Actualitate

Gazoductul Turkish Stream ar putea să nu ajungă pentru Moldova

Cheltuielile Chişinăului pentru transportul gazelor ruseşti din alte direcţii vor necesita suplimentar peste $20 mil, transmite Știri.md.

Cu toate acestea, nu se ştie cum se va comporta sistemul ucrainean de transport al gazului în cazul suspendării tranzitului pe termen lung, căci reversul pe culoarul transbalcanic din gazoductul Turkish Stream nu va fi suficient pentru Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, această opinie a experţilor este prezentată de eadaily.com, care menţionează că, deşi potrivit datelor "Moldovagaz" capacitatea reversului din România în Ucraina a crescut de la 4 mil. la 12 mil. de metri cubi pe zi, acest lucru nu este suficient pentru Moldova în timpul iernii.

În sezonul trecut de încălzire, aprovizionarea medie zilnică cu gaze în ţară s-a ridicat la 14,5 mil. de metri cubi pe zi, iar în zilele cele mai reci, când consumul era maxim, acesta ajungea la 18 milioane.

Potrivit experţilor, gazoductul transbalcanic nu poate furniza Republicii Moldova volumele planificate din mai multe motive. Pe de o parte, Bulgaria este capabilă să furnizeze în România 15 mil. de metri cubi pe zi prin conducta transbalcanică din Turkish Stream.

Pe de altă parte, România însăşi cumpără gaz rusesc şi, în perioada consumului maxim, iarna trecută, primea până la 7 mil. metri cubi pe zi prin Ucraina. Totodată, sudul este un punct mort în aprovizionarea Ucrainei cu gaze, iar în cazul unei crize, regiunea nu va putea primi gaze decât din conducta transbalcanică.

"Sudul Ucrainei este considerat în mod tradiţional un loc îngust în aprovizionarea ţării cu gaze. Acest lucru a fost deja demonstrat de conflictul gazelor din 2009. De aceea, crearea unei rute sudice prin revers, pe fundalul incertitudinii privind tranzitul gazelor ruseşti, este logică, dar gaz pur şi simplu nu va ajunge pentru toţi", a declarat copreşedintele Fondului ucrainean de strategie energetică, Dmitri Marunici.

Potrivit lui, deocamdată nu a avut loc licitaţia pentru rezervarea capacităţilor de revers pe conducta transbalcanică, iar Ucraina va avea nevoie de 4-5 mil. de metri cubi pe zi din Turkish Stream, în cazul unei întreruperi a tranzitului.

"Prin urmare, Moldova, la fel ca şi Ucraina, în cazul unui nou război al gazelor, poate miza pe o iarnă caldă şi suspendarea tranzitului pe un termen scurt. În acest caz, Kiev va putea vinde Chişinăului câteva milioane de metri cubi pe zi", a concluzionat expertul.

stiri.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *