Opinii și Editoriale

Gogoasa integrarii” europene a Moldovei

Premierul Vlad Filat, aflat la Bruxelles, a facut un anunt neobisnuit. El a solicitat Uniunii Europene (UE) sa ofere o perspectiva clara Moldovei in ceea ce priveste aderarea. Adica UE sa spuna daca, cum si cand va adera Moldova. Pana in prezent, nimeni din Moldova nu a facut acest lucru.

Comunistii s-au prefacut ca „integreaza" Moldova, iar cei de la Bruxelles s-au prefacut ca ii ajuta. PCRM a lasat Moldova fara perspectivele pe care le au pana si Marocul sau Insulele Capului Verde privind integrarea europeana. Nu degeaba rusii spun ca nu au nimic impotriva „integrarii" Moldovei. Ei stiu ca de fapt nu s-a facut nimic pana acum si spera ca nici nu se va face.

Aderare, nu „integrare"

Termenul „integrare", folosit pentru intrarea Moldovei in UE, este gresit. Integrarea europeana inseamna transferul de competente de la guvernele statelor-membre la Comisia Europeana. Pentru ca Moldova nu este membru al UE, nu are nimic de-a face cu acest proces. Cuvantul corect este „aderare". Cei de la Bruxelles ii lasa pe moldoveni sa bata campii despre „integrare", desi stiu ca este gresit. Acest termen confuz nu spune nimic precis. Atunci cand Voronin a inlocuit din vocabularul sau „integrarea europeana" cu „modernizarea europeana a republicii" nu a observat nimeni.

Chisinaul n-a depus nici macar cerere

Adevarul este ca cetatenii Moldovei au fost inselati pana acum fara scrupule, desi 70% dintre ei doresc aderarea la UE. In momentul de fata nu exista nicio perspectiva europeana a Moldovei din punct de vedere institutional. Primul pas pentru ca un stat sa declanseze procesul aderarii sale la UE este ca primul ministru sa scrie o cerere prin care solicita aderarea si sa o depuna la presedintia UE.

Conform unui proverb chinezesc, un drum de o mie de pasi incepe cu primul pas. Moldova nu a depus nici o cerere la Bruxelles, pentru ca PCRM s-a opus si se opune aderarii Moldovei la UE. Ca urmare, la Bruxelles sau in capitalele statelor-membre nimeni nu-si pune problema aderarii Moldovei nici macar in teorie.

Moldova balcanica

Traian Basescu a lansat ideea revolutionara ca Moldova sa fie extrasa din „Parteneriatul Estic” si alaturata tarilor din „Balcanii de Vest”. Este singura solutie pentru aderarea Moldovei la UE (in afara de Unirea cu Romania). Dar Basescu nu poate sa impinga Moldova de la spate, sa-i faca bine cu sila.

Toate tarile din „Balcanii de Vest” au perspective clare de aderare, recunoscute de UE in documente oficiale. Asta cere si Filat. Aceste tari au semnat acorduri europene cu UE, devenind state asociate, o etapa obligatorie a aderarii la UE. Moldova nu are acord de asociere.Cele mai avansate sunt Croatia si Macedonia care au statutul oficial de state candidate. Albania, Bosnia-Hertegovina, Serbia, Muntenegru au capatat oficial statutul de „tari potential candidate”.

Asta pentru ca au semnat acordurile de stabilitate si asociere, devenind state asociate UE. Muntenegru s-a nascut abia in mai 2006, dar a devenit tara asociata UE inca din 2007 prin semnarea acordului european, iar in 2008 deja a depus cererea de candidatura pentru a deveni stat-membru. In acelasi timp, lui Voronin i se umplea gura de „integrare europeana”, dar rezultatul este ca Moldova nu exista in procesul de largire a UE.

Cartoful fierbinte al lui Filat

Premierul Filat le-a pus europenilor in mana un cartof fierbinte prin solicitarea sa. Mai ramane sa treaca de la vorbe la fapte si sa faca demersuri oficiale in numele RM.Pantomima cu Voronin a slujit celor de la UE, pentru ca ei numai grija Moldovei nu o mai aveau pe cap. O solicitare oficiala va pune UE in incurcatura. Conform Tratatului de la Maastricht, orice stat de pe continentul european poate deveni membru UE.

Asadar, cei de la Bruxelles nu vor putea sa refuze din principiu cererea respectiva pentru ca astfel ar incalca tratatele europene in vigoare. Cel mult vor spune ca Moldova nu indeplineste criteriile pentru a deveni tara asociata. Dar atunci, Romania si alti aliati din interiorul UE pe care ar reusi sa-i gaseasca ar impune, cum s-a intamplat in cazul tuturor statelor, negocierea criteriilor pe care Moldova trebuie sa le respecte precum si un calendar cu termene precise.

Ar mai depinde apoi doar de moldoveni sa-si faca treaba acasa. Odata stat asociat cu UE, Moldova se vede cu sacii in caruta. Asta deoarece Consiliul European de la Copenhaga a hotarat ca orice stat care a semnat acordul de asociere cu UE are dreptul sa adere la Uniune. Asa au intrat si romanii, si balticii, si toti ceilalti.

Propaganda comunista si minciuna „integrarii"

PCRM a reusit sa minta profitand si de necunoasterea de catre moldoveni a mecanismelor europene. Comunistii au dezlantuit masina de propaganda si au prezentat orice contact cu UE ca pe un pas spre „integrare". Prezenta Moldovei in Parteneriatul Estic, un „Parteneriat European de Vecinatate" al UE, a fost anuntata ca o mare victorie. De fapt, inseamna inabusirea aspiratiilor europene ale Moldovei.

Parteneriatele, atat cel estic, unde participa Moldova, cat si parteneriatul mediteranean, NU sunt destinate tarilor candidate. Nici o tara candidata nu face parte din parteneriate de vecinatate. Practic, Moldova este la egalitate in ce priveste „perspectiva europeana" cu Algeria sau Azerbaidjan. Acesta este motivul pentru care Basescu a cerut la reuniunea de la Praga ca Moldova sa se alature grupului din Balcanii de Vest.

Comunistii au mai facut caz de Planul de Actiuni Moldova-UE. Dar planul nu are nicio legatura cu aderarea Moldovei la UE, ci cu Parteneriatul Estic. O alta minciuna este legata de „preferintele comerciale" acordate de UE Moldovei. Este vorba de scutirea de taxe vamale a circa 700 grupe de produse din cele 1000 din nomenclatorul vamal. Pasamite, Moldova s-ar „integra" cumva in Piata Unica Europeana. De fapt, masura luata este o urmare a prevederilor Organizatiei Mondiale a Comertului. Bunaoara, Republica Socialista Romania obtinuse de la UE „preferintele" cu care se lauda Voronin inca in 1974.

Maroc si Capul Verde inaintea Moldovei

Maroc este stat asociat cu UE inca din 1996, spre deosebire de Moldova. Are un acord de liber schimb cu UE ce prevede liberalizarea deplina a comertului si investitiilor intre cele doua parti. Dupa liberalizarea comertului cu produse agricole, economia marocana va fi deplin integrata cu cea a UE. Maroc este singura tara cu care UE a semnat un acord bilateral de cer deschis (open skies), liberalizand total transporturile aeriene. Daca se vor liberaliza si vizele Schengen, Maroc va face parte de facto din Uniunea Europeana. Practic, va avea cam acelasi statut ca Norvegia sau Islanda.

Insulele Capului Verde sunt o fosta colonie portugheza din Africa de Vest. Capul Verde a declansat o campanie prin care sa convinga UE ca insulele fac parte geografic din Europa, pentru ca ar fi incluse in regiunea botanica Macaronezia, alaturi de Canare, Madeira, Azore, iar locuitorii ar fi europeni, pentru ca sunt descendenti ai portughezilor care au dat iama printre negresele sclave. Ca atare, aderarea Capului Verde la UE ar fi ceva firesc.

Oricat ar parea de incredibil, asemenea nazdravanie a gasit sustinatori. Fostul premier portughez Mario Suarez a lansat o petitie pentru aderarea Capului Verde la UE, sustinuta inclusiv de surorile botanice ale capeverdeenilor, adica insulele hispano-portugheze Canare, Azore, Madeira.

In consecinta, la 24.10.2007, Comisia Europeana a informat Parlamentul European despre incheierea „Parteneriatului Special" UE-Capul Verde. Planul de Actiuni UE-Capul Verde este pe o durata nedeterminata, pe cand planul Moldova-UE a durat trei ani. Capul Verde va primi finantari de la Fondul European de Dezvoltare, pe cand in fostul Plan de Actiuni al moldovenilor nici nu se pomeneste de asa ceva.
Europa pare hotarata sa se intinda la tropice. Dar nu va trece Prutul daca nu vrea si Chisinaul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *