Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 28 Ianuarie 2020
Abonamente

Social 11 Octombrie 2016, ora 09:33    Din editia print

Grădinița cu doi directori

Marime Font

În baza noilor regulamente emise de Ministerul Educației, directorii instituțiilor de învățământ urmează să fie numiți în urma concursurilor desfășurate în câteva etape. În satul Flămânzeni din raionul Sângerei, în urma concursului, candidatul desemnat nu poate să ocupe funcția sa, iar această neînțelegere a ajuns până la un dosar de judecată.

În urma concursului promovat de către Direcția educație din raionul Sângerei, Liuba Gobjila a câștigat funcția de director la grădinița din localitatea Flămânzeni, însă nici după câteva luni de la anunțarea rezultatelor, femeia nu își poate îndeplini funcția din cauza unei situații confuze.

Liuba Gobjila, în fiecare dimineață, timp de 19 ani este prezentă la locul său de muncă la grădinița din localitate. Femeia spune că, în aprilie 2016, și-a înaintat candidatura pentru postul de director al grădiniței. Înainte de acest termen, Liuba Gobjila a ocupat funcția de director, iar apoi de director interimar potrivit legii, până urma să fie organizat concursul. Rezultatele concursului au arătat că, anume ea poate fi numită în calitate de director de grădiniță, datorită performanțelor obținute la cele patru etape de concurs. Femeia spune că, potrivit procedurii, primarul localității urma să o numească în funcție, însă aceasta nu s-a întâmplat. Al doilea candidat care a participat la concurs, Margareta Boleac a contestat rezultatele la Ministerul Educației și a primit câștig de cauză, iar ulterior ea și-a retras candidatura din intenție personală.

„Primarul singur a hotărât…”

Chiar dacă nu are un act emis care i-ar oferi întărirea funcției, Liuba Gobjila alege să se afle la locul său de muncă pentru buna gestionare a instituției. Femeia spune că mărul discordiei este chiar primarul localității Coșcodeni, care administrează și satul Flămânzeni, iar acesta ar vrea să numească un om din interesele sale în această funcție. „Am discutat acest subiect cu cei de la Direcția educație Sângerei, care au adus la cunoștință Ministerului Educației că nu s-a respectat hotărârea procesului-verbal de a numi în funcție persoana care a câștigat concursul, adică pe mine”, a spus doamna Gobjila. În urma contestației, a fost luată hotărârea ca să se repete etapa trei și patru de concurs, însă primarul Ștefan Herța a hotărât să desfășoare concursul de la bun început. „El a crezut că nu va mai afla nimeni și a crezut că s-a anulat concursul. Chiar săptămâna trecută, am citit în ziarul raional că este plasat anunțul precum că se repetă concursul. El inițiază încă o dată concursul, ceea ce este o încălcare”, afirmă femeia.

„M-am prezentat întotdeauna la muncă, chiar și azi”

Liuba Gobjila a relatat că în această perioadă de conflict a primit salariul cu întârziere. „La început de septembrie, eu am primit salariul pentru perioada până la 27 iulie. Aceasta s-a întâmplat numai după intervenția avocatului care îmi apără dreptul în această neînțelegere. Și după această dată, eu am fost prezentă la locul meu de muncă, cum am fost și astăzi, și m-am prezentat întotdeauna, însă nu am fost salarizată”, a spus femeia.

Loading...


Mihail Curciuc, șeful adjunct al Direcției educație Sângerei, a spus că situația creată în jurul funcției de director al acestei grădinițe este una complicată. Responsabilul a afirmat, pentru ziarul TIMPUL, că promovarea concursului a avut loc într-un mod corect din partea direcției din raion. „După rezultatele concursului care oferea postul de conducere a grădiniței pentru Liuba Gobjila, cealaltă candidată, Margareta Boleac, a scris o petiție către Ministerul Educației prin care cere să fie revăzut rezultatul. Este adevărat că nu avem o cameră de filmare în incinta direcției pentru o monitorizare și o confirmare a concursului. Dar, deja la indicația ministerului, lucrăm în acest sens pentru ca în curând, să instalăm o cameră video în direcția noastră”, a spus responsabilul. Acesta a mai adăugat că se mai întâmplă ca primarii să promoveze concursul în localitate după ce este organizat la nivel de raion și să numească anumiți favoriți în unele posturi.

Grădinița cu doi directori

După anunțarea rezultatelor concursului, cei de la Direcția educație din raion au aflat că Margareta Boleac se află într-un litigiu și s-a adeverit că această persoană nu poate ocupa funcții de conducere cu responsabilități financiare.

„În acest timp primarul a avut pretenții față de Liuba Gobjila că ar folosi calculatorul și energia electrică în alte interese decât cele de serviciu, iar în mod abuziv a schimbat lacătele și a numit-o director interimar pe Margareta Boleac. În prezent, concursul nu poate fi desfășurat, fiindcă ne aflăm în litigiu. Nici nu știu cum doamna directoare va primi salariul, fiindcă în prezent grădinița are doi șefi”, a declarat Mihail Curciuc.
Contactată de ziarul TIMPUL, Margareta Boleac a spus că nu știe dacă a fost numită în funcția de director de grădinița din Flămânzeni și în prezent ocupă această funcție. „Eu cred că astfel concursul nu a fost tocmai corect și am scris o contestație către Ministerul Educației, iar decizia a fost să se repete proba doi din concurs. Am citit în ziarul nostru local, că se organizează un nou concurs pentru această funcție. Doar atât știu”, a spus femeia de 61 de ani. Doamna care are o experiență de 36 de ani în calitate de director la grădinița din satul vecin - Dumbrăveni, a spus că a fost impusă să scrie o cerere de demisie din cauza unei neînțelegeri dintre ea și primarul localității Dumbrăveni. În urma judecății, care s-a iscat de la neînțelegere, Margareta Boleac nu are voie să activeze timp de trei ani într-o funcție ce implică cheltuielile publice. Femeia spune că se simte ofensată din această cauză. „Mi-aș fi dorit să mai pot munci, fiindcă am acasă trei invalizi și altfel nu știu cum să îi întrețin”, a declarat femeia de 61 de ani.

Ștefan Herța, primarul localității Coșcodeni, a spus că în prezent funcția de director al grădiniței este îndeplinită, atât de contabila-șef, cât și de primar. „Margareta Boleac și-a retras candidatura de participant la concurs, iar noi am anulat concursul precedent și am anunțat un alt concurs. Concursul este promovat de primării în grădinițe, fiindcă acestea se află în gestiune conform regulamentului”, a spus primarul. Cât despre Liuba Gobjila, primarul a confirmat că aceasta se prezintă în fiecare zi la locul de muncă. „Ea nădăjduiește că va ocupa funcția, dar ca atare nu trebuie să se prezinte. Noi am făcut un proces-verbal, le-am adus la cunoștințe ambelor doamne că se anulează concursul anterior și îl repetăm”, a spus primarul.

Rodica Josanu, șefa Secției juridică la Ministerul Educației a specificat că și primarul are partea lui de responsabilitate. „Vorbim despre concursuri mixte care trebuie întocmite conform regulamentului 163, unde sunt implicate mai multe părți”, a spus responsabila. Prevederile regulamentului numărul 163 din 23 martie 2015, cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director în instituţiile de învățământ general, organizatorul concursului instituie comisia de concurs, constituită din cinci sau șapte membri, inclusiv un președinte și un secretar desemnați prin actul de instituire a comisiei. Astfel, comisiile de concurs au o componență complexă pentru funcțiile de directori în instituțiile de învățământ preşcolar. Comisia de concurs este instituită de către primar în următoarea componență: primarul sau o persoană delegată de acesta; un funcționar al Primăriei desemnat de primar; o persoană delegată de consiliul local; două persoane delegate de direcția raională/municipală/ de învățământ; doi reprezentanți ai colectivului de muncă din instituţia corespunzătoare de învățământ, desemnați de consiliul de administrație.

Potrivit noului regulament funcţia de director se ocupă doar prin concurs și sunt numiţi în funcţie pentru un termen de cinci ani.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Ianuarie 2020, ora: 20:00 de Silviu Tănase

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Campania electorală pentru Alegerea Președintelui R. Moldova nu va fi influențată de toată această gâlceavă din jurul candidaturilor pentru mandatul de deputat din circumscripția Hâncești. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 19:59

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:12

 Ciorbarii erau atât de importanți în cazărmile de soldați turci, încât și-n zilele noastre cuvântul este sinonim pentru „șmecher” în comunitățile musulmane din România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:00

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 07:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 06:00

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 01:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)