a Pentagonului, cunoscută sub numele de utilizarea dinamică a forței. Această strategiepresupune mișcări imprevizibile ale trupelor militare.

"Noi vom face aceste operațiuni în mod regulat. Pentru oricare din adversarii noștri, acțiunile noastre vor fi imprevizibile pe orice rampă de lansare, pe orice tyeatru de operațiuni. Și asta este bine pentru securitatea noastră națională. Toate acestea sunt menite să-i descurajeze pe adversari și mobilitatea lor", a declarat generalul-maior John Gronski, comandantul adjunct al Gărzii Naționale a Armatei SUA din Europa.

Pentru Europa, sosirea infanteriștilor americani de la baza militară Fort Bliss din Texas a devenit evenimentul culminant al celor cinci ani de eforturi pentru a restabili forțele care au fost în mare măsură reduse după sfârșitul „războiului rece”.

"Ultimul tanc al armatei americane a părăsit Europa în 2013, următoarea componență a forțelor de rotație a revenit cu tancurile cu aproximativ un an mai târziu, deoarece situația de securitate s-a schimbat", a explicat Gronski.

Majoritatea soldaților vor fi în Polonia până la jumătatea lunii aprilie, vor face manevre și trageri cu armament de război, adus din rezervele armatei din Olanda.
"Este ca și cum am începe să ne luptăm acolo unde ne-am oprit, de unde am rămas", a spus Chalfont, ai cărui soldați au petrecut mai multe zile de instruire la poligonul Dravsko-Pomorské din nord-vestul Poloniei.

Dar, deși aplicațiile marchează un pas înainte pentru comandanții NATO în Europa, rămân întrebări cu privire la capacitatea armatei de a răspunde masiv unei provocări serioase din partea acestei regiuni, potrivit analiștilor militari americani.

Recent, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că țările membre în Alianța Nord-Atlantică sporesc cheltuielile de apărare din cauza Rusiei. El susține că membrii Uniunii Europene vor crește cheltuielile militare, dar nu pentru a-i face pe plac președintelui Donald Trump. „Noi vedem acum că Rusia este mai puternică, vedem că teroriștii se află la frontierele noastre”, a adăugat Jens Stoltenberg.

El a subliniat, de asemenea, că americanii "sunt 100% angajați față de NATO", raportează FAN (Agenția Federală de Informații). La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a afirmat la reuniunea anuală extinsă a Consiliului Federal al Serviciului de Securitate că se exercită o presiune tot mai mare din partea NATO asupra frontierelor de vest ale Rusiei.

"În apropierea granițelor rusești, continuă extinderea infrastructurii militare a NATO, iar decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune este o măsură directă pentru distrugerea întregului sistem de acorduri internaționale de securitate. Acest lucru, desigur, schimbă situația operațională și, din păcate, nu spre bine", a explicat liderul rus.

În acest sens, el a solicitat personalului biroului central, administrațiilor teritoriale și unităților speciale ale FSB acțiuni profesionale și bine coordonate, disponibilitate în rezolvarea rapidă și eficientă a sarcinilor stabilite.

Un recent document de apărare al NATO menționează că Alianța Nord-Atlantică implementează o strategie de prezență în regiunea Mării Negre, care constă în creșterea duratei șederii forțelor NATO în apele acestei mări.

Acest lucru se realizează de comun accord cu aliații din regiune - România, Bulgaria și Turcia. În 2018, un raport arăta că navele NATO au petrecut 120 de zile de patrulare în Marea Neagră, în loc de 80 de zile, așa cum a fost înainte, informează NSN.

În decembrie anul trecut, Putin, în timpul unei mari conferințe de presă, a explicat că "amenințarea rusă" este o ficțiune din partea Occidentului.

"NATO are nevoie de o amenințare externă, altfel nu va putea asigura acest raliu, are nevoie să se adune împotriva cuiva. Împotriva Rusiei este bine, pentru că e cea mai mare putere nuclear”, a spus liderul rus, citatd e GAZETA.ru.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)