Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:53
Abonamente

Social 20 Decembrie 2012, ora 07:01    Din editia print

Arta de a „vrăji” liniileGraficianul din Tiraspol luptă pentru cetățenia română

Marime Font

Stanislav Cebanenco, la doar 23 de ani, a ajuns un desenator foarte talentat și cunoscut.

„Tânărul Stanislav se foloseşte de linie ca să contureze datele fizionomice, dar, în acelaşi timp, să creeze şi iluzia de turbion, de mişcare centrifugă a chipului. Lucrările sale nu sunt doar o demonstrație de desen rafinat și viguros, ci vehicule ale unui dramatism existențial”, comentează scriitorul Robert Șerban.„Bunicul îmi făcea jucării din lemn”

Stanislav s-a născut la Tiraspol și a plecat din Moldova la vârsta de șapte ani. Din copilăria petrecută în țara natală i-au rămas doar frânturi de amintiri. „Îmi aduc aminte când bunicul meu îmi făcea jucării din lemn, săbii, cuțite, pistoale – cioplea în lemn cu un cuțit micuț, stând pe treptele casei cu o batistă udă pusă pe cap și își făcea câte o țigară din ziare și tutun uscat”, povestește Stanislav. În perioada războiului din ’92, el și soră-sa au fost duși de către mama lor la țară, în satul Mălăiești, iar având numai patru ani își aduce aminte doar „cum trăgeau cu tunurile și vibrau geamurile casei”.


Au plecat împreună cu mama, fratele mai mic și sora mai mare în România în 1995, după ce, în ’93, părinții lor au divorțat. În Tiraspol a revenit în 2006, când a încercat să-și aducă actele în regulă. Tot atunci l-a revăzut pe tatăl său, Leonid, pentru a doua oară. „Numai că nu mai aveam trei-patru ani, ci 18 și pentru mine nu a fost ceva emoționant, nu simțeam nimic pentru el, din păcate…”, povestește Stanislav.

CNP-ul fals „repară” greșeli din trecut

La Bârlad a trecut prin școala primară, gimnaziu și liceu și tot aici a început șirul de greșeli birocratice care acum stau în calea lui Stanislav. La școală l-au înregistrat ca fiind cetățean român născut la Tiraspol. Apoi în clasa a XII-a în Liceul Pedagogic „Al. Vlahuță” (cu profil de arte) s-a autosesizat poliția județeană de la Biroul de Imigrări și i-au spus că se află ilegal în România. Cu toate astea, datorită faptului că era elev în țară, nu aveau dreptul să-l expulzeze. La examenul de bacalaureat, administrația liceului a încercat să-i falsifice CNP-ul, sub pretextul că astfel repară greșeala din trecut, însă la insistența băiatului, CNP-ul a fost corectat astfel încât pe diplomă să figureze Stanislav, și nu altcineva. După ce a trecut examenul de bacalaureat cu brio, cei de la Biroul de Imigrări i-au pus ștampila cu interdicția de a reveni în România, timp de șase luni.

O mână de prieteni - ca o familie

„Am avut șase luni la dispoziție ca să mă gândesc bine unde îmi doresc să continui ceea ce fac. I-am spus mamei că vreau în Timișoara, mi-a răspuns că nu își permite și, dacă totuși vreau să plec, atunci trebuie să mă descurc singur. Am respectat ce mi-a spus, am făcut rost de bani și am plecat”, mărturisește Stanislav. Astfel, până a expirat perioada de interdicție, locuind în cel mai apropiat sat de vama Leușeni, a desenat ca să-și poată strânge banii necesari pentru a merge la facultate. Când a revenit în România, și-a vândut lucrările și a decis să plece cât mai departe și să ajungă într-o lume unde „se fac mai puține greșeli din urma cărora trebuie să suferi”. Timișoara a fost locul unde i-a fost oferită libertatea de a se exprima, de a-și susține părerea și unde a găsit oameni care apreciază ceea ce face.

Aici a urmat Facultatea de Arte și Design, iar în prezent face masteratul cu specializare în grafică. Pe tot parcursul studiilor a fost bursier. „Ca un student obișnuit, când e bine, când e mai puțin bine. Uneori vând lucrări. Am promis că nu îmi mai bat joc de munca mea și așa voi face și, desigur, am o mână de prieteni aici pe care îi consider ca o familie. M-au ajutat în ceea ce am făcut până acum și le mulțumesc pentru tot”, spune Stanislav.

Fără mamă…

Cu cinci luni în urmă, Stanislav împreună cu frățiorul Edi, care are 14 ani și sora lor mai mare, Victoria, care s-a stabilit cu familia sa în Anglia, au rămas fără mamă. Ea s-a îmbolnăvit de cancer și a decedat de curând. „Au fost momente grele… Acum vreau doar să ajung în Bârlad, să îmi revăd fratele, pentru că stă la niște vecini și simt că nu îi place și trebuie să fac ceva pentru el. După ce rezolv cu Edi, voi pleca pe o perioadă scurtă să adun toate actele necesare pentru cetățenia română”, se destăinuiește tânărul.
În prezent, Stanislav se află într-o luptă cu timpul, căci fiind în anul doi de master, permisul de ședere îi expiră într-un an, astfel trebuie să grăbească procesul de perfectare a actelor pentru a obține cetățenia română și a putea rămâne alături de fratele său.

„715108 de linii” pentru cetățenia română

Luând în considerare situația în care se află Stanislav și frățiorul său, plus aprecierea și susținerea de care se bucură în Timișoara, colegii şi prietenii săi au organizat expoziţia „715108 de linii”, într-o librărie din Timişoara, unde au fost expuse creațiile lui Stanislav Cebanenco. Au adunat bani pentru a înrăma lucrările, au convins câțiva sponsori să organizeze un mic bufet după vernisaj, iar până la urmă au avut foarte mulți vizitatori care au venit să-l aplaude pe Stanislav, care este foarte timid şi modest. Prima sa expoziție personală a fost organizată nu doar pentru a-i face publice lucrările, ci și pentru a aduna, din vânzarea lor, suma necesară de bani, pentru ca artistul să poată călători până în Moldova și înapoi, și într-un final să depună toate actele necesare pentru obținerea cetățeniei române.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:08

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:01

Cartea unui autor de bestseller din Israel, a fost tradusa in Rusia omițându-se fragementul despre ”Putin minicinosul” și distorsionându-se capitolul despre invazia din Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)