Economie Mondială

Germania vrea să instituie taxa pe bănci în întreaga UE

Germania şi Franţa s-au pus de acord, după multă vreme, asupra unui proiect european comun – instituirea taxei asupra băncilor în întreaga Uniune Europeană. "Am convenit cu colega mea franceză Christine Lagarde că vrem să adaptăm o astfel de soluţie într-un cadru european", a afirmat ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, pentru cotidianul die Welt.

Miercuri, ministrul francez al economiei urmează să participe la şedinţa guvernului de la Berlin, în care se va discuta despre taxarea băncilor germane, proiect ce presupune crearea unui fond pentru a ajuta băncile în cazul unei noi crize. Dincolo de proiectul naţional, "propunerile franco-germane pe această temă" vor fi pe agenda şedinţei de guvern, iar "şansele de a crea o structură europeană sunt destul de bune", a apreciat Schäuble, care a subliniat că "axa franco-germană s-a dovedit din nou foarte importantă pentru Europa" prin adoptarea ajutorului pentru Grecia în reuniunea de joi a liderilor europeni.

Cooperarea franco-germană

În februarie, guvernele din Franţa şi Germania au decis să dea posibilitatea miniştrilor din cele două state de a participa individual la şedinţele de guvern din cealaltă ţară. Christine Lagarde ar fi ministrul care foloseste pentru prima dată această posibilitate. Germania a injectat masiv fonduri publice pentru a susţine băncile în 2008 şi 2009 şi vrea să evite o nouă contribuţie din partea contribuabililor în cazul unei noi crize, impunând băncilor să plătească din banii lor. Alte state, inclusiv SUA, studiază modele similare.

Sursa: Gândul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *