Actualitate

Gheorghe Grâu se pregătea să trăiască în mormânt

„Îmi trebuie un hârleţ. Am să sap o groapă la „Sf. Lazăr” şi am să dorm în ea până voi muri”, mi-a spus Gheorghe Grâu în noaptea de duminică spre luni. Astfel, cel mai frumos actor al Moldovei de acum trei decenii şi vedetă a cinematografiei sovietice în anii ’80, astăzi ajuns boschetar, se pregătea să se mute cu traiul la cimitir. Se întâmpla în timp ce PRO TV punea pe post un reportaj despre soarta tristă a actorului şi cu doar câteva ore până la şedinţa de luni a Primăriei, când Dorin Chirtoacă a cerut Direcţiei asistenţă socială să-l ajute pe artistul boschetar. Grâu ne-a mai spus că a solicitat ajutorul primarului, dar Chirtoacă nu i-a sărit în ajutor…

„Eu trăiesc între cer şi între pământ. Sunt vagabondul vieţii mele, măturător de praf de stele. M-am adresat lui Dorin Chirtoacă şi i-am spus că n-am unde trăi. El m-a trimis la Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu de pe strada Haltei. Zic, tu să mă trimiţi acolo pe mine, care am luptat şi am oprit tancurile în Piaţă?! N-ai un loc pentru mine în ţara asta?!”, mi-a spus revoltat artistul… Deşi doarme pe străzi de aproape un an, el crede că fiecare zi reprezintă o viaţă, vrea să trăiască o sută şi un an şi spune că nu are timp să moară. Gheorghe Grâu susţine că a ajuns vagabond după ce i-a fost retras gradul de invaliditate şi pensia de 500 de lei pe care o primea. Iar invalid a ajuns în 2005, după ce şi-a pierdut echilibrul şi a căzut într-un troleu, care frânase brusc. „Mă duceam la piaţă cu troleul şi am vrut să achit taxa. I-am întins leul, că atunci călătoria costa un leu, nu doi, şi aşteptam biletul. Şi atunci şoferul frânează brusc. Am zburat din centrul troleului în cabină. Mi-am fracturat picioarele. Au chemat Salvarea şi m-au scos pe mâini. Era un şofer care abia se învăţa să conducă. Eu l-am iertat. Pe urmă mi-au dat pensie şi aveam cu ce să achit 450 lei pentru chirie. Mai făceam piaţa pentru stăpâni, făceam curăţenie, întreţineam grădina. Îmi plac florile! De la începutul anului acesta, însă, nu mai am pensie, nici casă”.

La început, actorul a dormit pe tărgile de la Spitalul de Urgenţă, unde zice că a fost primit cu suportul profesorului Ghidirim, care anterior i-a făcut o operaţie. În ultimele luni, artistul s-a mutat cu traiul în regiunea Liceului „Gh. Asachi”. Înnopta pe pragul Bisericii „Sf. Teodora de la Sihla” sau printre brazii din spatele Muzeului de Arte. El recunoaşte că este alcoolic, dar are şi o scuză: „Beau de un an. Cum să rezist altfel până dimineaţă? Îngheţ. Dar alcoolul e energie”. Artistul ne spune că i-a rămas doar casa părintească din s. Ciucur-Mingir, care nu mai are nici uşi, nici ferestre. „Vecinii îngheţau iarna şi le-au furat, ca să facă focul. Şi acum să-i dau în judecată? Nu-i mai dau! Dumnezeu cu dânşii…”. Întrebat dacă n-a solicitat sprijinul autorităţilor, Grâu a râs distrat: „Drăcălăii să mă ajute? Mă ajută prietenii, măi. Vine Gelu de la Cahul şi-mi dă de-o pâine. Ion Ciobu a venit de la Madrid şi mi-o dat un pumn de bani, să am de mâncare”. Gândindu-se la groapa în care voia să trăiască, artistul nu avea niciun pic de frică: „Eu sunt nemuritor. Noi suntem suflete şi doar locuim în trup, în materie. Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi…”.

Ieri-seară, după intervenţia lui Dorin Chirtoacă, Grâu a fost plasat la Centrul pentru persoanele fără domiciliu din comuna Stăuceni, aflat în gestiunea organizaţiei „Caritas-Moldova”. Aici va putea trăi cel mult trei luni. „Avem condiţii destul de bune, dar nu avem camere de o singură persoană şi nu asigurăm cazare permanentă. Conform standardelor noastre, o persoană poate sta aici maximum trei luni. Primăria m-a sunat şi m-a cam obligat să mă ocup de problema dlui Grâu, deşi asta e problema statului Republica Moldova şi nicidecum a ONG-urilor, care nu sunt nici respectate, nici ajutate în ţara asta”, susţine Otilia Sârbu, directoare „Caritas-Moldova”. La rândul său, Eugenia Ceban, şefa Direcţiei asistenţă socială a Primăriei, ne-a spus că a ales centrul de la Stăuceni pentru că în celălalt, de pe strada Haltei, care e subordonat Primăriei, Grâu refuză categoric să locuiască. „Despre Haltei, unde stau câte 20-30 de persoane în odaie, nici nu discutăm. Grâu a fost acolo două zile şi a fugit. Aici cazarea e temporară, dar ne vom clarifica între timp. Poate că va fi cazat la un azil de bătrâni”, a precizat Ceban.

Gheorghe Grâu a fost vedetă a cinematografiei sovietice în anii ’80. A jucat în circa 20 de filme şi două seriale. Pelicula care l-a făcut celebru este „Ar fi avut o altă soartă”, unde a jucat alături de Margarita Terehova. Este tatăl cunoscutei artiste ruse Leanca Grâu, pe care nu a văzut-o de peste zece ani. „Important este că Leanca m-a recunoscut de tată şi se mândreşte cu mine. Ea spune că tatăl ei este vestitul actor moldovean Gheorghe Grâu. Frumos!”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *