Economie Mondială

Gazprom recomandă Ucrainei să caute bani pentru gazul rusesc

Anunțul a fost făcut de Serghei Kuprianov, reprezentantul Gazprom la un post de televiziune rus.

După spusele lui Kurpianov, Gazprom-ul este gată să excludă livrările curente a gazului în regiunea Donbass. „În prezent, avem parte de o discuție activă cu Naftogaz, care ieri a confirmat în baza unei scrisori despre suma care rămâne să fie achitată pentru 206 milioane metri cubi. Suntem gata să excludem livrările gazului nostru în Donbass”, a declarat reprezentantul Gazprom.

Cu toate acestea, Kuprianov a menționat că în baza plăților efectuate până în prezent, gazul este suficient până la sfârșitul acestei săptămâni. „Prin urmare, problema principală de care trebuie să se ocupe Naftogaz-ul – este să caute bani pentru o nouă plată în avans”, a anunțat Kuprianov.

Despre suspendările Gazprom-ului din cauza lipsei plății în avans, se știe de pe 24 februarie. Conducătorul holdingului, Alexei Miller, a declarat că acțiunile Kievului, ar putea duce la o stopare completă a gazului deja peste două zile, scrie Lenta.ru.

Partea ucraineană, la rândul său, a cerut ca Gazprom-ul să garanteze executarea contractului și a protocolului de la Bruxelles. Potrivit lui Andrei Kobolev, preşedintele companiei Naftogaz, în prezent stocurile din depozitele ucrainene depășesc opt miliarde de metri cubi.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că livrările gazului în Ucraina pot să înceteze peste trei sau patru zile. Totodată, el nu a exclus faptul că o astfel de situație ar putea constitui o amenințare pentru țările europene, care procură o treime din necesarul energetic din Rusia, dintre care aproximativ 40% trec prin Ucraina.

Sursa: Lenta.ru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *