Moldova

Ghimpu cere liste de alegători verificate

Cel mai discutat subiect a fost întocmirea corectă a listelor electorale.

„Nu vreau ca după alegeri să se vorbească că acestea au fost manipulate, falsificate. Vreau să avem alegeri libere şi corecte, iar la putere să vină cei pe care îi va alege poporul”, a declarat Mihai Ghimpu. Fiind întrebat de ce a convocat o şedinţă cu preşedinţii de raioane, ci nu cu primarii direct implicaţi în elaborarea listelor electorale, Mihai Ghimpu a spus că primari sunt prea mulţi ca să-i poată convoca pe toţi odată.
Cei prezenţi la întrunire au propus ca să fie modificat Codul Electoral. Iar unii s-au plâns că nu pot să acţioneze operativ fiindcă nu au conectare la Internet. Mihai Ghimpu le-a promis ajutor financiar din fondul de rezervă.

Vladimir Şarban, pretorul sectorului Centru al capitalei, a subliniat faptul că rezultatul alegerilor depinde în mare parte de calitatea listelor electorale. „La referendumul trecut în sectorul Centru au participat 36% dintre alegători. Acest lucru nicidecum nu se datorează faptului că partidele şi-au făcut aici mai multă publicitate electorală, ci verificării minuţioase a listelor. Bazele de date pe care ni le oferă Ministerul Tehnologiilor Informaţionale lasă mult de dorit. Noi am convenit cu CEC să nu utilizăm listele prezentate de minister, dar să solicităm de la ei doar lista persoanelor care au decedat, care în perioada dintre două scrutine electorale au împlinit majoratul, care au plecat sau au venit în sector etc.”, a spus pretorul.

Nicolae Robu, preşedintele raionului Străşeni, a ţinut să menţioneze că orice întâlnire cu conducerea ţării e binevenită, dar, în acelaşi timp, s-a întrebat de ce timp de doi ani nu au mai fost organizate astfel de întruniri. „Mă miră faptul că până în prezent RM nu are o bază normală de date cu care s-ar putea de lucrat şi care ar ajuta administraţia publică locală să nu aibă probleme la întocmirea listelor de alegători”, a spus preşedintele raionului Străşeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *