Actualitate

Germania şi Olanda sunt cele mai mari câştigătoare de pe urma introducerii euro. Pierzătorii – Franţa şi Italia

Un nou studiu realizat de Centrul pentru Politici Europene din Freiburg arată că Germania a câştigat „de departe cel mai mult” de pe urma introducerii monedei unice europene, potrivit Deutsche Welle. Italia şi Franţa în schimb au suferit o diminuare a prosperităţii în ultimii 20 de ani.

Germania a câştigat aproape 1.900 miliarde de euro în perioada 1999-2017 de pe urma introducerii euro, potrivit studiului CEP. Think tankul cu sediul în Freiburg este parte a Stiftung Ordnungspolitik.

Cercetătorii Alessandro Gasparotti şi Matthias Kullas au descoperit că Germania şi Olanda sunt singurele ţări care au obţinut beneficii substanţiale de pe urma euro. În Germania, noua monedă a adus 23.000 de euro în plus pe cap de locuitor în perioada analizată. Olandezii au devenit cu 21.000 de euro mai bogaţi, în timp ce italienii şi francezii au devenit cu 74.000 şi respectiv 56.000 de euro mai săraci.

Potrivit Reuters, Germania şi Olanda, ţări cumpătate care au criticat cel mai dur bailouturile ţărilor îndatorate de la periferie au profitat cel mai mult de pe urma introducerii euro.

Lansată în 1999, moneda euro a generat un boom al creditului şi investiţiilor extinzând beneficiile mediului caracterizat de dobânzi scăzute din Germania la nivelul periferiei blocului, scrie Reuters. Datoriile respective au devenit însă greu de susţinut după criza financiară din 2008, Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia şi Cipru fiind obligate să caute asistenţă financiară odată cu încetinirea creşterii şi reducerea accesului la finanţare.

Majoritatea statelor membre ale zonei euro s-au bucurat de perioade în care uniunea monetară a reprezentat un avantaj, însă perioadele respective au fost cu mult contrabalansate de perioadele în care euro a apăsat asupra creşterii.

Grecia a câştigat enorm de pe urma euro, dar din 2011 a suferit pierderi uriaşe. Spre deosebire de beneficiile de ordinul miilor de miliarde generate de Germania, Grecia a înregistrat un câştig de doar 2 miliarde de euro, ce a adus câştiguri pe cap de locuitor de doar 190 de euro în perioada de 20 de ani, scrie Deutsche Welle.

Unul dintre principalele motive din spatele declinului prosperităţii a avut legătură cu competitivitatea pe plan internaţional, potrivit raportului.

Înaintea introducerii euro, ţările îşi puteau devaloriza monedele pentru a-şi ieftini exporturile pe piaţa mondială. Astfel, acestea deveneau mai competitive la nivel internaţional.

ìProblema diferenţei de competitivitate dintre ţările zonei euro rămâne nesoluţionatăî, arată autorii studiului.

Pentru că nu-şi mai pot întări competitivitatea prin devalorizarea monedelor, ţările care au pierdut de la introducerea euro trebuie să-şi accelereze reformele structurale, concluzionează autorii studiului, potrivit Reuters.

ìDin 2011, adoptarea euro a avut drept rezultat o reducere a prosperităţii. Pierderile au atins un vârf în 2014. De atunci, acestea se reduc constant. Reformele care au fost realizate dau roadeî, se arată în studiu. 

zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *