Actualitate

Ghişeul unic de gestionare şi eliberare a actelor permisive a fost lansat la Chişinău

Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, platforma este pentru antreprenori și autoritățile publice emitente de acte permisive. Acesta va conține toate instrumentele necesare pentru gestionarea și obținerea actelor permisive în format electronic. Prim-ministru susține că acesta trebuie să aducă beneficii materiale, iar reducerea interacțiunii unei persoane fizice cu un funcționar va reduce birocrația și corupția. „Acest ghișeu înseamnă pentru noi eficiență și operativitate. Din studiile pe care le avem, această platformă va aduce economii oamenilor de afaceri în valoare de peste 60 de milioane pe an”, spune premierul.

Anna Akhalkats, directorul reprezentanței Băncii Mondiale în Republica Moldova, susține că costurile directe suportate de sectorul privat și mediul de afaceri pentru obținerea acestor acte permisive ajunge la 12 milioane de dolari anual, costuri uriașe pentru o țară cum e Moldova. SIA GEAP va emite pentru început 29 de tipuri de documente permisive. Anna Akhalkats este convinsă că impactul pozitiv asupra businessului moldovenesc va fi imediat. În context, spune reprezentanta Băncii Mondiale, nu rămâne decât ca Guvernul să facă pașii necesari pentru a continua acest proces, așa încât toate documentele permisive să fie integrate în platformă.

Sergiu Răilean, directorul Agenției Servicii Publice, spune că, prin implementarea platformei, procesul de eliberare a actelor permisive va fi unificat, indiferent de specificul autorităților publice emitente. Procedurile de eliberare a actelor permisive vor fi standardizate pentru toate instituțiile de stat. SIA GEAP va servi drept punct centralizat de conectare a autorităților publice și de coordonare a activității lor.

Potrivit lui Sergiu Răilean, dacă până în prezent depunerea cererilor pentru obținerea actelor permisive a fost posibilă doar la sediile instituțiilor emitente și numai în format de hârtie, lucru destul de incomod, după lansarea sistemului, agentul economic va depune doar o cerere online și se va prezenta doar o singură dată la sediul autorității emitente pentru ridicarea licenței sau autorizației.

Referindu-se la partea tehnică, Marina Nicolăiescu, directorul companiei dezvoltatoare a sistemului, susține că, gradat, pe platformă vor fi disponibile 152 de acte permisive oferite de către 32 de agenții emitente și autorități locale.

Sistemul este disponibil pentru orice solicitant în regim online, prin intermediul portalului web, accesibil de pe orice calculator sau dispozitiv mobil. Sistemul va oferi și acces la serviciile electronice cu semnătură digitală, indiferent de locația fizică a solicitantului.

Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive a fost dezvoltat cu susținerea Băncii Mondiale și în continuare va fi deținut de către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *