Actualitate

Ghimpu: Voronin are nevoie de un control la psihiatru

 Pactul de neagresiune între liderii AIE

Mihai Ghimpu: -Mai avem timp să-l semnăm. Eram în biroul meu când am discutat toți patru despre acesta. Sunt lucruri care au apărut în AIE și care nu trebuie să ascund că nu îmi plac. Mai e și campania electorală. Alegerile sunt alegeri. Cineva dintre noi, posibil, a depășit niște lucruri și asta i-a oprit pe ceilalți să semneze acest document.

-Dar, pe de altă parte, AIE nu e conștientă că nu are victoria în buzunar?

Mihai Ghimpu: Nu, noi avem victoria în buzunar.

-Sunteți sigur că o aveți?

Mihai Ghimpu: Am mai spus-o: Noi vom avea alegeri libere și corecte soldate cu victorie pentru partidele democratice componente ale AIE.

-Și care sunt previziunile dvs.?

Mihai Ghimpu: 1000% că vom avea peste 50%, adică formarea majorității parlamentare și sper să ajungem și la 61. Dacă nu, să găsim atunci restul de mandate ca să depășim criza și să putem alege președintele.

-Credeți că AIE ar putea da un președinte?

Mihai Ghimpu: Da, de data aceasta, da. Sunt convins că va putea fi ales președintele.

Pactul cu diavolul

-Mulți vorbesc despre "pactul cu diavolul". Adică un partid din AIE ar putea intra în coaliție post-electorală cu PCRM-ul. Care ar fi acest partid? E cumva PD-ul un "joker" în acest caz?

Mihai Ghimpu: „Pactul cu diavolul", da? Cel care va face "pactul cu diavolul" nu va ajunge nici măcar în iad.

-Dar vă așteptați să îl facă?

Mihai Ghimpu: Nu. Eu, totuși, cred în colegii mei de Alianță. Sunt între noi probleme, divergențe, dar pe noi nu ne leagă și nu ne unește prietenia de saună, de bere, de dans, de șah sau fotbal, prietenii din copilărie, de ieri sau de azi. Pe noi ne-a unit soarta cetățenilor de azi, a acestui stat și noi trebuie să le ducem la bun sfârșit. (…) Eu cunosc viața politică a acestui stat pentru care am votat, sunt politician și încă așa o situație, cum e cea pe care o avem în acest an, încă nu am avut-o niciodată. O asemenea deschidere din partea UE, SUA, a tuturor statelor, nu am mai avut. Toată lumea e pentru noi. Și, atunci, noi de ce să nu folosim această șansă dacă Dumnezeu ne-a dat-o? Dar Dumnezeu rar oferă asemenea șansă.

Ne vrea Europa?

-Dar ne vrea Europa?

Mihai Ghimpu: Da, ne vrea. Anul acesta o demonstrează. Susținerea pe care o avem din partea Europei demonstrează acest lucru. Noi am depășit multe state care tind spre integrarea europeană de ani de zile. Europa a văzut că aici, în RM, sunt cu adevărat partide care doresc această integrare. Și nu prin vorbe, ci prin reformele și întâlnirile inițiate. Dacă nu schimbăm și nu continuăm tot ceea ce am început, RM va fi lăsată în afara intereselor Europei. Așa cum a fost în anii ’90 când au văzut că cei de la conducere au cu totul altă direcție. Și dacă și de data aceasta se va întâmpla la fel, înseamnă că ne vor lăsa pentru mai mult timp. Vreau ca cetățenii noștri să înțeleagă asta și să nu se joace cu soarta proprie și cea a copiilor lor, cu soarta acestui stat.

Despre istorie

Mihai Ghimpu: -Trebuie să cunoaștem și să citim cărți pentru a ne cunoaște trecutul și istoria. Atunci când îți cunoști strămoșii și cine ești, ce popor și ce cultură ai, atunci te mândrești și te îndrepți. Dar când cunoști numai ceea ce te-a învățat perioada sovietică (…) Iată de ce avem capul plecat. Fiindcă nu ne cunoaștem istoria. Spun că ne-au găsit în opinici. Opinca noastră din piele nu o poți compara cu galoșii lor de râzină. Noi avem o istorie care depășește pe unii care sunt mai tari și mai mare decât noi astăzi.

De ce în RM societatea e împărțită în două?

Mihai Ghimpu: Chiar ieri m-au întrebat despre asta și cei din Comisia de la Consiliul Europei. Și le-am răspuns: „Domilor, la noi societatea nu e împărțită de ieri sau azi, ci începând cu 28 iunie 1940 când au venit și ne-au ocupat. În al doilea rând, democrația oare nu înseamnă împărțirea societății în mai multe tabere? Democrația se sprijină pe pluripartidism. Cum putem să vorbim noi de unitate? O unitate în societate înseamnă un partid comunist unde toți merg înainte și aruncă un buletin. Problema este că unii vor să continuie și să trăiască la noi istoria pe care ne-au predat-o ei „de eliberare", să nu vorbim limba noastră etc. etc. Vreți să continuie tot ce a început Stalin?

Mihai Ghimpu… procuror general?

-Mulți spun că v-ați potrivi pentru funcția de procuror general. Dvs. ce spuneți?

Mihai Ghimpu: Am mai auzit acest vorbe și în campania din aprilie 2009.(…) Eu aș face ordine. Mie îmi plac lucrurile puse la locul lor. Dacă vorbim de un stat de drept și democratic, legea trebuie să fie pusă în capul mesei. Și nu trebuie să câștige de la viață cel care este în funcție. Fie el președinte, prim-ministru, procuror general, deputat, ministru etc. etc. Trebuie să câștige toți cei care muncesc cinstit și corect. (…)

Ce facem cu dosarul 7 aprilie?

-Vorbind despre procuror general, despre dreptate, mulți așteaptă să se facă dreptate în dosarul 7 aprilie. Și mulți spun că au rămas dezamăgiți că AIE nu a făcut lumină în acest dosar. Așadar, ar trebui Vladimir Voronin anchetat în dosarul 7 aprilie 2009? Și când se va face lumină în acest dosar?

Mihai Ghimpu: Declarațiile lui Voronin că AIE este vinovată de inundațiile de la sud și că noi am fi spart digul ca să salvăm Galațiul și am fi înecat satele din Hâncești: Nemțeni, Cotul Morii și celelate sunt întocmai cu cele când spunea că noi am fi vrut să dăm lovitura de stat (n.n.-pe 7 aprilie 2009). Dar, din păcate, pentru aceste vorbe, nu este prevedere în codul penal ca să fie tras la răspundere. (…) Ce ține de 7 aprilie, eu sunt cel care, văzând că nu se mișcă nimic, am scos la iveală imaginile și am pornit această anchetă. Merge greu. Comuniștii au fost după 7 aprilie încă la putere și când au văzut că au pierdut alegerile au șters totul. E o problemă pentru cei care anchetează. Apoi, mai este și susținerea tacită dintre polițiști (…) În plus și timpul a fost puțin. (….) Cu greu a adunat probele procuratura, dar, acum, când le are, tărăgănează instanța de judecată. De exemplu, mi-a raportat procurorul, un judecător a amânat de 11 ori. De fapt, problema sunt alegerile. (…) Toți stau acum și așteaptă pentru că se tem că va reveni Voronin la putere. Nu o să revină Voronin niciodată, iar ei trebuie să continuie! Dar stau cu frica în ei. Ei știu că Voronin nu e Ghimpu și, dacă revine, iar ei au dosare, pre mulți are să popească. De aceea stau și așteaptă.

Despre inundațiile din această vară și acuzele aduse de Voronin

Mihai Ghimpu: Voi convoca organele ca să văd ce spun. M-am documentat.

-Cu ce date concrete veniți dvs.?

Mihai Ghimpu: În primul rând că Voronin nu a venit cu probe. A invocat o investigație jurnalistică. Junalistică înseamnă cumva Petcov, care este pe locul 40 la PCRM? Apoi, o bătrână de 76 de ani care a spus, dar ea poate nici nu a auzit ce întrebare i-au pus. Asta nu înseamnă investigație, să fim serioși! Un fost șef de stat, dacă are ceva, este obligat să dea informația organelor respective și să nu facă declarații politice. Deci, declarație politică înseamnă că nu are nimic.

-Dvs. ați cerut o investigație în acest caz…

Mihai Ghimpu: Eu am cerut. Am consultat și Ministrul Apărării pe care l-am rugat să îmi dea un răspuns. Cum poți să distrugi un dig care are o lungime și o grosime de kilometri…

-Și ce v-a spus?

Și iată ce mi-au dat. „1. Pentru a distruge un dig similar cu digul de la Nemțeni, prin explozie și a rezulta un crater cu diametrul de 8 metri necesită o cantitate de cel puțin 55 kg de explozibil îngropat la o adâncime de 2 metri fiind nevoie de cca 1,5 oră de pregătire, care nu ar fi putut scăpa neobservată. 2. În urma detonării unei asemenea cantități de explozibil efectele ei ar fi fost resimțite până la 2 km., iar fumul s-ar fi ridicat la o înălțime de până la 200 m." Acesta este răspunsul geniștilor, a specialiștilor care se pricep și cunosc acest lucru. (…) Știți ce este interesant aici: cât am fost în opoziție spun că am fi vrut să dăm lovitură de stat, acum că suntem la putere suntem adică împotriva cetățeanului. Deci, ideea e că atunci am fi fost împotriva statului, iar acum a cetățenilor. Ei, câtă minte trebuie să ai? Eu cred că Voronin trebuie să meargă să își facă o expertiză sau un control medical la psihiatru. Fiindcă să fii președinte, 8 ani de zile, să ai un partid care a guvernat acest stat, și să faci asemenea declarații înseamnă că trebuie să fii bolnav. Este o minciună în care lumea cred că nici nu crede.

Stela Popa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *