Afaceri

Georgia confirma sprijinul partii pentru Nabucco

 In cursul vizitei, ministrul a avut intrevederi cu presedintele Mihail Saakasvili, cu primul-ministru Nikoloz Gilauri, viceprim-ministrul ministru de stat pentru integrare euroatlantica Giorgi Baramidze si cu ministrul afacerilor externe, Grigol Vasadze.

Vizita a confirmat caracterul excelent al relatiilor romano-georgiene, inscriindu-se in politica Romaniei de promovare a dialogului politic si cooperarii in regiunea extinsa a Marii Negre, arata un comunicat al MAE. Cei doi ministri de externe au apreciat ca relatiile bilaterale inregistreaza o dinamica accentuata ce va culmina cu vizita in Romania a presedintelui Saakasvili, preconizata sa aiba loc in perioada urmatoare.

O atentie deosebita a fost acordata dimensiunii economice a relatiei romano-georgiene, in contextul in care potentialul de cooperare pe acest palier nu este inca deplin valorificat. Un subiect aparte in discutiile de la Tbilisi l-a constituit securitatea energetica.

Partea georgiana a confirmat sprijinul privind proiectul Nabucco, exprimandu-si totodata interesul de a aprofunda discutiile referitoare la Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania, care prevede transportul gazului azer sub forma lichefiata, la Constanta.

In cadrul convorbirilor au mai fost abordate teme de interes comun aflate pe agenda regionala si internationala: cooperarea in regiunea Marii Negre, procesul de reglementare a conflictelor inghetate, perspectivele europene si euro-atlantice ale Georgiei si securitatea energetica.

Cu prilejul vizitei, a fost reafirmat sprijinul Romaniei privind aspiratiile Georgiei de apropiere de structurile europene si euroatlantice, cu accent pe necesitatea valorificarii eficiente a oportunitatilor oferite de initiativele europene pentru regiune, precum Sinergia Marii Negre si Parteneriatul Estic.

Programul vizitei a cuprins si o deplasare la EUMM Field Office Mtskheta (20 de km distanta de Tbilisi), unde ministrul afacerilor externe s-a intalnit cu conducerea misiunii si cu membri ai contingentului roman dislocat in cadrul acestei misiuni de monitorizare.

In cadrul EUMM Georgia, Romania participa cu 23 de persoane in teatru si o persoana in cadrul Elementului de Sprijin de la Bruxelles (in regim de functionar international).

Sursa: Bloombiz

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *