Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 12:25
Abonamente

Interviu 10 Septembrie 2014, ora 07:18    Din editia print

În exclusivitate pentru TIMPUL Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția: „Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele”

Marime Font

Are multe de spus despre R. Moldova - și lucruri bune, dar și mai puțin bune legate de politica și justiția noastră. Nu dorește să ne descurajeze, dar admite că avem multe probleme în țară. Vorbim despre Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, care, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru TIMPUL, afirmă că sistemul judiciar trebuie îmbunătăţit, pentru a avea decizii imparţiale și corecte nu doar pentru cetăţeni, dar şi pentru companiile străine, care vin să investească în Moldova.

- Domnule Gianni Buquicchio, am putea spune că, în decursul ultimilor două decenii, în mod indirect, ați participat la dezvoltarea democrației în Republica Moldova. Cum au evoluat lucrurile în acești ani?
- Într-adevăr, contribuim la dezvoltarea democraţiei în R. Moldova încă din 1993 şi pot afirma cu certitudine că am realizat multe lucruri împreună cu autorităţile moldoveneşti. În opinia mea, R. Moldova ar fi trecut prin procesul de democratizare mult mai repede, dacă nu aveau loc aceste crize politice în societate. Asta poate fi din cauza caracterului latin al moldovenilor (zâmbește), dar este necesară totuși o maturitate politică. Este indispensabil ca toate partidele politice să fie solidare între ele, pentru că sunt multe provocări atât interne, cât şi externe. De asemenea, clasa politică trebuie să fie integră şi împreună, deși printre politicieni nu e totdeauna uşor, pentru a merge mai departe şi pentru a depăşi toate crizele.

- Cum ați evalua cooperarea dvs. cu Republica Moldova pe parcursul acestor două decenii?
- Colaborarea cu Moldova a fost întotdeauna dificilă, dar totodată provocatoare şi plăcută, deoarece pe parcursul acestei colaborări dificile mi-am făcut prieteni buni în Moldova, începând de la foşti preşedinţi, cu care nu a fost o cooperare tocmai uşoară, dar cu care, într-un final de zi, am găsit totuşi o soluţie bună. Problema, însă, a fost că uneori aceste soluții sau compromisuri nu au fost implementate. Şi nu din vina unui politician sau a altuia, ci din cauza situaţiei politice din ţară.


- Domnule președinte, ne-ați putea spune, pe scurt, care sunt problemele majore ale Republicii Moldova și care ar fi modalitățile posibile de a le rezolva?
- Nu vreau să vă descurajez, dar aveţi multe probleme în ţară. Prima este instabilitatea politică şi a democraţiei. Şi aici mă refer la ultimul impas - alegerile prezidenţiale - care au fost responsabile de trei ani pierduţi în defavoarea ţării și a societăţii. Atât la sfârșitul crizei, cât şi pe durata ei noi am recomandat de multe ori autorităţilor moldoveneşti să revizuiască Constituţia, cel puţin în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui, pentru că nu este un lucru dificil. Era nevoie doar de dorință…

- Drept urmare, Comisia de la Veneția recomandă revizuirea Constituției Republicii Moldova?
- Da, pentru noi, cel mai important lucru este revizuirea Constituţiei, legea fundamentală a statului. Constituţia nu este rea şi poate fi în continuare astfel, dar sunt câteva probleme care trebuie rezolvate - cum ar fi modul de desfășurare a alegerilor prezidenţiale, accesul individual către Curtea Constituţională şi alte lucruri. Acestea sunt importante nu doar din punctul nostru de vedere, dar şi pentru stabilitatea și dezvoltarea economică a R. Moldova. Căci dacă RM nu are un sistem judiciar solid nu va atrage investiții străine. Aceasta înseamnă că sistemul judiciar trebuie îmbunătăţit, pentru a avea decizii imparţiale, corecte şi bune nu doar pentru cetăţeni, dar şi pentru companiile străine, care vin să investească în Moldova. Un alt aspect important este reforma electorală: de mai multe ori au fost anunțate reforme în legea electorală exact înainte de alegeri, dar aceasta înseamnă să schimbi regulile jocului din interese politice, ceea ce nu e bine deloc. Noi am criticat acest lucru. Legea electorală poate fi modificată, dar e nevoie şi de o anumită stabilitate a ei. Prin urmare, recomandarea noastră este că orice modificare a legii să intervină cu un an înainte de alegeri, dar nu cu câteva săptămâni sau luni. Anume aceste asptecte demonstrează maturitatea politică a unei ţări, respectul pentru statul de drept, pentru standardele europene etc.

- Deși există o mulțime de discuții cu privire la reforma sistemului de justiție, cetățenii nu simt într-adevăr unele schimbări pozitive în acest sens sau, cel puțin, nu peste noapte. Cu toate acestea, cum apreciați reforma din sistem?
-
Dacă cetățenii nu simt modificări esențiale, înseamnă că trebuie reformată mai bine. Au fost câţiva paşi buni în acest sens, dar nu este de ajuns, trebuie să mergeţi mai departe. Aveţi nevoie de un pachet de reforme, ce poate fi realizat cu ajutorul comunităţilor internaţionale, începând cu Comisia de la Veneţia, Uniunea Europeană. Iar noi, drept instituţii internaţionale, suntem pregătiţi să cooperăm cu RM, însă ne-ar plăcea să vedem și rezultate bune şi implementate.

- Mulți susțin că există legi bune în țara noastră, dar Chișinăul a fost criticat de nenumărate ori pentru lipsa de implementare...
- Exact, acest lucru se întâmplă atât în Moldova, dar şi în alte ţări bineînţeles. Trebuie să evitaţi aceste lucruri. Eu cred că ajutorul poate veni din partea societăţii civile, a tinerilor, care au o viziune nouă a viitorului democrației. Trebuie să mai spun că vin aici din `93, mai mult de 20 de ani, şi de fiecare dată când vin observ lucruri noi, schimbări pozitive, dar nu este de ajuns. Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele. Totuși, deși situația din Moldova este dificilă acum, putea fi și mai dificilă având în vedere contextul internaţional. Așadar, consider că acesta este momentul oportun pentru politicieni pentru a fi uniți în interesul ţării.

- Odată cu procesul de la Brighton, statele urmează să instituie mecanisme de protecție a drepturilor omului la nivel național, înainte de adresarea la CEDO. Care e părerea dumneavoastră, ar trebui autoritățile Republicii Moldova să implementeze acest mecanism?
- Într-adevăr, noi lucrăm la acest aspect de câţiva ani deja, întrucât în multe state europene Parlamentul a introdus plângerea individuală către Curtea Constituţională. Acest lucru a redus din volumul de muncă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece înainte ca un individ să apeleze la Curtea din Strasbourg poate înainta plângerea sa la Curtea Constituțională din țara sa şi probabil va fi satisfăcut de decizie, fără a fi nevoit să meargă la CEDO. Ceea ce este important atât pentru Curtea de la Strasbourg, cât şi pentru fiecare societate în particular.

- Comisia de la Veneția vede o nouă procedură pentru alegerea președintelui?
- În trecut am făcut mai multe propuneri în ceea ce privește alegerea președintelui, dar au fost uitate. Trebuie evitate asemenea blocade şi apoi sunt o mulţime de exemple în alte ţări, începând cu Italia, unde majoritatea se reduce după fiecare alegere, până când se ajunge la un compromis şi preşedintele este ales.

- Ce așteptări aveți de la alegerile generale din noiembrie?
- Suntem întotdeauna pregătiţi să colaborăm cu ţara dvs., care este apropiată inimii mele. Dar sper că aceste alegeri vor fi libere şi corecte și că va rezulta o majoritate ce va permite Moldovei să meargă mai departe, cu același spirit printre forţele politice.

- Vă mulțumim pentru interviu!

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei VOR FI SCOASE ASTĂZI PE LINIE

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)