Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Interviu 10 Septembrie 2014, ora 07:18    Din editia print

În exclusivitate pentru TIMPUL Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția: „Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele”

Marime Font

Are multe de spus despre R. Moldova - și lucruri bune, dar și mai puțin bune legate de politica și justiția noastră. Nu dorește să ne descurajeze, dar admite că avem multe probleme în țară. Vorbim despre Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, care, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru TIMPUL, afirmă că sistemul judiciar trebuie îmbunătăţit, pentru a avea decizii imparţiale și corecte nu doar pentru cetăţeni, dar şi pentru companiile străine, care vin să investească în Moldova.

- Domnule Gianni Buquicchio, am putea spune că, în decursul ultimilor două decenii, în mod indirect, ați participat la dezvoltarea democrației în Republica Moldova. Cum au evoluat lucrurile în acești ani?
- Într-adevăr, contribuim la dezvoltarea democraţiei în R. Moldova încă din 1993 şi pot afirma cu certitudine că am realizat multe lucruri împreună cu autorităţile moldoveneşti. În opinia mea, R. Moldova ar fi trecut prin procesul de democratizare mult mai repede, dacă nu aveau loc aceste crize politice în societate. Asta poate fi din cauza caracterului latin al moldovenilor (zâmbește), dar este necesară totuși o maturitate politică. Este indispensabil ca toate partidele politice să fie solidare între ele, pentru că sunt multe provocări atât interne, cât şi externe. De asemenea, clasa politică trebuie să fie integră şi împreună, deși printre politicieni nu e totdeauna uşor, pentru a merge mai departe şi pentru a depăşi toate crizele.

- Cum ați evalua cooperarea dvs. cu Republica Moldova pe parcursul acestor două decenii?
- Colaborarea cu Moldova a fost întotdeauna dificilă, dar totodată provocatoare şi plăcută, deoarece pe parcursul acestei colaborări dificile mi-am făcut prieteni buni în Moldova, începând de la foşti preşedinţi, cu care nu a fost o cooperare tocmai uşoară, dar cu care, într-un final de zi, am găsit totuşi o soluţie bună. Problema, însă, a fost că uneori aceste soluții sau compromisuri nu au fost implementate. Şi nu din vina unui politician sau a altuia, ci din cauza situaţiei politice din ţară.


- Domnule președinte, ne-ați putea spune, pe scurt, care sunt problemele majore ale Republicii Moldova și care ar fi modalitățile posibile de a le rezolva?
- Nu vreau să vă descurajez, dar aveţi multe probleme în ţară. Prima este instabilitatea politică şi a democraţiei. Şi aici mă refer la ultimul impas - alegerile prezidenţiale - care au fost responsabile de trei ani pierduţi în defavoarea ţării și a societăţii. Atât la sfârșitul crizei, cât şi pe durata ei noi am recomandat de multe ori autorităţilor moldoveneşti să revizuiască Constituţia, cel puţin în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui, pentru că nu este un lucru dificil. Era nevoie doar de dorință…

- Drept urmare, Comisia de la Veneția recomandă revizuirea Constituției Republicii Moldova?
- Da, pentru noi, cel mai important lucru este revizuirea Constituţiei, legea fundamentală a statului. Constituţia nu este rea şi poate fi în continuare astfel, dar sunt câteva probleme care trebuie rezolvate - cum ar fi modul de desfășurare a alegerilor prezidenţiale, accesul individual către Curtea Constituţională şi alte lucruri. Acestea sunt importante nu doar din punctul nostru de vedere, dar şi pentru stabilitatea și dezvoltarea economică a R. Moldova. Căci dacă RM nu are un sistem judiciar solid nu va atrage investiții străine. Aceasta înseamnă că sistemul judiciar trebuie îmbunătăţit, pentru a avea decizii imparţiale, corecte şi bune nu doar pentru cetăţeni, dar şi pentru companiile străine, care vin să investească în Moldova. Un alt aspect important este reforma electorală: de mai multe ori au fost anunțate reforme în legea electorală exact înainte de alegeri, dar aceasta înseamnă să schimbi regulile jocului din interese politice, ceea ce nu e bine deloc. Noi am criticat acest lucru. Legea electorală poate fi modificată, dar e nevoie şi de o anumită stabilitate a ei. Prin urmare, recomandarea noastră este că orice modificare a legii să intervină cu un an înainte de alegeri, dar nu cu câteva săptămâni sau luni. Anume aceste asptecte demonstrează maturitatea politică a unei ţări, respectul pentru statul de drept, pentru standardele europene etc.

- Deși există o mulțime de discuții cu privire la reforma sistemului de justiție, cetățenii nu simt într-adevăr unele schimbări pozitive în acest sens sau, cel puțin, nu peste noapte. Cu toate acestea, cum apreciați reforma din sistem?
-
Dacă cetățenii nu simt modificări esențiale, înseamnă că trebuie reformată mai bine. Au fost câţiva paşi buni în acest sens, dar nu este de ajuns, trebuie să mergeţi mai departe. Aveţi nevoie de un pachet de reforme, ce poate fi realizat cu ajutorul comunităţilor internaţionale, începând cu Comisia de la Veneţia, Uniunea Europeană. Iar noi, drept instituţii internaţionale, suntem pregătiţi să cooperăm cu RM, însă ne-ar plăcea să vedem și rezultate bune şi implementate.

- Mulți susțin că există legi bune în țara noastră, dar Chișinăul a fost criticat de nenumărate ori pentru lipsa de implementare...
- Exact, acest lucru se întâmplă atât în Moldova, dar şi în alte ţări bineînţeles. Trebuie să evitaţi aceste lucruri. Eu cred că ajutorul poate veni din partea societăţii civile, a tinerilor, care au o viziune nouă a viitorului democrației. Trebuie să mai spun că vin aici din `93, mai mult de 20 de ani, şi de fiecare dată când vin observ lucruri noi, schimbări pozitive, dar nu este de ajuns. Aţi pierdut mult timp fără niciun folos, pentru că partidele politice au dus lupte între ele. Totuși, deși situația din Moldova este dificilă acum, putea fi și mai dificilă având în vedere contextul internaţional. Așadar, consider că acesta este momentul oportun pentru politicieni pentru a fi uniți în interesul ţării.

- Odată cu procesul de la Brighton, statele urmează să instituie mecanisme de protecție a drepturilor omului la nivel național, înainte de adresarea la CEDO. Care e părerea dumneavoastră, ar trebui autoritățile Republicii Moldova să implementeze acest mecanism?
- Într-adevăr, noi lucrăm la acest aspect de câţiva ani deja, întrucât în multe state europene Parlamentul a introdus plângerea individuală către Curtea Constituţională. Acest lucru a redus din volumul de muncă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), deoarece înainte ca un individ să apeleze la Curtea din Strasbourg poate înainta plângerea sa la Curtea Constituțională din țara sa şi probabil va fi satisfăcut de decizie, fără a fi nevoit să meargă la CEDO. Ceea ce este important atât pentru Curtea de la Strasbourg, cât şi pentru fiecare societate în particular.

- Comisia de la Veneția vede o nouă procedură pentru alegerea președintelui?
- În trecut am făcut mai multe propuneri în ceea ce privește alegerea președintelui, dar au fost uitate. Trebuie evitate asemenea blocade şi apoi sunt o mulţime de exemple în alte ţări, începând cu Italia, unde majoritatea se reduce după fiecare alegere, până când se ajunge la un compromis şi preşedintele este ales.

- Ce așteptări aveți de la alegerile generale din noiembrie?
- Suntem întotdeauna pregătiţi să colaborăm cu ţara dvs., care este apropiată inimii mele. Dar sper că aceste alegeri vor fi libere şi corecte și că va rezulta o majoritate ce va permite Moldovei să meargă mai departe, cu același spirit printre forţele politice.

- Vă mulțumim pentru interviu!

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)