Muzică

Gheorghe Şevcişin: „La aniversarea mea vreau să fac un spectacol naţional”

Mai întâi ne-a povestit despre ocupaţiile sale din ultima vreme. Evident, a fost angajat în toate reprezentaţiile ansamblului „Joc” – pe scene diferite, din ţară şi de peste hotare. În noiembrie trecut a prezentat două spectacole la Sala „Ceaikovski” din Moscova. Ceva mai înainte, pe 29 octombrie, la Palatul Naţional a avut loc un concert extraordinar al „Joc”-ului, prilejuit de cea de-a 65-a aniversare a colectivului. Personal, pentru acel spectacol a compus mai multe suite orchestrale. Una dintre acestea – „Din comoara strămoşilor noştri” – îmbină cele mai cunoscute melodii populare din toate zonele folclorice româneşte. Tot cu acest prilej, a făcut o suită pentru nai şi orchestră – „La hanul haiduciei”. În acest răstimp a realizat câteva piese pentru participanţii la Festivalul de romanţe „Crizantema de Argint”.

În prezent, Gheorghe Şevcişin şi întreg ansamblul se pregătesc de sărbătorile noastre naţionale: Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române (27 august şi 31 august). După care, va începe munca pentru seara de creaţie cu genericul „Dor de neam şi dor de ţară” – prilejuită de cei 60 de ani de la naşterea lui Gheorghe Şevcişin, aceasta va avea loc, pe 18 noiembrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. La spectacol vor participa Ansamblul „Joc” şi interpretele acestuia, Svetlana Creţu, Tatiana Jacot şi Nionela Duplei, dar şi mulţi interpreţi cu renume din republică. De asemenea, în spectacol vor fi implicate Capela Corală „Doina” şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii, lor alăturându-se solişti de muzică academică. „Am conceput spectacolul ca unul întrunind varietatea poetică a neamului românesc: Mihai Eminescu, George Coşbuc, Grigore Vieru ş.a. Spectacolul va fi unul de inimă albastră, aparţinând şi valorii componistice a lui Grigoraş Dinicu, a patriarhului tangoului românesc Ion Vasilescu, ne va reaminti de Gherasie Dendrino, Anri Mălineanu… Vreau să fac un spectacol naţional care să anticipeze sărbătoarea neamului nostru – 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Gheorghe Şevcişin s-a născut pe 11 noiembrie 1951, în satul Dobrogea Veche din raionul Sângerei. A colaborat cu aproape toate orchestrele de muzică populară de la noi. În 1996 a fondat Orchestra „Ginta Latină”. Pe 29 octombrie 2010 i-a fost conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *