Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:38
Abonamente

Social 11 Octombrie 2016, ora 09:33    Din editia print

Grădinița cu doi directori

Marime Font

În baza noilor regulamente emise de Ministerul Educației, directorii instituțiilor de învățământ urmează să fie numiți în urma concursurilor desfășurate în câteva etape. În satul Flămânzeni din raionul Sângerei, în urma concursului, candidatul desemnat nu poate să ocupe funcția sa, iar această neînțelegere a ajuns până la un dosar de judecată.

În urma concursului promovat de către Direcția educație din raionul Sângerei, Liuba Gobjila a câștigat funcția de director la grădinița din localitatea Flămânzeni, însă nici după câteva luni de la anunțarea rezultatelor, femeia nu își poate îndeplini funcția din cauza unei situații confuze.

Liuba Gobjila, în fiecare dimineață, timp de 19 ani este prezentă la locul său de muncă la grădinița din localitate. Femeia spune că, în aprilie 2016, și-a înaintat candidatura pentru postul de director al grădiniței. Înainte de acest termen, Liuba Gobjila a ocupat funcția de director, iar apoi de director interimar potrivit legii, până urma să fie organizat concursul. Rezultatele concursului au arătat că, anume ea poate fi numită în calitate de director de grădiniță, datorită performanțelor obținute la cele patru etape de concurs. Femeia spune că, potrivit procedurii, primarul localității urma să o numească în funcție, însă aceasta nu s-a întâmplat. Al doilea candidat care a participat la concurs, Margareta Boleac a contestat rezultatele la Ministerul Educației și a primit câștig de cauză, iar ulterior ea și-a retras candidatura din intenție personală.

„Primarul singur a hotărât…”

Chiar dacă nu are un act emis care i-ar oferi întărirea funcției, Liuba Gobjila alege să se afle la locul său de muncă pentru buna gestionare a instituției. Femeia spune că mărul discordiei este chiar primarul localității Coșcodeni, care administrează și satul Flămânzeni, iar acesta ar vrea să numească un om din interesele sale în această funcție. „Am discutat acest subiect cu cei de la Direcția educație Sângerei, care au adus la cunoștință Ministerului Educației că nu s-a respectat hotărârea procesului-verbal de a numi în funcție persoana care a câștigat concursul, adică pe mine”, a spus doamna Gobjila. În urma contestației, a fost luată hotărârea ca să se repete etapa trei și patru de concurs, însă primarul Ștefan Herța a hotărât să desfășoare concursul de la bun început. „El a crezut că nu va mai afla nimeni și a crezut că s-a anulat concursul. Chiar săptămâna trecută, am citit în ziarul raional că este plasat anunțul precum că se repetă concursul. El inițiază încă o dată concursul, ceea ce este o încălcare”, afirmă femeia.

„M-am prezentat întotdeauna la muncă, chiar și azi”

Liuba Gobjila a relatat că în această perioadă de conflict a primit salariul cu întârziere. „La început de septembrie, eu am primit salariul pentru perioada până la 27 iulie. Aceasta s-a întâmplat numai după intervenția avocatului care îmi apără dreptul în această neînțelegere. Și după această dată, eu am fost prezentă la locul meu de muncă, cum am fost și astăzi, și m-am prezentat întotdeauna, însă nu am fost salarizată”, a spus femeia.


Mihail Curciuc, șeful adjunct al Direcției educație Sângerei, a spus că situația creată în jurul funcției de director al acestei grădinițe este una complicată. Responsabilul a afirmat, pentru ziarul TIMPUL, că promovarea concursului a avut loc într-un mod corect din partea direcției din raion. „După rezultatele concursului care oferea postul de conducere a grădiniței pentru Liuba Gobjila, cealaltă candidată, Margareta Boleac, a scris o petiție către Ministerul Educației prin care cere să fie revăzut rezultatul. Este adevărat că nu avem o cameră de filmare în incinta direcției pentru o monitorizare și o confirmare a concursului. Dar, deja la indicația ministerului, lucrăm în acest sens pentru ca în curând, să instalăm o cameră video în direcția noastră”, a spus responsabilul. Acesta a mai adăugat că se mai întâmplă ca primarii să promoveze concursul în localitate după ce este organizat la nivel de raion și să numească anumiți favoriți în unele posturi.

Grădinița cu doi directori

După anunțarea rezultatelor concursului, cei de la Direcția educație din raion au aflat că Margareta Boleac se află într-un litigiu și s-a adeverit că această persoană nu poate ocupa funcții de conducere cu responsabilități financiare.

„În acest timp primarul a avut pretenții față de Liuba Gobjila că ar folosi calculatorul și energia electrică în alte interese decât cele de serviciu, iar în mod abuziv a schimbat lacătele și a numit-o director interimar pe Margareta Boleac. În prezent, concursul nu poate fi desfășurat, fiindcă ne aflăm în litigiu. Nici nu știu cum doamna directoare va primi salariul, fiindcă în prezent grădinița are doi șefi”, a declarat Mihail Curciuc.
Contactată de ziarul TIMPUL, Margareta Boleac a spus că nu știe dacă a fost numită în funcția de director de grădinița din Flămânzeni și în prezent ocupă această funcție. „Eu cred că astfel concursul nu a fost tocmai corect și am scris o contestație către Ministerul Educației, iar decizia a fost să se repete proba doi din concurs. Am citit în ziarul nostru local, că se organizează un nou concurs pentru această funcție. Doar atât știu”, a spus femeia de 61 de ani. Doamna care are o experiență de 36 de ani în calitate de director la grădinița din satul vecin - Dumbrăveni, a spus că a fost impusă să scrie o cerere de demisie din cauza unei neînțelegeri dintre ea și primarul localității Dumbrăveni. În urma judecății, care s-a iscat de la neînțelegere, Margareta Boleac nu are voie să activeze timp de trei ani într-o funcție ce implică cheltuielile publice. Femeia spune că se simte ofensată din această cauză. „Mi-aș fi dorit să mai pot munci, fiindcă am acasă trei invalizi și altfel nu știu cum să îi întrețin”, a declarat femeia de 61 de ani.

Ștefan Herța, primarul localității Coșcodeni, a spus că în prezent funcția de director al grădiniței este îndeplinită, atât de contabila-șef, cât și de primar. „Margareta Boleac și-a retras candidatura de participant la concurs, iar noi am anulat concursul precedent și am anunțat un alt concurs. Concursul este promovat de primării în grădinițe, fiindcă acestea se află în gestiune conform regulamentului”, a spus primarul. Cât despre Liuba Gobjila, primarul a confirmat că aceasta se prezintă în fiecare zi la locul de muncă. „Ea nădăjduiește că va ocupa funcția, dar ca atare nu trebuie să se prezinte. Noi am făcut un proces-verbal, le-am adus la cunoștințe ambelor doamne că se anulează concursul anterior și îl repetăm”, a spus primarul.

Rodica Josanu, șefa Secției juridică la Ministerul Educației a specificat că și primarul are partea lui de responsabilitate. „Vorbim despre concursuri mixte care trebuie întocmite conform regulamentului 163, unde sunt implicate mai multe părți”, a spus responsabila. Prevederile regulamentului numărul 163 din 23 martie 2015, cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director în instituţiile de învățământ general, organizatorul concursului instituie comisia de concurs, constituită din cinci sau șapte membri, inclusiv un președinte și un secretar desemnați prin actul de instituire a comisiei. Astfel, comisiile de concurs au o componență complexă pentru funcțiile de directori în instituțiile de învățământ preşcolar. Comisia de concurs este instituită de către primar în următoarea componență: primarul sau o persoană delegată de acesta; un funcționar al Primăriei desemnat de primar; o persoană delegată de consiliul local; două persoane delegate de direcția raională/municipală/ de învățământ; doi reprezentanți ai colectivului de muncă din instituţia corespunzătoare de învățământ, desemnați de consiliul de administrație.

Potrivit noului regulament funcţia de director se ocupă doar prin concurs și sunt numiţi în funcţie pentru un termen de cinci ani.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)