Carte

George Coşbuc, la „Ceaiul de la ora patru”

Timp de câteva ore, elevi de la liceele „Petru Zadnipru”, „Vasile Alecsandri” şi „Gaudeamus” din capitală şi-au etalat cunoştinţele în materie de literatură, recitând din opera lui George Coşbuc. Violeta Drăgan, elevă în clasa a XII-a a Liceului „Gaudeamus”, a venit în faţa colegilor cu poezia „Doina”. Ea spune că a ales această operă a lui George Coşbuc, deoarece este plină de dor şi căldură sufletească: „Poezia „Doina” m-a atras prin faptul că e legată de tradiţiile poporului nostru, dar şi pentru că ne aduce nostalgia toamnei, anotimpul în care s-a şi născut poetul”. Coşbuc nu e singurul autor preferat al elevilor de la „Gaudeamus”. „Am citit de zeci de ori poezia „Glontele internaţionalist” de Grigore Vieru, îmi plac Nichita Stănescu şi Adrian Păunescu. Însă mă regăsesc plenar în opera lui Coşbuc”, ne-a spus Violeta.

Ascultându-şi discipolii, ochii profesorilor străluceau de bucurie, iar printre cele mai mândre erau doamnele Alexandra Tănase, profesoară de limba şi literatura română la Liceul „Gaudeamus” şi Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania”. Anume ele, acum trei ani, au iniţiat Salonul „Ceaiul de la ora patru”, al cărui obiectiv principal e să le dezvolte elevilor gustul pentru lectură şi cunoaştere. „Nu am găsit o altă modalitate de a-i motiva să citească, decât încercând să-i aduc la acest cenaclu, or, ceea ce s-a întâmplat aici este o veritabilă lecţie de literatura română. Faptul că, astăzi, 30 de copii – care sunt şi membri activi ai cenaclului – recită din Coşbuc, înseamnă că ei se apropie de carte”, este convinsă Alexandra Tănase.

Un proiect similar, de asemenea lansat acum trei ani de doamna Alexandra Tănase, este „Maratonul Lecturii”. „Eu am, în total, cinci clase – trei de a XII-a şi două de a XI-a. Respectiv, alegem cinci volume de poezie şi cinci romane necunoscute şi le citim „în ritm de maraton”. De exemplu, luăm un volum de poezie şi, timp de 90 de minute, analizăm biografia autorului şi opera sa. Acesta-i tot „misterul” titlului…”. Ultimii autori, despre care s-a discutat aici, sunt Mihai Drumeş şi Octavian Paler, cu volumul „Viaţa pe un peron”, care le-a provocat mari emoţii elevilor. Sunt convinsă că prin această metodă elevii îşi dezvoltă competenţa de exprimare. Între timp, lor începe să le placă tot ceea ce descoperă”, ne-a spus la despărţire Alexandra Tănase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *