Actualitate

Germania este dispusă să discute cu Rusia

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a spus că, fără îndoială, s-a pierdut multă încredere din cauza acţiunilor Rusiei în ultimii ani. „În acelaşi timp, avem nevoie de Rusia ca partener, de exemplu pentru a ne ajuta la soluţionarea unor conflicte regionale, pentru dezarmare şi ca pilon important al ordinii multilaterale”, a adăugat el, în comentarii publicate în ziarul Bild am Sonntag, transmite Digi24.ro.

„Deci suntem deschişi la dialog din aceste motive şi sperăm să reconstruim încrederea pas cu pas dacă şi Rusia este dispusă să facă acest lucru”, a subliniat ministrul, membru al Partidului Social Democrat (SPD), care este împărţit cu privire la cât de dură să fie poziţia faţă de Rusia, remarcă Reuters.

Unii social-democraţi au cerut „marea coaliţie” a partidului lor cu conservatorii cancelarei Angela Merkel pentru a se asigura că nu începe un nou Război Rece, iar grupurile de afaceri sunt şi ele îngrijorate.

Germania se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din gaze naturale pe care le utilizează şi, înainte ca statele occidentale să impună sancţiuni Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina, cea mai mare economie a Europei a exportat în Rusia bunuri în valoare de aproximativ 38 de miliarde de euro.

Autorităţile britanice au acuzat Rusia de otrăvirea în Marea Britanie a unui fost agent dublu şi a fiicei sale cu un o substanţă neurotoxică dezvoltată de ruşi, identificată ca Noviciok. Se crede că toxina a fost plasată pe uşa de la intrare în locuinţa familiei.

Atacul a provocat o confruntare diplomatică între Marea Britanie şi Rusia, ambele ţări expulzând 23 de diplomaţi. Un total de 25 de ţări occidentale, precum şi NATO, au expulzat mai mult de 140 de diplomaţi ruşi. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *