Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 15 Iulie 2019
Abonamente

Interviu 10 Septembrie 2014, ora 07:18    Din editia print

În exclusivitate pentru TIMPUL Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția: „Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele”

Marime Font

Are multe de spus despre R. Moldova - și lucruri bune, dar și mai puțin bune legate de politica și justiția noastră. Nu dorește să ne descurajeze, dar admite că avem multe probleme în țară. Vorbim despre Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, care, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru TIMPUL, afirmă că sistemul judiciar trebuie îmbunătăţit, pentru a avea decizii imparţiale și corecte nu doar pentru cetăţeni, dar şi pentru companiile străine, care vin să investească în Moldova.

- Domnule Gianni Buquicchio, am putea spune că, în decursul ultimilor două decenii, în mod indirect, ați participat la dezvoltarea democrației în Republica Moldova. Cum au evoluat lucrurile în acești ani?
- Într-adevăr, contribuim la dezvoltarea democraţiei în R. Moldova încă din 1993 şi pot afirma cu certitudine că am realizat multe lucruri împreună cu autorităţile moldoveneşti. În opinia mea, R. Moldova ar fi trecut prin procesul de democratizare mult mai repede, dacă nu aveau loc aceste crize politice în societate. Asta poate fi din cauza caracterului latin al moldovenilor (zâmbește), dar este necesară totuși o maturitate politică. Este indispensabil ca toate partidele politice să fie solidare între ele, pentru că sunt multe provocări atât interne, cât şi externe. De asemenea, clasa politică trebuie să fie integră şi împreună, deși printre politicieni nu e totdeauna uşor, pentru a merge mai departe şi pentru a depăşi toate crizele.

- Cum ați evalua cooperarea dvs. cu Republica Moldova pe parcursul acestor două decenii?
- Colaborarea cu Moldova a fost întotdeauna dificilă, dar totodată provocatoare şi plăcută, deoarece pe parcursul acestei colaborări dificile mi-am făcut prieteni buni în Moldova, începând de la foşti preşedinţi, cu care nu a fost o cooperare tocmai uşoară, dar cu care, într-un final de zi, am găsit totuşi o soluţie bună. Problema, însă, a fost că uneori aceste soluții sau compromisuri nu au fost implementate. Şi nu din vina unui politician sau a altuia, ci din cauza situaţiei politice din ţară.


- Domnule președinte, ne-ați putea spune, pe scurt, care sunt problemele majore ale Republicii Moldova și care ar fi modalitățile posibile de a le rezolva?
- Nu vreau să vă descurajez, dar aveţi multe probleme în ţară. Prima este instabilitatea politică şi a democraţiei. Şi aici mă refer la ultimul impas - alegerile prezidenţiale - care au fost responsabile de trei ani pierduţi în defavoarea ţării și a societăţii. Atât la sfârșitul crizei, cât şi pe durata ei noi am recomandat de multe ori autorităţilor moldoveneşti să revizuiască Constituţia, cel puţin în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui, pentru că nu este un lucru dificil. Era nevoie doar de dorință…

- Drept urmare, Comisia de la Veneția recomandă revizuirea Constituției Republicii Moldova?
- Da, pentru noi, cel mai important lucru este revizuirea Constituţiei, legea fundamentală a statului. Constituţia nu este rea şi poate fi în continuare astfel, dar sunt câteva probleme care trebuie rezolvate - cum ar fi modul de desfășurare a alegerilor prezidenţiale, accesul individual către Curtea Constituţională şi alte lucruri. Acestea sunt importante nu doar din punctul nostru de vedere, dar şi pentru stabilitatea și dezvoltarea economică a R. Moldova. Căci dacă RM nu are un sistem judiciar solid nu va atrage investiții străine. Aceasta înseamnă că sistemul judiciar trebuie îmbunătăţit, pentru a avea decizii imparţiale, corecte şi bune nu doar pentru cetăţeni, dar şi pentru companiile străine, care vin să investească în Moldova. Un alt aspect important este reforma electorală: de mai multe ori au fost anunțate reforme în legea electorală exact înainte de alegeri, dar aceasta înseamnă să schimbi regulile jocului din interese politice, ceea ce nu e bine deloc. Noi am criticat acest lucru. Legea electorală poate fi modificată, dar e nevoie şi de o anumită stabilitate a ei. Prin urmare, recomandarea noastră este că orice modificare a legii să intervină cu un an înainte de alegeri, dar nu cu câteva săptămâni sau luni. Anume aceste asptecte demonstrează maturitatea politică a unei ţări, respectul pentru statul de drept, pentru standardele europene etc.

- Deși există o mulțime de discuții cu privire la reforma sistemului de justiție, cetățenii nu simt într-adevăr unele schimbări pozitive în acest sens sau, cel puțin, nu peste noapte. Cu toate acestea, cum apreciați reforma din sistem?
-
Dacă cetățenii nu simt modificări esențiale, înseamnă că trebuie reformată mai bine. Au fost câţiva paşi buni în acest sens, dar nu este de ajuns, trebuie să mergeţi mai departe. Aveţi nevoie de un pachet de reforme, ce poate fi realizat cu ajutorul comunităţilor internaţionale, începând cu Comisia de la Veneţia, Uniunea Europeană. Iar noi, drept instituţii internaţionale, suntem pregătiţi să cooperăm cu RM, însă ne-ar plăcea să vedem și rezultate bune şi implementate.

- Mulți susțin că există legi bune în țara noastră, dar Chișinăul a fost criticat de nenumărate ori pentru lipsa de implementare...
- Exact, acest lucru se întâmplă atât în Moldova, dar şi în alte ţări bineînţeles. Trebuie să evitaţi aceste lucruri. Eu cred că ajutorul poate veni din partea societăţii civile, a tinerilor, care au o viziune nouă a viitorului democrației. Trebuie să mai spun că vin aici din `93, mai mult de 20 de ani, şi de fiecare dată când vin observ lucruri noi, schimbări pozitive, dar nu este de ajuns. Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele. Totuși, deși situația din Moldova este dificilă acum, putea fi și mai dificilă având în vedere contextul internaţional. Așadar, consider că acesta este momentul oportun pentru politicieni pentru a fi uniți în interesul ţării.

- Odată cu procesul de la Brighton, statele urmează să instituie mecanisme de protecție a drepturilor omului la nivel național, înainte de adresarea la CEDO. Care e părerea dumneavoastră, ar trebui autoritățile Republicii Moldova să implementeze acest mecanism?
- Într-adevăr, noi lucrăm la acest aspect de câţiva ani deja, întrucât în multe state europene Parlamentul a introdus plângerea individuală către Curtea Constituţională. Acest lucru a redus din volumul de muncă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece înainte ca un individ să apeleze la Curtea din Strasbourg poate înainta plângerea sa la Curtea Constituțională din țara sa şi probabil va fi satisfăcut de decizie, fără a fi nevoit să meargă la CEDO. Ceea ce este important atât pentru Curtea de la Strasbourg, cât şi pentru fiecare societate în particular.

- Comisia de la Veneția vede o nouă procedură pentru alegerea președintelui?
- În trecut am făcut mai multe propuneri în ceea ce privește alegerea președintelui, dar au fost uitate. Trebuie evitate asemenea blocade şi apoi sunt o mulţime de exemple în alte ţări, începând cu Italia, unde majoritatea se reduce după fiecare alegere, până când se ajunge la un compromis şi preşedintele este ales.

- Ce așteptări aveți de la alegerile generale din noiembrie?
- Suntem întotdeauna pregătiţi să colaborăm cu ţara dvs., care este apropiată inimii mele. Dar sper că aceste alegeri vor fi libere şi corecte și că va rezulta o majoritate ce va permite Moldovei să meargă mai departe, cu același spirit printre forţele politice.

- Vă mulțumim pentru interviu!

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 15 Iulie 2019, ora: 19:24

Organizațiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricționa accesul lui Vadim Ungureanu la conferințele de presă ale Inspectoratului General de Poliție (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal. Declarația a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 16:09

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Noul director la SA ”Moldovagaz” ar putea fi numit Vadim Ceban, care în prezent deține funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei în primul mandat de bașcan al Irinei Vlah.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 15:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:59

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

În legătură cu informația apărută în presă cu referire la organizarea măsurilor de susținere a cetățeanului român Simion George-Nicolae, Biroul migrație și azil al MAI s-a autosesizat și comunică următoarele:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:55

 Poate te întrebi și tu de ce relațiile se destramă mai ușor în ziua de azi. Ai auzit poveștile de dragoste ale bunicilor și ale străbunicilor, poate chiar ale părinților tăi. Nu au avut relații ideale, dar au rămas împreună până la adânci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:49

 Horoscop dragoste. Saptamana 15-21 iulie 2019 are semnificatii aparte din punct de vedere astrologic. Avem cea de-a doua eclipsa a verii, mai exact eclipsa partiala de Luna plina in Capricorn de marti 16 iulie. Intreaga atmosfera a saptamanii se invarte in jurul acestui mare eveniment....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:34

 Astăzi se împlinesc 204 de ani de la exilarea lui Napoleon Bonaparte, lider marcant al secolului XIX, pe insula Sfânta Elena. El şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă aici, sub supraveghere britanică. Condiţiile în care a murit marele lider francez, la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:05

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem scoaterea interdicției lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:04

Liberalul Dorinc Chirtoacă a anunțat astăzi că va participa la alegerile parlamentare în circumscripțiile 33 (suburbiile municipiului Chișinău) și 50 (Europa de Vest), după ce vicepremierul Andrei Năstase și premierul maia Sandu au renunțat la mandatele de deputat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:49

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a decis prelungirea cu o săptămână a termenului de depunere a dosarelor la concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:41

Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început, a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:53

 Noul asteroid are un kilometru în diametru şi realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 151 zile. Astronomii au identificat un nou asteroid care orbitează în jurul Soarelui. Acest asteroid este considerat a fi relativ mare, cu aproximativ un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:47

 Romanticii incurabili pot jura că dragostea la prima vedere este cât se poate de reală, în timp ce persoanele sceptice sunt de părere că ceea ce simțim la primele întâlniri este atracție sexuală, în niciun caz dragoste. Dar ce se întâmplă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:43

Următorul tău zbor ar putea deveni foarte problematic, dacă nu alegi alimentele potrivite. Află de la specialiști ce preparate trebuie să eviți în avion pentru a preveni efectele nedorite. Poate credeai că nu contează prea mult ce mănânci când ești în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:12

Trăim într-o societate obsedată de realizări, care se grăbește să aplice etichete de talent tuturor celor care au realizat ceva remarcabil de-a lungul vieții.Oamenii de succes sunt descriși ca fiind talentați. Dacă persoana în cauză este tânără, șansele sunt și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:05

Apartenenţa la UE a dezvoltat bunăstarea în fiecare stat membru; piaţa comună şi dezvoltarea regională a UE duc la diminuarea inegalităţilor dintre statele membre; în cadrul unora dintre statele membre condiţiile de viaţă au ajuns în ultima perioadă în derivă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:30

Un microbuz cu 8 pasageri s-a oprit într-un cap de pod în județul Cluj.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:20

Exporturile Republicii Moldova în primele cinci luni ale anului curent s-au majorat cu 5% față de aceeași perioadă a anului 2018, depășind 1,1 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:19

Grav accident la Chirsova, Gagauzia. Doua motocicleta si o masina a politiei s-au ciocnit violent. In urma impactului, unul dintre tineri s-a stins pe loc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:08

 Sunt sensibile, serioase şi exagerează cu critica la adresa lor! Chiar dacă cineva care este melancolic poate fi deprimat, nu e întotdeauna vorba despre o depresie clinică. Oamenii care sunt melancolici sunt sensibili, autocritici, serioşi şi se simt deseori neînţeleşi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:01

 Capul unui lup de dimensiuni uriaşe a fost descoperit de cercetători, aceştia precizând că animalul ar fi fost gigantic faţă de un lup comun, având în vedere că mărimea craniului este de aproape 50 de centimentri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:00

Guvernul a făcut publică lista candidaților ce participă la concursul pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională, din partea Executivului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:55

 Deutsche Bank AG a soluționat un proces cu un dezvoltator de locuințe accesibile din Olanda, care a acuzat banca de dare de mită, în legătură cu tranzacțiile cu produse derivate, și a pus capăt, astfel, unui proces de lungă durată și scandalos, care tocmai intra în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:54

 În cazul multor familii din România, cea mai importantă pondere a bugetului lunar este cheltuită cu mâncarea, așa că acesta este unul dintre capitolele importante de unde poți începe și tu o tăiere a costurilor cu traiul zilnic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)