Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:21
Abonamente

Actualitate 21 Aprilie 2011, ora 05:18    Din editia print

Generalul Iurie Dominic: „Reformarea sistemului de instruire militară este o prioritate”

Marime Font

Pe 24 aprilie se împlinesc 19 ani de la constituirea Marelui stat-major al Armatei Naţionale, organul de conducere militară a acesteia. Cu această ocazie, am discutat cu şeful Marelui stat-major, comandantul Armatei Naţionale, generalul Iurie Dominic, care ne-a vorbit despre activitatea MSM, precum şi despre reformele care au loc în sistemul de instruire militară şi proiectele ce se întrezăresc.

- Domnule general, în curând se împlinesc 19 ani de la fondarea Marelui stat-major al Armatei Naţionale. Care circumstanţe au impus crearea acestei structuri?
- Acum 19 ani, Marele stat-major al Armatei Naţionale a fost învestit cu statut oficial. Condiţiile anului 1992, când noul stat independent R. Moldova a fost nevoit să se implice în conflictul transnistrean, au determinat guvernarea de atunci să înfiinţeze această instituţie, pentru că ţara avea nevoie de un organ de conducere şi planificare militară. În toţi aceşti ani, obiectivul primordial al Marelui stat-major a fost de a dezvolta instituţia care se ocupă de securitatea ţării.

- Chiar dacă R. Moldova este o ţară neutră, asigurarea securităţii ei nu trebuie neglijată. În acest context, cum decurge pregătirea Armatei Naţionale, ca ea să-şi poată îndeplini obligaţiile privind apărarea ţării?
- Am realizat un sistem de planificare a apărării, bazat pe cele mai moderne practici existente în lume. Sistemul nu este, deocamdată, instituţionalizat prin acte normative, dar împreună cu ofiţerii din conducerea Marelui stat-major depunem eforturi pentru a-l finaliza. Planificarea cuprinde evaluarea unor posibile riscuri şi pericole cu care ne-am putea confrunta. În limitele resurselor, construim armata în bazele principiului mixt, adică prin înrolarea militarilor în termen, precum şi a celor prin contract. Această metodă accentuează rolul şi locul militarilor prin contract în Armata Naţională. Pot afirma cu certitudine că pregătirea militarilor are loc şi prin gestionarea mult mai eficientă a banilor publici, care ne ajută să menţinem armata la nivel.


- Apropo de banii publici. Care ar trebui să fie bugetul anual alocat Armatei Naţionale pentru ca modernizarea forţelor armate să fie realizabilă?
- Căutăm un echilibru între resursele disponibile şi misiunile pe care vrem să le îndeplinim. Dar acest echilibru este greu de atins chiar şi de ţările care îşi permit cheltuieli mari la întreţinerea armatei. În cazul R. Moldova, un buget „ideal” ar trebui să contracareze riscul unor anumite pericole sau, cel puţin, să pregătească structura militară pentru a le face faţă. Dar stabilitatea şi securitatea naţională este asigurată, în primul rând, prin capacitatea politică de care dă dovadă conducerea ţării. Vecinătatea cu Uniunea Europeană nu poate fi neapărat o garanţie a siguranţei, deoarece organizaţiile supranaţionale ar putea ezita să se implice într-un conflict, dacă el contravine intereselor lor. Din această cauză, noi nu ne facem iluzii şi ne pregătim foarte serios pentru a asigura, în limita resurselor modeste, minimul necesar care permite R. Moldova să facă faţă unor riscuri.

- La sfârşitul lui martie aţi efectuat o vizită în Afganistan. Care au fost scopul şi agenda vizitei?
- Vizita face parte din programul bilateral de cooperare cu Lituania. Am fost în Afganistan la invitaţia generalului-maior Arvydas Pocius, Comandantul Forţelor Armate ale Lituaniei, care şi-a inspectat trupele detaşate în această regiune. Omologul lituanian ne-a propus vizita pentru a ne familiariza cu activitatea echipei de reconstrucţie civilă din provincia Ghor, a subunităţilor militare lituaniene dislocate în oraşul Kandahar precum şi întrevederi cu administraţia locală şi reprezentanţi ai statului-major al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan, dar şi cu scopul de dezvoltare bilaterală între militari. Am văzut cum conlucrează ţări din întreaga lume, care îşi unesc forţele pentru a menţine securitatea într-o regiune extrem de instabilă.

- Deplasarea în Afganistan semnifică o eventuală participare a trupelor moldoveneşti în operaţiuni de menţinere a păcii pe teritoriul afgan?
- Vizita mi-a demonstrat că suntem pregătiţi să trimitem militarii moldoveni într-o misiune pacificatoare în Afganistan. Dar pentru ca trupele noastre să participe într-o astfel de operaţiune este nevoie de o decizie politică. Este clar că, fără aprobarea guvernării, nu putem lua nicio decizie. Naţiunea afganeză are nevoie de susţinere externă şi în acest context aş spune că o susţinere cât de mică din partea R. Moldova ar fi binevenită.
Operaţiunile de acest gen presupun o cooperare interstatală care include şi suport financiar. Sigur, la acest capitol un loc considerabil îl ocupă NATO.

- Relaţia dintre R. Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică se înscrie în limitele Programului Parteneriat pentru Pace şi participarea militarilor moldoveni în operaţiuni de pacificare poziţionează Moldova în calitate de sursă a securităţii şi stabilităţii regionale. Totuşi, ce obţine ţara noastră în cazul în care militarii moldoveni participă în misiuni de menţinere a păcii peste hotare?
- Globalizarea şi-a pus amprentele peste toate aspectele vieţii, atât cele civile, cât şi militare. Separarea, izolarea noastră nu este posibilă. Prin neparticiparea noastră la diverse operaţiuni în comun cu alte state, invocând faptul că suntem săraci, că avem probleme sau oricare alt motiv de acest fel, ne poziţionăm în ochii partenerilor străini într-o lumină proastă. Mecanismul uman, bazat pe principiul ajutorului reciproc, funcţionează şi în cazul relaţiilor dintre naţiuni şi, dacă o organizaţie supranaţională ne va oferi suport în repetate rânduri, dar nu va primi înapoi un ajutor cât de mic, vă asigur că, peste un timp, în momentul în care resursele naţionale vor fi epuizate şi vom apela la ajutor internaţional, vom fi refuzaţi. Solidaritatea cu alte ţări este un punct foarte important în relaţiile interstatale şi generaţia tânără trebuie să înţeleagă acest lucru.

- Moldova a trimis deja câteva detaşamente de genişti în misiuni pacificatoare în Irak, între anii 2003-2008…
- Cele şase contingente de genişti (din primul contingent a făcut parte şi un pluton de infanterie) au plecat în Irak la cererea autorităţilor irakiene. În perioada aflării în Irak, ei au dezamorsat în jur de 400 mii de obiecte explozibile. Primul detaşament de patrulare a salvat vieţi omeneşti. Bunăoară, plutonierul moldovean Veaceslav Lipciu a salvat un comandant irakian, în momentul unui atac terorist. Mulţi dintre irakieni poate nici nu ştiu unde se află Moldova, dar la sigur ţin minte că în localitatea lor au fost nişte străini cu tricolorul moldovenesc pe uniformă, care i-au ajutat. După ce trupele noastre s-au reîntors acasă, în adresa Armatei Naţionale au venit scrisori de mulţumire din partea conducerii poporului irakian.

- Colaborarea cu NATO a permis ca mai mulţi militari din Moldova să meargă la cursuri de specializare şi schimb de experienţă peste hotare. Cum au influenţat acele cursuri gradul de calificare al acestora?
- Gradul de calificare al militarilor moldoveni care au studiat în SUA, Grecia, Germania, Turcia, România şi alte ţări este direct proporţional cu rezultatele academice bune obţinute de aceştia la final şi prestaţia în cadrul aplicaţiilor internaţionale care vin să testeze profesionalismul şi competenţa subordonaţilor mei.
Colaborăm cu statul Carolina de Nord, unde militarii noştri beneficiază nu doar de studii, dar şi de schimb de experienţă. Proiectul „Mill to Mill” („De la militar la militar” - n.r.) a adus multe aprecieri în adresa moldovenilor. Totuşi, rezultatele sunt sesizate mai ales la întoarcerea în ţară. Sute de ofiţeri şi subofiţeri au beneficiat de instruire în diverse state din SUA, iar asimilarea celor mai moderne sisteme de învăţământ permite implementarea inovaţiilor şi în Moldova.

- O armată se ţine pe cadre militare bune. Cum sunt pregătite cadrele de ofiţeri, subofiţeri, sergenţi şi soldaţi?
- Din toamna anului 2009 în Armata naţională a fost schimbat cardinal sistemul de instruire militară. La moment, instruirea este centralizată într-un sistem unic. Acest lucru înseamnă că militarii prin contract şi cei în serviciu beneficiază obligatoriu de acelaşi model de instruire, pentru că-i vorba de o standardizare a armatei. Unica diferenţă între militarii prin contract şi cei în serviciu obligatoriu este că primii au obligaţiuni mult mai mari, în schimbul remunerării din partea statului. Ambele categorii de militari sunt instruite în aceeaşi instituţie, dar în subdiviziuni diferite. Acest lucru ne permite o economisire considerabilă de resurse, precum şi o eficienţă sporită de instruire.

- E adevărat că armata noastră trece la o nouă uniformă?
- Ţinuta nouă va fi mai ieftină, iar calitatea pânzei - mult mai bună. Important este că în modelele uniformei noi ne-am dezis de elementele moştenite de la alte armate, în special cea sovietică. Uniforma va fi deosebită, cu specific naţional. Consider că acest pas va contribui la coeziunea naţiunii şi la ridicarea spiritului militarilor. Astfel vom elimina şi sentimentul de apartenenţă la o armată care s-a aflat pe teritoriul ţării noastre.

- Să trăiţi, dom’le general!

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)