Cu patru ani în urmă, la Micleuşeni, raionul Străşeni, au demarat lucrările de conectare la conducta de gaze. Deşi au achitat suma de bani cerută, totuşi oamenii mai folosesc şi astăzi tizic şi lemne pentru a încălzi sobele. La o parte din familii ţeava a fost adusă până la poartă, iar peste 200 de gospodării - conectate integral. Numai că lipseşte gazul natural. Problema-i că guvernul n-a alocat 2 mln. lei pentru construcţia unei conducte de 1,8 km, care trebuie să lege centrala de distribuţie cu reţeaua Micleuşeni.
Duminică, simţind că le ajunge cuţitul la os, micleuşenenii s-au adunat la şcoala din sat pentru a decide cum să acţioneze. Iniţial, se gândeau să blocheze drumul ce leagă capitala de Nisporeni, ca să-i sensibilizeze pe guvernanţi. Mai târziu, au ajuns la concluzia că problema are mai multe şanse să fie rezolvată pe cale amiabilă.
Discuţiile despre conectarea la conducta de gaze au început în Micleuşeni cu circa cinci ani în urmă. Atunci, au început lucrările de gazificare a unor localităţi din raionul Nisporeni. Conducta de gaze trebuia să treacă prin Micleuşeni. Oamenii s-au gândit să profite şi să aducă flacăra albastră şi în localitatea lor. Au adunat circa 2 mln. lei, transferaţi firmei care urma să efectueze lucrările de construcţie a reţelei interne. Construcţia magistralei însă era prerogativa statului. În 2007, însă, din lipsă de bani, lucrările la magistrală au fost stopate, deşi mai trebuiau construiţi 1,8 km de magistrală.
Primarul de Micleuşeni, Leonid Ciuş, ne-a spus că de mulţi ani încearcă să ceară de la guvern banii necesari pentru finalizarea proiectului. „Am informat şi vechea, şi noua conducere despre problemele noastre, dar nu s-a găsit o soluţie. Prin 2007, din bugetul de stat au fost alocate surse financiare necesare pentru acest proiect, dar n-au fost utilizate corect”, a spus Ciuş. La rândul său, Valeriu Mariniuc, vicepreşedintele raionului Nisporeni, zice că ei au făcut tot ce le-a stat în putere. „Noi avem un interes mai mare de a duce la bun sfârşit acest proiect, pentru că, din acest motiv, patru localităţi de ale noastre nu pot fi conectate la conducta de gaze, în timp ce în raionul Străşeni - doar două. Am cheltuit 3 mln. 800 mii de lei din banii proprii la proiect, dar nici până azi guvernul nu ni i-a întors”, a menţionat Mariniuc. Nicolae Robu, preşedintele raionului Străşeni, a promis că va duce tratative cu guvernul ca în bugetul pentru 2011 să fie planificaţi aceşti bani. Iar ca lucrările să poată fi reîncepute cât mai curând, a spus că va încerca să convingă executivul să le dea o scrisoare de garanţie precum că aceşti bani vor fi alocaţi.
Indiferent cine este la conducerea ţării, oamenii aşteaptă ca şi localitatea lor să fie conectată la conducta de gaze. Mulţi dintre ei au dat pentru aceasta economiile de-o viaţă.
|
Cu ocazia împlinirii a 29 de ani de la declanşarea sângerosului război de la Nistru, liderul PSRM, Igor Dodon, a ținut să aducă mulțumiri „pacificatorilor” ruși dislocați în regiunea transnistreană.
( ) Citeşte tot articolulAnalistul politic Dionis Cenuşă a venit cu o reacție la inițiativa Președintelui Maia Sandu de a organiza un referendum pentru depășirea crizei politice.
( ) Citeşte tot articolulÎn urmă cu 29 de ani, pe 2 martie, Republica Moldova devenea stat membru cu drepturi depline în Organizaţia Naţiunilor Unite. Din nefericire, această zi a rămas una neagră în istorie. La Nistru începea conflictul armat împotriva Republicii Moldova. Cum a...
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viață toboșarul formației Gîndul Mîței, Iurie Berdea, după o luptă crîncenă cu cancerul. Anunțul a fost făcut chiar pe pagina de Facebook a formației Gîndul Mîței.
( ) Citeşte tot articolul„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată”
( ) Citeşte tot articolul