Eveniment

Gopo 2010: Cine este marele castigator?

"Sincer cred ca am luat prea multe premii astazi. Au fost foarte multe filme bune, multe care nu au intrat in competitie. Sper ca de aici incolo sa putem produce filme in continuare in conditii normale. Multumesc CNC-ului (Centrul National al Cinematografiei, n.r.), care este coproducator al filmului si multumesc CNC-ului meu, fara de care nu as fi putut face filme", a declarat marele premiant al serii, regizorul Corneliu Porumboiu, dupa ce i-a fost inmanat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj.

Celelalte premii decernate peliculei "Politist, adjectiv" au fost pentru Cea mai buna regie (Corneliu Porumboiu), Cel mai bun scenariu (C. Porumboiu), Cel mai bun actor in rol principal (Dragos Bucur), Cel mai bun actor intr-un rol secundar (Vlad Ivanov) si pentru Cea mai buna imagine (Marius Panduru). Pelicula regizata de Porumboiu a avut zece nominalizari la premiile Gopo 2010.
Cea mai buna actrita intr-un rol principal a fost desemnata Hilda Peter, pentru rolul din coproductia romano-maghiara "Katalin Varga", premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar i-a fost decernat Luminitei Gheorghiu, pentru rolul din pelicula "Francesca".
"Concertul", productia francezo-romana-belgina regizata de Radu Mihaileanu, care a avut opt nominalizari, a obtinut premiile pentru montaj, muzica originala, machiaj si coafura si scenografie. Premiul pentru Cele mai bune costume a revenit peliculei "Calatoria lui Gruber" (Svetlana Mihailescu).
"Lumea vazuta de Ion B.", regizat de Alexander Nanau, povestea artistului-vagabond Ion Barladeanu, a primit distinctia pentru Cel mai bun documentar.
"Nunta lui Oli" regizat de Tudor Giurgiu a primit trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj.
Actrita Andreea Bosneag a fost distinsa cu premiul "Tanara speranta" pentru rolul din pelicula "Cea mai fericita fata din lume", singurul trofeu atribuit filmului regizat de Radu Jude, care a avut 11 nominalizari la Premiile Gopo.
Premiul publicului, pentru filmul cu cele mai multe bilete vandute la cinematograf, a fost decernat peliculei "Amintiri din epoca de aur – ParteaI: Tovarasi, frumoasa-i viata" care a avut 26.520 de bilete vandute.
"Gomora" (Italia/Franta, 2008) a fost desemnat Cel mai bun film european distribuit in Romania.

In cadrul Galei Premiilor Gopo au fost acordate si premii pentru intreaga cariera actritei Draga Olteanu-Matei si scenaristului Dumitru Carabat, care in 1963 a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes pentru filmul "Codin".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *