Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 13:28
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 10:38

Generația „Erasmus +”, la 30 de ani

Marime Font

Programul Uniunii Europene pentru studenți „Erasmus +” marchează a 30-a aniversare. În Republica Moldova programul există de 23 de ani, iar în acest timp a promovat peste 90 de proiecte. Coordonatoarea oficiului național „Erasmus+” în Moldova, Claudia Melinte, că în jur de 2000 de studenți și profesori din țară au profitat de mobilități academice în universitățile din Uniunea Europeană.

„Numai în 2016 s-au lansat patru noi proiecte Capacity Building, circa 50 de proiecte de mobilitate internațională care au deschis 500 de noi mobilități pentru studenți și profesori atât în Republica Moldova, cât și din Republica Moldova. În spatele fiecăruia din aceste proiecte stă efortul, dar mai ales încrederea și pasiunea acelui profesor care lansează proiectul. Experiența „Erasmus +” te face să crezi în tine, să vrei să schimbi lumea”, a adăugat Claudia Melinte.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Papiola, a remarcat în cadrul festivității dedicate evenimentului aniversar că această zi este foarte importantă pentru „Erasmus+”, pentru Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. „Uniunea Europeană va fi în continuare deschisă pentru punerea programului în practică. Este programul care oferă o șansă mare tinerilor de a-și dezvolta capacitățile profesionale pentru ca mai apoi să-și găsească un loc de muncă bun. Perspectivele pe care le oferă „Erasmus+” pentru tinerii de aici va ajuta Moldova să-și continue cursul corect”, a spus diplomatul european.Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că proiectul a devenit un brand european la nivel internațional și o platformă eficientă de cooperare. În Republica Moldova, proiectul a determinat schimbarea calitativă și structurală a învățământului superior și integrarea lui în spațiul european.

Ana Jleapov este doctorandă la Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei. Ea a câștigat bursa Emerge, care i-a oferit posibilitatea de a merge la un stagiu de două semestre la o universitate din Viena, Austria. Cercetarea, comunicarea și posibilitatea schimbului de experiență au ajutat-o mult la teza de doctor pe care urmează să o susțină.

De programul „Erasmus+” poate beneficia orice student înscris la o universitate din Republica Moldova, indiferent de ciclul de studii: Licență, Master sau Doctorat. Experiența de peste hotare poate dura de la 3 până la 12 luni (24 de luni în cazul studenților la medicină). Același student poate beneficia de mai multe mobilități în cadrul unui ciclu de studii, cu condiția că acestea nu depășesc 12 luni. Bursa este de 750-850 de euro, în funcție de costul de trai din țara gazdă. Doritorii de a aplica o pot face online, accesând pagina Departamentului Relații Internaționale, „Erasmus+”. 

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md