Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Economie Mondială 9 Aprilie 2015, ora 14:04

General SUA: „Rusia folosește energia ca pe o armă a secolului 21″

Marime Font

În ciuda sloganului integrității și indivizibilității Europei de azi, acesta este de fapt împărțita în două: Uniunea Europeană, constând din 15 țări și Europa Centrală, care include 11 state.

Europa Centrală este mult mai slabă decât UE din punct de vedere economic și afectată de tulburările geopolitice, declară, Pawel Olechnowicz, șeful Consiliului de Administrație al Central Europe Energy Partners.

Olechnowicz este unul dintre autorii raportului „Finalizarea integrității europene – de la coridorul de transport Nord-Sud la uniunea energetica, a transporturilor și telecomunicațiilor”, scrie „Vocea Americii”.Prezentarea raportului a avut loc miercuri, la Washington. Una dintre principalele concluzii ale acestuia – succesul continuu al integrării europene ţine de dezvoltarea rețelelor de infrastructură, care vor permite conectarea economiilor din Europa Centrală de economia Uniunii Europene.

„Problema țărilor din Europa Centrală este lipsa de integrare, lipsa infrastructurii de comunicații și a legăturilor slabe pe direcția Nord - Sud. Aceasta este moștenirea epocii sovietice, când Moscova descuraja activ integrarea infrastructurii interne în scopul menținerii unui nivel ridicat de dependența faţă de Uniunea Sovietică”, se arată în raport.

Analiștii remarcă, că aflate în afara UE, Moldova și Ucraina sunt astăzi situate marginal față de Europa și într-o situație de vulnerabilitate crescuta în sectorul economic și politic față de o „Rusie tot mai asertivă și agresivă”.

În contextul răcirii relațiilor dintre Moscova și Occident, experții vorbesc despre necesitatea resuscitării coridorului de transport Nord - Sud „în regim de mare urgență.” La această urgenta ar trebui să contribuie și boom-ul pieței de energie din SUA și impactul acesteia asupra piețelor energetice globale și europene.


Generalul în retragere James Jones, fost consilier al președintelui SUA pentru securitate și comandant al forțelor americane din Europa, co-autor al raportului, afirmă că „Rusia utilizează energia ca pe o armă a secolului 21”.

Datoria morală a Statelor Unite este înțelepciune în utilizarea bunăstării sale energetice”, – spune generalul Jones. „Este o chestiune de securitate transatlantica”, – a mai spus el.

„Proiectul acestei cooperări nu este cheia rezolvării problemei în raporturile cu Rusia, dar va trimite un semnal clar lui Putin cu privire la ilegalitatea acțiunilor sale”, – a declarat fostul consilier prezidențial.

Pawel Olechnowicz subliniază că țara sa – Polonia – foarte mult timp a păstrat „relații de afaceri cu companiile rusești”.

„Cu toate acestea, deoarece Rusia utilizează energia ca armă, trebuie să căutam alți parteneri,” – spune Olechnowicz.

„De asemenea, trebuie să ne concentram pe dezvoltarea propriilor resurse de energie, inclusiv a gazelor de șist”, – continuă el.

În ansamblu, proiectul coridorului de transport Nord - Sud va servi nu doar obiectivele stabilirii independenței energetice a Europei Centrale, dar va duce și la consolidarea rolului SUA în această privință.

„Susținerea acestui coridor este o șansă pentru Washington să contribuie la consolidarea stabilității în Europa Centrală în fața atacurilor și agresiunii Rusiei. Acest lucru va pune bazele pentru relații normalizate și dinamice între Europa și Rusia – se mai arăta în raport. Pentru că, în cele din urmă, o Europă Centrală prosperă și stabilă, complet integrată în piața europeană, fără îndoială va fi mai importantă și partener comercial mai valoros pentru Rusia”.

Sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md