Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:19
Abonamente

Bună Dimineața 18 Iulie 2017, ora 06:00

Marime Font

Generația bărbaților de carton și a femeilor de fier

În ultima perioadă, observ din ce în ce mai multe femei care sunt inspirate de apucăturile democratice.

Emancipatele care au o carieră de succes și nu sunt neapărat obsedate după măritiș. Femei care și-au construit singure drumul în viață și care nu tolerează bădărănia unui bărbat doar pentru a fi într-un cuplu de ochii lumii.

Însă, nu știu de ce ne place să cădem dintr-o extremă într-alta. Pentru că există și femei care în goana după emancipare au preluat toate responsabilitățile, neglijând bărbatul de alături și transformându-l într-un „obiect de decor” în viața lor. Așa s-au trezit într-un final, că aceștia și-au luat tălpășița lăsându-le cu ochii în soare sau, și mai grav, și-au acceptat docili rolul. Tragic, este faptul că în aceste familii s-au născut copii, care au preluat modelul părinților și uite așa ne-am trezit peste noapte cu o generație de bărbați de carton și femei de fier.Bărbaților de carton le este frică să-și asume responsabilități, în timp ce femeile de fier se avântă să le reușească pe toate. Mai mult decât atât, ele nu acceptă nici în ruptul capului ajutorul unui bărbat, iar cel din urmă nu se prea oferă să-l acorde.

Pentru femeile de fier s-ar părea că este mai important strigătul șefului dintr-o companie, decât mirosul de lapte pe care l-ar putea avea propriul copil. Ele nu au timp pentru o căsnicie, ei nu prea vor una.

Bărbații de carton nu mai cuceresc, ei se lasă cuceriți. Sunt profund preocupați de aspectul fizic și simplu gând despre un eventual război îi bagă în sperieți. De aceea eschivarea de la serviciului militar a devenit motiv de mândrie în Republica Moldova. În timp ce femeile de fier, conștiente că nu prea are cine le apăra, au învățat s-o facă singure și au aruncat demult feminitatea la gunoi. Vorbele tăioase, postura fermă și chipul încruntat le-a devenit caracteristic.

Goana după succes, concubinajul și rivalitatea au devenit valorile noii societății. Standarde, la care noi, demodații, încă încercăm să ne adaptăm.

Bravo doamnelor și domnilor, dar cum rămâne cu familia? Da, forma cea clasică și demodată de conviețuire, datorită căreia, de altfel, ați văzut lumina zilei.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md