Europa Culturii

Giulgiul din Torino a fost prezentat în public

Giulgiul din Torino, cu dimensiunea de 4,36 m x 1,10 m şi pe care, conform credinţelor creştine, s-ar afla amprenta corpului lui Iisus – în special, chipul acestuia – a fost descoperit la mijlocul secolului XIV în Biserica de la Notre-Dame din Lirey, în apropiere de Troyes (Franţa). Ţesătura este obiectul unor aprige controverse între oamenii de ştiinţă care cred în autenticitatea sa şi cei care se îndoiesc de acest lucru. Cu toate acestea, relicva continuă să fascineze credincioşii. Astfel, preşedintele Comisiei pentru Sfântul Giulgiu a Arhiepiscopiei din Torino, Giuseppe Ghiberti, nu a ezitat să-l califice drept „instrument de evanghelizare”.

Vaticanul nu s-a pronunţat niciodată asupra autenticităţii Giulgiului, chiar dacă Papa Benedict al XVI-lea va vizita relicva, pe 2 mai. Anunţând, în iunie 2008, această nouă expunere a Giulgiului din Torino, Papa a declarat că aceasta este „o ocazie potrivită de a contempla acest chip misterios care vorbeşte în tăcere inimilor oamenilor, invitându-i să recunoască în el chipul lui Dumnezeu”.
Giulgiul din Torino a mai fost expus în anul 2000. Papa Ioan Paul al II-lea a dorit ca acesta să fie prezentat pentru a fi venerat de credincioşi, la Torino, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, organizată acum un deceniu la Roma.

Silvia Bogdănaş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *