Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:00
Abonamente

Actualitate 28 August 2017, ora 05:32

GHID / Cum pregătim copiii, pentru un nou drum în viață. Prima zi de grădiniță și de școală

Marime Font

Cum pregătim copilul pentru prima zi de școală sau de grădiniță din noul an școlar 2017-2018. Prima zi de școală sau de grădiniță sunt evenimente unice și pline de emoție în viața fiecărui copil, dar și a părinților. 

O experiență pozitivă, înainte de păși pe un nou drum în viață îl poate determina pe copil să se implice în procesul de învățare și să-și dorească relații bune cu colegii de clasă. Reversul duce la aversiune față de școală și refuzul de a-și face temele.

Şcoala nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe și formare de competențe ci și un pas spre rezistența la frustrare, formarea deprinderii de a se abține, de a amâna satisfacerea unei nevoi (foame, sete, toaletă, impulsul de a vorbi, de a pleca din clasa, de a lovi), scrie kidmagia.ro.

Loading...


Și în ceea ce privește prima zi de grădiniță, pentru copil este o lume nouă, diferită de cea pe care a experimentat-o până acum. Este necesară o pregătire a copilului, din punct de vedere psihologic, dar și al sănătății.

Acum este perioada când trebuie să-l pregătiți. Copiii percep grădiniţa că pe un loc nou, fără mamă. De aceea rolul părinților este să-l pregătească, să-l obișnuiască cu ideea că va merge la grădiniţă, povestindu-i despre ceea ce vă învăţa acolo, despre colegi, despre educatoare, dar şi despre multitudinea de jucării cu care va fi înconjurat, informează sursa citată.

Odată cu începerea unui an nou școlar se vor produce unele schimbări în familia voastră dacă v-ați înscris copilul la o grădiniță de stat. Fiecare grădiniță a afișat sau va afișa în cel mai scurt timp lista documentelor și analizelor necesare depunerii dosarului medical la cabinetul din unitate.

Cum pregătim copiii pentru prima zi de școală sau de grădiniță. Este necesar să fie la zi cu următoarele vaccinuri:

vaccinul diftero-tetano-pertussis (D.T.P.);
vaccinul contra tuberculozei (B.C.G.);
vaccinurile contra rujeolei, rubeolei, oreionului.
Este necesar un aviz epidemiologic pentru intrare în colectivitate cu vaccinările la zi al copilului, adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate conform prevederilor Ordinului comun nr.1002 MS/5057 MECS/2015.

Cum pregătim copilul pentru prima zi de școală sau de grădiniță. Ghid practic pentru părinți și copii

Cum pregătim copilul pentru prima zi de școală, în clasa pregătitoare
 • Este important să îi prezentăm copilului programul unei zile la școală, ce presupune acesta: achiziționarea de noi cunoștințe, formarea unor competențe, va învăța să scrie și să citească, fapt ce-l va ajuta să caute singur informații despre cel îl interesează. Va putea singur să citească și să caute informații în mediul onlaine. Este interesant și stimulativ pentru copil să-i împărtășiți propriile voastre experiențe legate de inceputurile școlarității. Programul la școală va fi unul mai încărcat, cu activități care durează mai mult timp, masa și somnul nu vor mai fi la școală (nu luăm în considerație excepțiile, știind că sunt unele școli care oferă program after school unele cu masa, somn și efectuarea temelor, altele masa și efectuarea temelor, iar o altă serie numai cu efectuarea temelor).
 • În timpul care a mai rămas din această vacanță de vară, încercați să obișnuiți treptat copilul cu un program cât mai apropiat de cel de școală. La începutul școlii el trebuie să fie acomodat cu ora de trezire și cu ora de masă. La această vârstă copilul are nevoie de aproximativ 10 ore de somn.
 • Ar fi bine să amenajați de acum camera copilului și, mai ales, locul unde el va învăța și efectua temele, astfel încât să înțeleagă importanța acestui loc. Îl putem aranja folosind obiecte de decor alese de copil dar care să inducă dorința de a învăța.
 • Mergeți împreună la unitatea de învățământ unde este înscris, interesați-vă dacă există o uniformă recomandată de școală și împreună cu el faceți cumpărăturile necesare: îmbrăcăminte, încălțăminte, ghiozdan și câteva obiecte de birotică și papetărie. Atenție la ce cumpărați, nu întrebați vânzătoarea ce vă recomandă pentru clasa pregătitoare, mai degrabă așteptați prima ședință cu doamna învățătoare, veți cumpăra la recomandarea ei.
 • La întâlnirea cu învățătoarea, vorbiți despre ce alergii are și care sunt alimentele pe care nu are voie să le consume. Chiar dacă îi dați pachețel de acasă, nu uitați, este copil și poate dori să guste din pachețelul altui coleg. La clasa pregătitoare, copiii servesc gustarea în prezența doamnei învățătoare. Dacă copilul are și alte probleme de sănătate este important ca învățătoarea să știe care sunt acestea. Nu este suficient că ați anunțat cabinetul medical, chiar dacă între cele două compartimente există colaborare, nu riscați!

Cum pregătim copilul pentru primul zi de grădiniță

 • Odată cu înscrierea copilului în grădiniţă şi până la începerea ei, vorbiți deseori cu el, prezentând-o într-o imagine pozitivă. Copilul trebuie să ştie ce schimbări apar în viaţa sa cotidiană şi mai ales să-i răspundeţi la curiozităţi şi să-i înlăturaţi temerile. Învățați-l din timp să petreacă o zi fără părinți, în compania unor apropiaţi ai familiei.
 • Duceţi copilul în vizită la gradiniță, iar dacă este posibil ar fi bine să cunoască şi educatoarea. Cunoaşterea locului îi va da încredere, iar observarea jucăriilor din sala de grupă îl va face curios şi dornic să le încerce.
 • Povestiți despre prietenii pe care şi-i va face, despre activităţile zilnice, precum jocurile, cântecele, poeziile, poveştile pe care le va învăţa.
 • Vorbiţi despre programul pe care trebuie să îl respecte, mai ales dacă acesta este un program prelungit, ce include masă şi somn la grădiniţă.
 • Învăţaţi-l să-şi schimbe singur hainele. Sunt recomandate: pantaloni şi fustiţe cu elastic (nu salopete), încălţăminte cu arici, nu cu şireturi.
 • Aceastea îi vor da încredere şi se va simţi confortabil în raport cu ceilalţi colegi. Personalizaţi-i hăinuţele pentru a nu le încurca cu ceilalţi copii.
 • Învăţaţi-l să mănânce singur! Din cauza numărului mare de copii, personalul grădiniţei nu are cum să îi înveţe pe fiecare în parte această deprindere.
 • Învăţaţi-l să ceară la baie sau să se spele pe mâini, să îşi strângă jucăriile şi lucrurile în ghiozdan.
 • Învăţaţi-l să respecte reguli, să îndeplinească diferite sarcini şi urmăriți dacă le rezolvă. Încercați să-l învățați că este bine să asculte când un adult îl roagă ceva.
 • Citiți scurte poveşti. Învăţaţi-l cum să ţină corect o carte, cum să urmărească rândurile de la stânga la dreapta, aratați-i pozele. Citiți rar şi expresiv, apoi puneți întrebări şi aflați dacă v-a putut urmări.
 • Învăţaţi-l reguli de comportare civilizată, să folosească formulele: „Bună ziua”, „Te rog frumos”, „Mulţumesc”, „Te rog să mă ierţi…..” etc.
 • Este bine să culcaţi şi să treziţi copilul în funcţie de programul pe care îl va avea pentru a se obişnui treptat cu noile reguli.
 • Implicaţi copilul în activităţile premergătoare frecventării grădiniţei, cumpăraţi împreună hainele pe care le va purta la grădiniţă, pregătiţi împreună rucsacul. Acesta ar trebui să cuprindă în plus una-două bluziţe, chiloţei, ciorăpei, o pereche de pijamale, prosop, haine de schimb pentru întoarcerea acasă. În felul acesta mersul la grădiniţă poate deveni un eveniment pe care îl aşteaptă cu nerăbdare.
 • Mergeţi la întâlnirea cu părinţii înainte de începerea grădiniţei, respectaţi recomandările educatoarei.
 • La întâlnirea cu educatoarea, vorbiți despre ce alergii are și care sunt alimentele pe care nu are voie să le consume. Dacă copilul are și alte probleme de sănătate este important ca educatoarea să știe cum este copilul vostru. Nu este suficient că ați anunțat cabinetul medical, chiar dacă între cele două compartimente există colaborare, nu riscați!
 • În momentul în care trebuie să vă luați rămas bun, ideal ar fi să nu prelungiți prea mult acest moment, un pupic şi un zâmbet fiind suficiente.
 • Nu uitați să-l asigurați că vă întoarceți după el. Deoarece nu are noţiunea timpului, încearcați să raportați lipsa voastră la anumite activităţi ale lui; de exemplu, spuneți că vă întoarceți după ce termină de mâncat sau după ora de joacă, după somn.
 • Nu trebuie să vă speriați dacă, în primele zile, copilul plânge şi se agaţă de voi în fiecare dimineaţă. Repetați-i de câte ori este nevoie că îl iubți şi că că veți întoarce să îl luați. Nu plecați pe furiş şi nu vă întoarceți dacă îl auziți că plânge. Nu cedați rugăminţii de a îl lua înapoi acasă.

Succes în noul an școlar, fie la școală sau la grădiniță! 

 kidmagia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:00

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, acțiunea "Minutul Tăcerii", în fața Președinției RM.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 18:46

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:58

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Dodon să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Dodon să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu

Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Inițiativa propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:38

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Mircea V.Ciobanu scrie pe ogoarele like-urilor, ia atitudine, dă cu tifla în după amiaza zilei de ieri, într-un manual de limbă și literatură română pentru clasele primare. MVC acuză manualul, grosso modo, de moldovenism. Prea mulți autori moldoveni, zice MVC. Concluzia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:31

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

Grupul său de inițiativă a fost înregistrat la 19 ianuarie și este format din 20 de persoane, care trebuie să colecteze semnăturile necesare până la 13 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 16:33

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

Biserica Romano Catolică elimină mențiunile despre „mama” și „tata” de pe certificatele de botez, informează Lefigaro. Mai mult, pe acte nu vor apărea nici termenii de „fiu” și „fiică”. Conform sursei citate, decizia Bisericii Romano...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:37

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, de extrădare a numitului către Rusia, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Celebrarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române va aduna la Iași unioniștii din România și Republica Moldova. Aceștia vor organiza un Marș al Unioniștilor, marcat de momente de reculegere în memoria artizanilor Unirii Principatelor și coregrafice, printre care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

Pentru anul 2020, astrologii anunţă a fi un an prosper pentru cinci native din zodiac. Atât pe plan sentimental, cât şi pe plan social şi profesional. Însă, chinionul stă departe şi de alţi nativi din zodiac. Printre cele mai norocoase semne zodiacale, în anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:52

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

Compania „DFM” SRL a transmis o scrisoare adresată prim-ministrului Ion Chicu în care și-a exprimat indignarea în legătură cu declarațiile premierului privind intențiile autorităților de a contribui la încheierea activității „DFM” SRL, cel mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:38

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

PSRM va depune o plângere penală pentru a verifica modul în care a fos pornit dosarul cu privire la finanțarea partidului. Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că dosarul este unul comandat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda are nevoie de angajati. Acesta anunta concursuri pentru suplinirea functiilor vacante la Directia Arhitectura, Urbanism, Relatii Funciare si Cadastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:22

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Agricultorii din R. Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat miercuri, 22 ianuarie, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:56

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, au declarat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:53

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este candidatul înaintat de formațiunea Mișcării Politice „UNIREA” la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Yardsale "Ticket to love"

Yardsale "Ticket to love"

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)