Cultură

Gheorghe Baciu: „Ultima mea carte o dedic regretatului Nicolae Testemiţanu”

În 1954 absolvă Colegiul de Medicină din Bălţi, iar în 1963 – Institutul de Medicină din Chişinău. Două decenii mai târziu i se conferă titlul de doctor habilitat în ştiinţe medicale. O lungă perioadă activează la Catedra de medicină legală a USMF „Nicolae Testemiţanu” (1963-1985 şi 1994). Din 1985 până în 1994 conduce Catedra disciplinelor medico-biologice la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, apoi ocupă funcţia de director al Centrului de Medicină Legală din Chişinău. În paralel, Gheorghe Baciu este secretar ştiinţific al Secţiei Ştiinţe Medicale a Academiei de Ştiinţe din Moldova (1993 -1994), iar din anul 2003 este membru al Academiei Balcanice de Medicină Legală. În anul 2007 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. Este autorul a circa 500 de lucrări, inclusiv 25 de cărţi, manuale, monografii şi 12 invenţii.

Viaţa lui Gheorghe Baciu a fost una destul de zbuciumată, mai ales că s-a născut înainte de război, fiind astfel un martor viu a ceea ce a însemnat foametea şi deportările. Însă nu aceasta l-a făcut să opteze cu sânge rece în favoarea medicinei legale, ci faptul că el însuşi provine dintr-o dinastie de doctori. Şi nu are niciun regret faţă de alegerea făcută, ba mai mult – astăzi pare mai îndrăgostit de medicină şi cu cât o descoperă mai mult, cu atât este mai captivat de ceea ce ascunde profesia sa. „Medicina legală este un domeniu fascinant, având un caracter şi filosofic, dar şi ştiinţific. Este impresionantă şi pentru faptul că are o natură misterioasă, ceea ce mă provoacă s-o dezleg”, remarcă plin de entuziasm medicul.

Cu vitalitatea-i şi dinamismul caracteristic, doctorul pare neobosit în căutările sale, propunându-şi să realizeze cât mai multe. În afară de activitatea la Catedra de medicină legală, savantul pregăteşte cea de-a treia sa lucrare, iar asta într-un timp-record. La nici un an de la apariţia cărţii „Oraşul Bălţi şi oamenii lui”, autorul preconizează lansarea acestei noi lucrări, pe care o dedică reputatului chirurg şi om de stat Nicolae Testemiţanu, care la 1 august ar fi împlinit 85 de ani.

În scrierea sa, medicul îşi propune să expună istoricul tuturor generaţiilor de profesori universitari, absolvenţi ai USMF „Nicolae Testemiţanu”, de la fondare şi până în prezent. „Este o lucrare enciclopedică, despre savanţii medici începând cu anul ’45, aici însă am inclus şi o schiţă istorică despre situaţia din domeniul medical de la noi, în anii 1400”, ne-a povestit autorul. El spune că de-a lungul cercetărilor sale a fost surprins să descopere cei 300 de doctori habilitaţi, a căror contribuţie ştiinţifică a revoluţionat medicina. Autorul mai relevă că această lucrare nu reprezintă o analiză, ci mai degrabă o constatare.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *