Actualitate

General american: Rusia vrea o nouă Cortină de Fier în Marea Neagră

Jorge Benitez, analist pe probleme de securitate la Atlantic Council, merge chiar mai departe și avertizează în legătură cu ce ar putea urma după incidentul din Marea Neagră. „Nu doar că sporește temerile legate de un alt atac de amploare al armatei ruse asupra Ucrainei, dar generează și îngrijorări privind o nouă încercare de a câștiga teritoriu și de a captura orașul ucrainean Mariupol”, a apreciat Jorge Benitez.

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară introducerea legii marţiale în regiunile de frontieră pentru o perioadă de 30 de zile, pe fondul tensiunilor cu Rusia care a capturat duminică trei dintre navele sale militare, transmite AFP.

Un proiect de lege iniţiat pe loc a fost aprobat de 276 de deputaţi, în timp ce majoritatea era de 226, în cadrul unei şedinţe tensionate în prezenţa preşedintele Petro Poroşenko şi a premierului Volodimir Groisman.

Această decizie, fără precedent de la proclamarea independenţei fostei republici sovietice în 1991, a fost luată la iniţiativa preşedintelui Poroşenko care a justificat-o printr-un risc crescut al unei ofensive terestre ruse.

„Informaţiile serviciilor de informaţii arată ameninţarea extrem de ridicată a unei operaţiuni terestre împotriva Ucrainei”, a afirmat luni Petro Poroşenko într-un discurs către naţiune . „Imediat ce un soldat va păşi peste frontiera noastră, nu voi pierde niciun moment pentru a proteja ţara", a adăugat el în plenul parlamentului”.

Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a împărtăşit cancelarului german Angela Merkel „profunda îngrijorare” a Moscovei după instaurarea în Ucraina a legii marţiale, cerându-i Angelei Merkel să descurajeze Kievul în legătură cu orice acţiune „negândită”, a anunţat marţi Kremlinul.

În timpul acestei convorbiri cu Angela Merkel, Vladimir Putin „şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu decizia Kievului de a-şi aduce forţele armate în stare de alertă şi de a instaura legea marţială”, se spune în comunicat.

Preşedintele rus a denunţat „acţiunile de provocare ale părţii ucrainene şi încălcarea grosolană a normelor de drept internaţional de către navele militare ale acesteia”, subliniază comunicatul.

Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *