Artă

„Giselle”: unul dintre cele mai longevive spectacole

Baletul în două acte Giselle se joacă de 51 de ani pe scena Operei Naţionale, cunoscând, de-a lungul timpului, câteva versiuni coregrafice şi având în distribuţie câteva echipe de balerini, fiecare dintre acestea reuşind să joace tulburător, inclusiv dansatorii care au evoluat săptămâna trecută pe scena teatrului din Chişinău. Aceştia au reuşit nu numai să smulgă ropote de aplauze, ci şi să emoţioneze publicul. Fără a apela la text, recurgând doar la limbajul dansului, balerinii au povestit fluent şi convingător povestea credulei şi nefericitei ţărăncuţe Giselle, care se îndrăgosteşte de un tânăr conte. A jucat extrem de bine interpreta lui Giselle, balerina Anastasia Homiţkaia, care a ştiut să redea exact drama tinerei ingenue, îndrăgostită de cine nu trebuia… În spectacolul de săptămâna trecută au avut loc şi câteva incidente. La un moment dat, una dintre balerine a agăţat cu rochia un buchet de flori şi acest lucru a împiedicat-o să danseze. După ce a reuşit să-l dea jos pe podea, i-a făcut vânt cu piciorul în culise. Cu toate că acest gest contrasta într-un mod flagrant cu romantismul spectacolului, el nu i-a pus în umbră frumuseţea. În afară de Anastasia Homiţkaia, a avut un joc tulburător şi Natalia Bălan, care pur şi simplu a fost încântătoare în rolul Myrtei. Una peste alta, spectacolul merită toţi banii. Eu am să vin să-l mai văd o dată! (Elena Chirică)

Expoziţii de pictură la Radio Chişinău

Cu începere din luna februarie, Radio Chişinău găzduieşte expoziţii de pictură ale artiştilor plastici basarabeni contemporani. În fiecare lună va fi invitat un nou artist plastic. Luna februarie este a lui Ştefan Coman, care a expus la parterul postului peste 25 de tablouri şi lucrări grafice. Motoul acestui proiect e că, indiferent de apartenenţa noastră socială – fie că suntem scriitori, jurnalişti, pictori, politicieni, vânzători sau şoferi -, trăim cu toţii în aceeaşi lume şi ar trebui să ne cunoaştem reciproc.

Artişti moldoveni la Göteborg

Între 11 februarie şi 18 martie 2012, artistul Pavel Brăila şi dramaturga Nicoleta Esinencu vor participa la proiectul Temporary Status, organizat de Centrul de artă Röda Sten din Göteborg, Suedia, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Stockholm. Temporary Status porneşte de la o serie de vizite în Republica Moldova şi Armenia şi propune un exerciţiu de imaginare a unor discursuri socio-politice alternative şi de reformulare a ideii de politică şi spaţiu politic. Expoziţia va prezenta trei lucrări noi, produse special pentru acest proiect, şi anume: un film al artistului Pavel Brăila, o instalaţie a Nicoletei Esinencu, inspirată de cele mai recente alegeri prezidenţiale din Rusia, şi o intervenţie a lui Goran Hassanpour. Piesa-cult Art Demonstration a grupului „ACT” din Erevan va fi, de asemenea, prezentată în premieră în afara spaţiului fostei Uniuni Sovietice. (Din comunicatul ICR)

Unu contra 183

În acest an, pentru Premiul Astrid Lindgren, un fel de Nobel al literaturii pentru copii şi tineret, concurează 184 de scriitori, printre care şi scriitorul moldovean Spiridon Vangheli, „tatăl lui Guguţă”. Nu există scriitor pentru copii important care să nu fi fost nominalizat pentru premiul suedez. Oricum, deja nominalizarea în sine este echivalentă cu o victorie, iar pentru micuţii cititori din Republica Moldova acest lucru e cu atât mai important, cu cât celebrul Guguţă e unul dintre personajele lor cele mai dragi, precum a fost pe vremuri şi pentru părinţii lor. Mulţumim mult, maestre! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *