Ultima oră

Godea solicită ca Timofti să convoace de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate

Solicitarea vine din partea liderului Partidului Acţiunea Democratică (PAD), Mihai Godea, şi a fost enunţată în cadrul unei conferinţe de presă.

„În situația în care se află Republica Moldova, orice ezitare sau lașitate a conducerii poate fi dezastruoasă. Suntem în fața unei noi tentative a Federației Ruse de a destabiliza situația din țara noastră, în fața unei noi încercări a Kremlinului de a deturna cursul european al Republicii Moldova. În ultimele săptămâni, am fost martorii agravării situației școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Am observat, de asemenea, cum mulți provocatori din regiunea găgăuză încearcă să șantajeze Chișinăul. Este evidentă sincronizarea acțiunilor Tiraspolului și Comratului și este evident că lucrurile nu se vor opri aici. Iar șeful statului, în calitatea sa de garant al statului de drept, trebuie să se implice activ și vizibil în acest proces. El are la îndemână elemente speciale destinate pentru a juca un rol decisiv. Aici mă refer la consultări publice, la Consiliul Suprem de Securitate, la decretul prezidențial”, a spus Mihai Godea.

Liderul PAD a mai solicitat premierului Iurie Leancă să folosească toate canalele diplomatice de care dispune pentru a sesiza factorii internaționali asupra abuzurilor și presiunilor săvârșite împotriva cetățenilor noștri. „Îi recomandăm premierului Iurie Leancă să folosească resursele de curaj și de demnitate, pentru a denunța presiunea Federației Ruse și a mercenarilor săi din Tiraspol, nu pentru a intra în polemici cu președintele României”, a mai spus liderul PAD.

Totodată, Mihai Godea a declarat că speakerul Igor Corman ar trebui să convoace, în regim de urgență, o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a discuta și decide asupra apărării drepturilor cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est și asupra contracarării oricăror încercări de atentare la suveranitatea națională de către cercurile de provocatori din Autonomia Găgăuză. „Igor Corman și liderul PDM, Marian Lupu, trebuie să aleagă una din cele două opțiuni: fie să se dezică public de grupul de deputațiu găgăuzi, implicați direct în provocările politice de la Comrat, fie să-și asume public consecințele acțiunilor acestora”, a mai spus Mihai Godea.

Liderul PAD este de părere că și procurorul general, Corneliu Gurin, ar trebui să ia atitudine vis-a-vis de situația creată în școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Mihai Godea a declarat că presiunile Tiraspolului asupra instituțiilor cu predare în limba română erau de așteptat, dat fiind lipsa de coerență a autorităților de la Chișinău, în cazul provocărilor anterioare.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *