Finanţe

GAZUL se va scumpi cu 23,2%. „Moldovagaz” vrea mai mult

Decizia a fost luată ieri, în cadrul unei şedinţe publice. "După ce au analizat calculele prezentate de SA „Moldovagaz”, specialiştii agenţiei au considerat necesară majorarea tarifului actual cu 23,2%", se menţionează într-un comunicat de presă al ANRE. 

Directorul „Moldovagaz”, Alexandru Gusev, a spus că decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu 23,2% va fi atacată în judecată. Amintim că SA „Moldovagaz” a solicitat stabilirea, pentru trimestrul IV, a unui tarif mediu de 5922 de lei pentru mia de metri cubi – cu 28,76% mai mare decât tariful actual. Principalul motiv invocat de „Moldovagaz” pentru ajustarea tarifului este majorarea de către „Gazprom”, de la 1 octombrie, a preţului de livrare a gazelor naturale până la 400,47 de dolari pentru mia de metri cubi.

Noul tarif va intra în vigoare de pe 1 octombrie curent.

Alexandru Fala,
expert IDIS „Viitorul”

Această scumpire va afecta populaţia, dar este una justificată. Preţul de import s-a mărit şi era de aşteptat să se mărească şi cel pentru consumatorul final. Până în acest moment, „Moldovagaz” nu a reuşit să aducă argumente viabile care să demonstreze că pierderile normative pe care le prezintă sunt argumentate. Din acest motiv, ANRE a mărit cu 23,2%, şi nu cu 28,76%, precum se ceruse. Partea cea mai mare a preţului însă este determinată de tariful de achiziţie a gazelor. Fie se majorează tariful, fie este păstrat şi subvenţionat de stat. Dar acest lucru înseamnă că tot noi plătim.

Timpul.md (N.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *