Astăzi 19 Martie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente

CSI / Rusia 11 Februarie 2016, ora 14:47

Gazprom bagă zâzanie în UE: Gazoductul Nord Stream 2, noul măr al discordiei

Marime Font

Rusia reuşeşte încă odată să stârnească o furtună politică în Europa prin "pionul" său energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltică, până în Germania stârnesc controverse în rândul liderilor de stat din Uniune.

Nord Stream 2, gazoductul pe care ruşii intenţionează să-l construiască în cooperare cu mai mulţi parteneri din sectorul energetic european, este văzut ca o ameninţare la adresa securităţii energetice a Ucrainei şi a ţărilor baltice, relatează Internaţional Business Times.

Noi reguli


Săptămâna această, vicepreşedintele Comisiei Europene cu responsabilităţi în politică energetică a UE, Maros Sefcovic, va anunţa un nou set de reguli menit să reducă apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrările efectuate de Gazprom.

Acestea vor stabili mai clar modul în care producătorii de gaz şi distribuitorii pot interacţiona. Măsură nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeană să nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate în Germania.

Însă, politica pare greu de evitat în contextul în care, încă de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales să reducă cantităţile de gaz livrate prin intermediul reţelei din Ucraina, iar mai nou ameninţă statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrărilor.

"Este o Rusie care a invadat Ucraina şi care ameninţă statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntăm în acest moment", a comentat Andras Simonyi, directorul Centrului de Relaţii Transatlantice din cadrul Universităţii John Hopkins.

Ruptura Berlin-Bruxelles

Nord Stream 2 ar urma să fie construit în cadrul unui parteneriat încheiat de Gazprom cu E.ON, BASF, OMV, Engie şi Shell, măsură necesară pentru a nu intră sub incidenţa prevederilor antimonopol de pe piaţă de energie din Europa.

Gazoductul ar urma să asigure livrarea directă a combustibilului pe piaţă din Germania, cel mai mare consummator de gaze ruseşti din UE, iar cancelarul Angela Merkel şi ministrul economiei Sigmar Gabriel au încercat să prezinte proiectul ca pe un simplu parteneriat economic între cele două ţări.

Declaraţiile lor au stârnit însă furia liderilor din Polonia, ţară care a aflat în urmă cu 2 ani că a plătit un preţ cu 30% mai mare la gaz faţă de Germania, ca urmare a presiunilor exercitate de Moscova prin Gazprom asupra fostelor state comuniste intregrate în structurile euroatlantice.

Alţi lideri de stat din centrul şi estul Europei s-au alăturat Poloniei, solicitând analizarea proiectului prin prisma implicaţiilor pe care le are asupra crizei din Ucraina, Rusia ameninţând în repetate rânduri că va opri livrările de gaz prin intermediul reţelei ucrainene începând cu 2019.

Statele est-europene par să fi găsit un aliat în comisarul slovac Maros Sefcovic, acesta insistând pentru o analiză mai profundă a situaţiei. "Acest proiect, din punctul meu de vedere, are o mulţime de ramificaţii politice complexe. Este foarte clar că, în momentul în care vorbim de un proiect de o asemenea magnitudine, este datoria noastră, în cadrul CE, să ne asigurăm că legislaţia europeană este respectată întru totul", a afirmat Sefcovic în cadrul unui recent eveniment derulat la Washington.

Legislaţia UE face referire, în special, la respectarea principiilor concurenţiale şi folosirea reţelelor interconectate pentru a trasporta gazul acolo unde este nevoie.

Sefcovic ar dori totuşi să examineze îndeaproape acordurile interguvernamentale semnate în cazul construirii de noi gazoducte.

Risc de securitate

Chiar dacă o criză energetică la Kiev şi Varşovia este improbabilă, în ciuda ameninţărilor proferate de Moscova, eliminarea transportului de gaz rusesc prin Ucraina prezintă un risc ridicat de securitate pentru Europa, în special pentru ţările din estul Uniunii.

În acest moment, Ucraina este dependentă de ajutoarele financiare acordate de Statele Unite şi UE pentru a contrabalansa criza economică survenită odată cu implicarea Rusiei în anexarea unor teritorii ucrainene şi întreţinerea unui focar de conflict în estul ţării.

Reducerea nivelului de distribuţie a gazelor ruseşti prin intermediul gazoductelor ucrainene ar şterge automat 2 miliarde de dolari din bugetul Kievului, destabilizând puternic ţara şi creând o zona cu risc ridicat de securitate în imediată vecinătate a frontierei estice a UE.

sursa: business24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:17

Lidera PAS, Maia Sandu, este criticată de lideri de opinie pentru declarația sa, potrivit căreia, în actualele condiții, funcția de premier nu contează prea mult. Jurnalistul Petru Bogatu consideră, într-un editorial publicat de Deschide.md, că la mijloc este o eroare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 08:54 de Ana Marchitan

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori”

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori” Din editia print

Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a relatat despre regretele și realizările sale, precum și de ce nu a reușit să învețe la Harvard

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:44

Membrii blocului ACUM se vor diviza in doua fractiuni in viitorul parlament si vor incerca sa convinga celelalte partide sa voteze cu ei proiectele pe care le pregatesc, iar ei, la randul lor vor vota initiativele care o sa le convina. Asta a declarat aseara reprezentantului blocului politic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:04

 Ora 7.15, Aeroportul Internațional Chișinău. Aproape jumătate din pasagerii avionului sunt reprezentanți ai industriei vinului din Moldova. Cel din imagine reprezintă un colaj, dar cred că nu sunt departe timpurile în care Wine of Moldova va avea nevoie de un charter ca să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 18:53

 Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marş de protest de 14 zile alături de susţinătorii săi faţă de o „trădare” a Brexitului. Marşul a început în Sunderland şi se va încheia în Londra, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 11:19

Așa-zia intransigență a liderilor PAS și PPDA, manifestată în reațiile față de propunerile de negocieri ale PDM ascunde, de fapt, un adevăr incontestabil – salvarea de la pușcărie a lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Victor Țopa. De această părere este analistul...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Martie 2019, ora: 10:27

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în localitatea Beşghioz din UTA Gagauz-Yeri, unde pe 12 martie, într-o gospodărie din sat au fost găsite două femele de porc moarte. Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), transmite Moldpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:27

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat pe data de 15 martie o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) privind evaluarea implementării Planului de acțiuni pentru obținerea de către Republica Moldova a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:13

România a achiziţionat a treia tranşă de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de 85 de milioane de dolari, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Apărării Naţionale a României, Gabriel Leş, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:03

Lewis Hamilton va pleca din pole-position în primul Mare Premiu al noului sezon, transmis în direct la Digi Sport. În Australia, cvintuplul campion mondial a avut cel mai bun timp, 01:20:486, obținând astfel al optulea pole-position pe circuitul Albert Park și al...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 16 Martie 2019, ora: 09:54

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu reușește o performanță ieșită din comun. Aflată pe locul 60 WTA înaintea turneului Indian Wells 2019, unde a ajuns grație unui wildcard, ea s-a calificat vineri în finală, după ce a învins-o pe...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)