Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Bună Dimineața 27 Iunie 2013, ora 06:49    Din editia print

Marime Font

Gore din Chitila al economiei de piață

Încheierea negocierilor privind Acordul de asociere dintre R. Moldova și UE, dincolo de importanța sa pentru viitorul democratic al Chișinăului, este și un nou prilej de a testa cu turnesolul declarațiilor culoarea politică a unor politruci de Chișinău. 

 
 

Igor Dodon, de exemplu, plânge cu lacrimi de crocodil pe umerii Transnistriei, pe care o vede împinsă în brațele „altora” ca urmare a acestei asocieri. Tot el ne „îngrozește” pe toți cu perspectivele „terifiante” ale acestui pas spre comunitatea europeană: R. Moldova va fi asaltată cu produse ieftine, respectiv că unele produsele moldovenești nu vor avea acces liberalizat pe piața europeană, decât în funcție de anumite cote stabilite.

Se știe că Igoraș este un promotor al moldovenismului de carton, de aceea ne vedem nevoiți să traducem acest mesaj din „moldoveneasca” economică învățată după ureche într-o limbă română oficială a Europei. Cine își închipuie că perspectiva mărfurilor ieftine pe rafturile magazinelor îi panichează pe cetățenii R. Moldova, ori e rău intenționat ori e dus cu pluta. În condițiile în care economia R. Moldova produce prost și scump, din motive mai mult sau mai puțin obiective, trebuie să fii idiot ca să nu înțelegi că tocmai concurența și performanța sunt motoarele economiei de piață. Plătind scump pentru produse proaste, doar pentru că nu ai alternative, nu poți vorbi despre progres și dezvoltare. Cotele produselor care vor intra pe piețele occidentale despre care vorbește Dodon ca despre sperietorile de ciori nu sunt nici până acum atinse în majoritatea cazurilor de către R. Moldova, incapabilă să producă atât cât i se cere la aceste capitole, deci iarăși e o dezinformare.Asta ca să nu mai amintim că aceste cote sunt negociate direct de către guvernanți, nu sunt băgate pe gâtul moldovenilor de către „exploatatorii” evropeni, cum încearcă să insinueze acest Gore din Chitila al economiei de Bâc. Cât despre teama că am împinge Transnistria în brațele „altora”, asta e bună de banc! Pe Dodon îl supără mai mult că toată R. Moldova nu urmează rmn-ul în zborul către brațele neepilate ale „măicuței” euro-asiatice, nicidecum că separatiștii vor alege țâța stearpă a cadavrului Uniunii Sovietice.

Un articol de: Valentin Buda
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md