Actualitate

George Damian: De jur-împrejurul Mării Negre. Pe ocolite, niciodată de-a dreptul

Tot cu ceva ani în urmă se vorbea intens despre Marea Neagră, şi nu doar la Bucureşti. Între timp, povestea a rămas în suspans total. Din păcate, nimeni nu mai are niciun fel de iniţiativă majoră. Conflictele îngheţate au rămas presărate în jurul a ceea ce ar fi putut să devină o platformă majoră de cooperare. Limbajul diplomatic a fost îmbogăţit cu o serie de sintagme, cum ar fi „Transnistria, gaura neagră a traficului”. Însă nu s-a întâmplat nimic. Parcă urmând modelul „conflictelor îngheţate”, întreaga zonă extinsă a Mării Negre a devenit o „regiune îngheţată”. Nimic nu se mişcă, nu există aproape niciun fel de cooperare. Poate cu excepţia României, Turciei şi Bulgariei care au legături strânse de tot felul. Pe cealaltă parte, blocaj total. R. Moldova se mişcă cumva cu timiditate spre polul activ, proporţional cu ieşirea de la Giurgiuleşti.

La fel de neobservat în mass-media românească a trecut şi seminarul regional din Bucureşti de la începutul acestei săptămâni „O abordare sinergetică a cunoaşterii strategice în Regiunea Extinsă a Mării Negre”, organizat de Serviciul Român de Informaţii şi Universitatea Harvard din SUA. Seminarul a fost ignorat de mass-media (cu foarte puţine excepţii), fiind acoperit de un zgomot de fond din care nu se înţelege mai nimic. Marea Neagră ar trebui să devină o sursă de prosperitate pentru toate statele riverane, însă a rămas în ultimii ani o zonă de instabilitate. Zona extinsă a Mării Negre este privită cu suspiciune din toate părţile, conflictele îngheţate şi găurile negre ale traficului de orice împiedică o deschidere a regiunii. Iniţiativele sunt puţine şi lipsite de urmări în cele mai multe cazuri. Încotro se îndreaptă Marea Neagră? În acest ritm al neîncrederii nu se îndreaptă spre un viitor foarte luminos. Este nevoie de cooperarea tuturor. Ziariştii români care au făcut anul trecut turul Mării Negre spun că libertatea de circulaţie şi libertatea de exprimare constituie două principii care ar deschide regiunea. Doar că aceste două libertăţi trebuie garantate de un sistem juridic. Şi câtă vreme jurnaliştii sunt întemniţaţi la Tiraspol sub acuzaţia de spionaj, este destul de greu de crezut că se va produce o schimbare semnificativă în viitorul apropiat.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *