Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 21 Februarie 2019
Abonamente

Editorial 22 August 2017, ora 05:00    Din editia print

Marime Font

Geniile zilelor noastre: între talent, paranoie și sânge menstrual

Prin 2002, când fondasem prima revistă culturală online din RM, „Lolocur”, apreciată de nume notorii ale literaturii române, precum ar fi Matei Vișniec sau Paul Goma, aveam pe site și o rubrică „Anchetă LOLO”, prin care îi încercam de minte pe acei membri ai Uniunii Scriitorilor din Moldova care nu puteau să scrie și, probabil, nici să citească.

Într-adevăr, a existat o perioadă când în uniune erau admise fel de fel de stafii în schimbul a câțiva litri de vin sau a unui grătar pe cinste și care, odată ce primeau carnetul de membru, îi tratau cu aere de vedete pe tinerii scriitori, mult mai instruiți în arta scrisului decât ei. Odată, prezentându-ne ca reprezentanți ai Academiei Române, i-am anunțat la telefon pe câțiva dintre aceștia că sunt propuși la Premiul Nobel. Majoritatea ne-a crezut, iar un bătrânel a suferit un atac de cord de bucurie. Mulțumesc Domnului că a rămas în viață.

Nu voi face publice numele eroilor noștri de atunci, inclusiv pentru că s-au scurs ani și unii dintre ei s-au trecut din viață, iar alții nu se împacă prea bine cu zilele care le-au rămas. La fel, nu voi divulga nici numele scriitorului despre care vreau să vorbesc acum, pentru că în cazul nostru nu personajele, ci fenomenul contează. Spre deosebire de cei pe care i-am telefonat în cadrul „Anchetei LOLO”, acesta este un bun traducător și cunoscător al literaturii, dar care se vrea și ilustru poet. Și atât de mult a insistat sireacul de-a lungul anilor pe această idee, încât a reușit să se impună și să fie recunoscut ca maestru al poeziei.

Un poet face interviuri cu el însuși

Din câte îmi dau seama, acest poet, deși are o vârstă destul de respectabilă, nu a acordat încă nici un interviu bun în viața sa. Aceasta se întâmplă din motivul că aproape toate interviurile sale sunt scrise de el însuși, iar întrebările presupușilor jurnaliști pur și simplu îl ridică în slăvi, ca pe-un ditamai geniu, după cum el vrea să pară. Acum câțiva ani, un fost coleg de-al nostru de la TIMPUL a realizat cu el un interviu și poetul a rugat să i se prezinte textul înainte de publicare. Și ce credeți? Ne-a trimis la redacție un text nou: cu alte întrebări și alte răspunsuri, care de data aceasta nu mai aducea a dialog, ci a monolog cu aere de autosanctificare. Ba mai mult, a amenințat jurnalistul că „va avea probleme foarte serioase”, dacă va publica interviul original.


Inițial, n-am înțeles ce-i în capul poetului și ne-am întrebat cu toții: dacă omul e atât de erudit și talentat, după cum se laudă și la Chișinău, și la București, de ce se teme de el însuși? Dacă e poet, de ce are frică de cuvinte? De ce nu acceptă și întrebările critice sau chiar dureroase pe alocuri, care pe orice om înțelept îl ajută să gândească mai adânc și să crească din punct de vedere intelectual, iar oricărui interviu îi asigură un număr mai mare de cititori?

N-am putut găsi răspunsuri la întrebările de mai sus, după cum n-am reușit nici să înțelegem farmecul poeziilor sale. Ca și interviurile pe care el le încropește, textele sale literare sunt serbezi. Vrei să-ți placă, dar nu-ți iese nicicum. La o adică ai putea spune că un text anume e bunișor, însă nimic nu te marchează, nimic nu te cucerește, nimic nu-ți ține cartea în mână.

Rețete de artă contemporană

O asemenea literatură se face în felul următor. Mai întâi de toate, îți abandonezi sufletul. În schimbul bucuriei de a scrie, la care trebuie să renunți, îți impui obligațiunea de a scrie, pentru că în realitate tu nu vrei să spui altceva prin rândurile înșirate pe hârtie, decât că ești foarte talentat. Apoi deschizi dicționarul și găsești câteva neologisme, din care faci o salată și compui vreo două metafore mai complicate. Dacă salata nu are gust, nu contează, fiindcă scopul tău e doar să faci o poezie. Chiar dacă uneori nici tu nu înțelegi nimic din ce-ai vrut să descrii în textul tău, nu-ți faci inimă rea, căci te vei apăra cu siguranță, afirmând, de pildă, că cititorul tău nu e chiar atât de versat ca să poată percepe tumultul geniului din tine. Din când în când, adaugi prin poeziile tale și vreun nume de scriitor universal, ca să dai de înțeles că ești un om citit.

Unul dintre acești scriitori, pe care l-am întrebat cândva ce-a avut în vedere într-un vers anume, mi-a răspuns, scrutându-mă cu superioritate, că el gândește metafizic. Ok, și? Și gata, mai mult n-a știut ce să zică. Ca și cum n-ar fi avut ce să mai discute cu mine, și-a luat tolba și s-a dus. Alții se apără mai iscusit, invocând că ar face literatură sau artă contemporană. Și basta, aici nu ai replică, pentru că acest curent permite orice. Poți să inviți lumea la o așa-numită expoziție de artă contemporană, pentru care să găsești un generic la nimereală, bunăoară: „Lumea în ultimul veac”, să mănânci de cu seară o tigaie de fasole fierte într-o apă, dimineața să te îmbraci elegant, iar la eveniment să taci și să tragi la nesfârșit pârțuri. În fața presei vei declara că bășinile tale în raport cu hainele pe care le porți demonstrează mirosul veacului în care trăim, care este foarte frumos și încântător la prima vedere. Dacă ești în stare să scoți și vreun ban din proiecte europene, ești boier.

Expoziție cu sânge din vagin

În sens bun, arta contemporană nu se limitează la o simplă erecție sau excreție și necesită gândire, totuși. Cu toate că cineva ar putea să mă acuze că am idei perimate, cred că arta de orice fel trebuie să atingă simțurile omului, să-i provoace lacrimi de ciudă sau bucurie, de deznădejde sau mândrie, trezindu-l chiar și pentru o clipă din rutina cotidiană. Să admiri o operă de artă ca și cum ai privi o muscă înseamnă să pierzi timpul aiurea. Din păcate, însă, tot mai mulți artiști tineri fac abstracție de acest lucru, preferând să câștige bani sau să-și facă un nume fără să-și pună mintea în mișcare. La fel procedează, bunăoară, și bloggerii sau ONG-iștii care se proclamă jurnaliști, deși habar nu au cum se face, elementar, o știre.

Am hotărât să scriu acest text după ce am aflat că Polina Muzîka, o artistă contemporană din Rusia (dacă ar fi fost din Washington sau Bruxelles aș fi de aceeași părere!) a realizat recent o OPERĂ inedită. Ea chiar a invitat la o expoziție de-a sa mulți oameni, pe care i-a servit cu vin. Băutura era turnată în pahare, iar pe masă era și o hârtie, pe care era scris că vinul este amestecat cu sânge din menstruația artistei. Majoritatea invitaților n-au observat avertismentul și, într-un sfert de oră, tot vinul a fost băut. Când presa a făcut scandal în legătură cu acest caz, artista a declarat că nu poate confirma, nici infirma că a turnat într-adevăr sânge în vin, dar a dat asigurări că este sănătoasă. Ea a menționat printre altele că și-a respectat invitații, pentru că nu a urinat în pahare.

Asta, deci, a fost o lucrare de artă contemporană a Polinei Muzîka. Am putea admite că faza cu menstruația a fost un test, prin care ea a încercat să verifice reacțiile vizitatorilor, dar oricum nu putem trece peste întrebarea: în ce constă arta și talentul tinerei artiste?

Nu vreau să afirm că nu avem artiști contemporani veritabili, dar așa se întâmplă, din păcate, că mulți dintre ei nu pot delimita valoarea de mizerie. Se pare că înnebunim încetișor, dezicându-ne noi înșine de mintea pe care ne-a dat-o Dumnezeu.

 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)