Actualitate

Graf Renson, prietenul lui Baghirov, „erou” în trei revoluţii?

Un important reprezentant al agenţiei ruseşti „Litprom”, al cărei redactor-şef este Eduard Baghirov, se află în vizorul instituţiilor de drept din RM, ca potenţial bănuit de implicare activă în evenimentele din 7 aprilie 2009. Este vorba despre Renat Hairullin, tătar de origine, care se presupune că a mai participat la revoluţiile din Cairo şi din Kiev. Bărbatul ar fi fost depistat în unele poze, aruncând cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Dacă acesta este într-adevăr Hairullin, rezultă că el a intrat în RM prin regiunea transnistreană, necontrolată de grănicerii moldoveni. Pentru că, oficial, intrarea şi ieşirea sa din RM nu sunt înregistrate.


Renat Hairullin (Sursa Foto: litprom.ru)

Punându-l sub învinuire pe Baghirov, Procuratura Generală anunţa că, înainte de alegerile din aprilie 2009, membri ai pretinsei agenţii literare „Litprom” au fost atraşi de anumite cercuri din RM, interesate de destabilizarea situaţiei în RM. În opinia procurorilor, agenţia este compusă realmente din specialişti în tehnologii politice, care practică manipularea opiniei publice prin măsuri provocatoare, orientate spre subminarea proceselor preelectoral şi postelectoral. Oricum, procurorii au în prezent un singur învinuit – Baghirov.

Chişinău, 2009

Zilele astea, surse din instituţiile de drept din RM ne-au pus la dispoziţie materiale inedite care, dacă vor fi confirmate, vor descoperi încă un cetăţean rus participant la evenimentele din 7 aprilie. Este vorba de fotografii cu un bărbat care aruncă cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Se presupune că ar fi Renat Hairullin, important membru al „Litprom”. Potrivit surselor noastre, el nu este înregistrat la niciun punct de trecere a frontierei RM, dar nu se exclude că s-ar fi deplasat prin regiunea transnistreană. O altă fotografie mai clară înfăţişează un tip, care seamănă uluitor la chip cu Hairullin, la revoluţia din Egipt. La fel, se pregăteşte să arunce o piatră.


Chişinău 2009

Baghirov despre Renson: „Alcoolic, prostănac, afemeiat”

În lumea virtuală, Hairullin este supranumit Renson sau Graf Renson, iar Baghirov poate fi găsit pe Internet cu cognomenele Sfinx sau Djemal. Ambii sunt cetăţeni ai Rusiei, deşi niciunul nu este rus de origine. Hairullin e tătar, iar Baghirov – azer din Turkmenistan. Pe „Litprom”, Renson este prezentat ca manager al unei companii de sunete. Iar pe blogul său, www.renson.ki4.ru/index.html, el se proclamă scriitor: „Salut! Sunt marele Renson, cunoscut scriitor de reţea. Deosebirea esenţială dintre mine şi alţi scriitori de reţea este că eu scriu EXCLUSIV cu ÎNJURĂTURI. Acest lucru era actual în sec. XIX, pe vremea lui Barkov, însă astăzi poporul a început să-şi uite bogata şi viguroasa limbă rusă. Eu depun tot efortul ca să scriu, în scopul reînvierii tradiţiilor şi al dezvoltării culturii poporului nostru. Am admiratori în toată lumea. Alăturaţi-vă şi dvs.”.


Chişinău 2009

Relaţiile dintre Renson şi Baghirov sunt evidente. Hairullin este şi personaj al romanului lui Baghirov, „Idealistul”. Dacă ne amintim declaraţiile acestuia – precum că scrie o carte despre 7 aprilie 2009 -, merită atenţie faptul că, în „Idealistul”, el abordează subiectul revoluţiei din Kiev. Iată cum autorul îşi prezintă amicul în această carte: „Alcoolic, prostănac, afemeiat, un tătar voinic, chel şi cu ochelari, Renat Hairullin a venit cândva, cu o ocazie, la Moscova din Extremul Orient (…). Este un băiat agil, exploziv şi, mai mult, iubeşte foarte tare Rusia… (…) Ne-am cunoscut la o serată a site-ului literar „Litprom”, unde ambii mergem aproape de la fondare…”. Iar într-o misivă a lui Baghirov, scrisă în detenţie la Chişinău, se fac aluzii referitoare la implicarea lui Renson în evenimentele din 7 aprilie: „Zilele astea s-a aflat că este gata un serial, al cărui scenariu a fost pregătit de noi. Autorii sunt eu şi Renat Hairullin. Vivat Rusia!”.


Chişinău 2009

Cobileanski despre Baghirov: „Îi purta simpatie lui Filat”

Cei doi sunt şi traducătorii filmului „Plictis şi inspiraţie” de Igor Cobileanski. Regizorul spune că nu-l cunoaşte pe Hairullin, dar pe Baghirov l-ar fi cunoscut întâmplător, după ce acesta i-ar fi tradus filmul fără ştirea sa. „Mi-a trimis filmul tradus. Şi-a cerut scuze, explicându-mi că şi spectatorul rus ar trebui să-l privească. Pe atunci habar nu aveam cine-i Baghirov. De-aş fi făcut eu traducerea, m-ar fi costat prea scump. I-am promis că, de va trece prin Moldova, îl voi cinsti cu un vin bun. A venit în vara lui 2009”. Baghirov i-a lăsat o impresie plăcută lui Cobileanski şi ei s-au mai întâlnit. „Discutam şi politică. El este un interlocutor inteligent şi apelează la argumente plauzibile. Se arăta a fi un anticomunist convins şi avea predilecţii pentru partidele de centru-dreapta. N-avea ochi să-l vadă pe Ghimpu, dar îi purta o simpatie deosebită lui Filat. Nu s-a pronunţat niciodată agresiv faţă de Lupu, aşa cum face acum. Din câte îmi dau seama, este şi antiputinist, dar se mândreşte mult cu FSB-ul rusesc”, afirmă Cobileanski. El spune că Baghirov l-a sunat şi după ce ieşise din închisoare: „L-am felicitat şi ne-am înţeles să ne vedem peste câteva zile. Pe urmă, am aflat din presă că a fugit”. Întrebat de TIMPUL cum a tradus filmul, Baghirov ne-a spus că vorbeşte cel puţin şapte limbi, dar româna îi place în mod special. „Româna este foarte frumoasă şi eufonică. Când am venit în RM, am decis din start să o învăţ şi n-am renunţat la această idee. Nu pot spune că aş vorbi-o bine, dar o cunosc”.

Renson nu răspunde la întrebări

Deşi astăzi îl critică pe Putin, acum câţiva ani, Baghirov era un cunoscut promotor al partidului „Edinaia Rossia”. Totuşi, el nici în Rusia nu este prea agreat. Într-un comentariu de pe site-ul „Eho Moskvî”, cineva scrie: „Baghirov şi Morari, conduşi de Tkaciuk şi Filat, au organizat pogromul din aprilie, ca să scape de Voronin”. Altcineva notează: „Se lăuda că el, Eduard cel Mare, împreună cu Morari (se are în vedere jurnalista Natalia Morari – n.r.), a organizat marea revoluţie moldovenească. Dacă va zice acum că n-are treabă, se va alege cu o onoare de flecar”. După reţinerea sa, portalul „Novîi Reghion” anunţa că a fost arestat „scriitorul şi internet-provocatorul Baghirov”, care ar fi parte a „imperiului de propagandă” al ideologului Vladislav Surkov, consilier de stat al Rusiei de rangul I şi prim adjunct al şefului administraţiei preşedintelui Medvedev. Amintim că, după ce prim-viceprocurorul general Andrei Pântea a declarat pentru TIMPUL că Baghirov a fost promovat ca scriitor de o altă persoană apropiată Kremlinului, Constantin Rîkov, el a fost acuzat că ar fi atacat statul rus. Învinuirea este nefondată, afirmaţiile procurorului fiind confirmate şi de către Baghirov. „N-am făcut parte niciodată din niciun partid. Cu Surkov nu mă cunosc, însă Rîkov este prietenul meu. Împreună am realizat proiectul „Gastarbeiterul” (primul roman al lui Baghirov – n.r.)”, ne-a spus fugarul.


Chişinău 2009

Solicitat de TIMPUL, Renat Hairullin nu ne-a răspuns la mesaje. N-am reuşit să aflăm contactele sale nici de la Baghirov. „De ce are nevoie TIMPUL de Renat Hairullin?”, s-a interesat el. I-am explicat că am vrea să aflăm dacă Renson a fost în RM. „N-a fost nici o singură dată în viaţă”, ne-a răspuns Baghirov.


Cairo 2011

Baghirov despre moldoveni: „Vite sălbatice, învăţate de Stalin să-şi şteargă fundul”

În ce măsură poate fi crezut Baghirov, ale cărui declaraţii se contrazic flagrant, este o altă problemă. Dacă, la Chişinău, s-a declarat nevinovat, imediat ce a ajuns la Moscova a spus presei: „Numai eu am reuşit să organizez o asemenea manifestaţie în Moldova. Niciodată n-am afirmat că n-am legături cu evenimentele din 7 aprilie, ci că securitatea moldovenească nu are dovezi despre aceasta”. Şi anticomunismul său, şi dragostea faţă de RM par a fi aberaţii exemplare. Zice că respectă moldovenii, dar îi face albie de porci: „Ei toată viaţa au fost frecaţi de cui nu îi era lene şi mintea lor este distrusă genetic. Pentru ei e complicat să priceapă că nu demult nu exista nicio Moldovă. A existat demult Principatul moldovenesc, care a stat trei sute de ani sub turci. Iubiţii lor români îi băteau şi-i înhămau la cai până în 1940. Atunci a venit Stalin şi a învăţat aceste vite sălbatice să nu-şi mai şteargă fundul cu cărămizi, ci cu hârtie igienică. Le-a făcut o republică separată, le-a construit spitale şi şcoli, le-a dăruit Transnistria. Da, a împuşcat oameni, dar pentru asta şi era Stalin. În schimb, astăzi există Moldova. Ei sunt robi. Aici e nevoie de zeci de ani şi de muncă asiduă. De munca noastră. Tu eşti pregătit pentru aceasta, Baghirov?”. Dar ce interes ar putea să aibă un om care ne dispreţuieşte în asemenea hal să ne poarte de grijă? Niciunul. Aici aduce a bani şi, dacă e aşa… cine l-a plătit pe Baghirov care, ulterior, se tot lăuda: „În RM, eu şi câţiva băieţi mai activi am dat jos comuniştii pentru totdeauna”?


Renat Hairullin, îmbrăţişat de Eduard Baghirov. Pe perete – steagul "Litprom" 

Baghirov despre Zubco: „Este un zero”

Întrebat de ce îi atacă pe Lupu şi pe Zubco, Baghirov ne-a răspuns fără explicaţii: „Nu m-am întâlnit cu Zubco. Este un nimeni, ca să mă întâlnesc cu el. La voi e procuror general, dar pentru mine el este mai puţin decât zero. Este supusul lui Lupu şi m-a presat la indicaţiile acestuia”. Şi aici lucrurile sunt mult prea bizare. Cine în ţara noastră s-ar bucura să audă astfel de calificative despre cei doi? Să nu uităm că există cel puţin un om care a profitat de evadarea lui Baghirov, solicitând şi mai insistent demisia lui Zubco… Tot el a cerut destituirea din funcţie a lui Lupu.


Renat Hairullin (în stânga) şi Eduard Baghirov (în dreapta) la o lansare de carte la Litprom

Amintim că Eduard Baghirov a venit în Rusia din Turkmenistan, după ce a dezertat din armată. Ulterior, a nimerit în puşcărie pentru furt. În 2008, a intrat într-un scandal de proporţii, după ce l-a bătut pe jurnalistul Oleg Kaşin.  


PLICTIS şi INSPIRAŢIE de Igor Cobileanschi. Traducere şi voce: Eduard Baghirov, Versuri: Renat Hairullin

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *