Economie

Granturi pentru companii moldoveneşti ca să exporte căpşuni şi cereale bio pe piaţa UE

Potrivit unui comunicat de presă al echipei Proiectului Ameliorarea Competitivităţii (PAC II), întreprinderea „Impex Business Grup” din raionul Criuleni, specializată în creşterea căpşunilor în seră conform tehnologiei hidroponice, şi-a propus să-şi îmbunătăţească procesele de producţie şi calitatea produselor pentru a face faţă concurenţei pe piaţa externă. Compania intenţionează să ajungă în reţelele de supermarketuri din Uniunea Europeană. Întreprinderea a solicitat de la PAC GRANTURI susţinere financiară pentru experţi, inclusiv din străinătate, în promovare şi marketing, şi pentru expertiza unui consultant în hidroponică.

O altă companie care va beneficia de asistenţă financiară din partea PAC GRANTURI este „Vinăria Purcari”. Întreprinderea exportă în peste 25 de ţări şi vrea să-şi sporească competitivitatea la export. În acest scop, a solicitat un grant pentru studierea pieţelor ţintă, pentru consultanţă agricolă, tehnologică şi oenologică.

Şi dosarul întreprinderii „Prograin Organic” a fost acceptat pentru finanţare din partea PAC GRANTURI. Activitatea de bază a companiei este de a dezvolta agricultura organică în Republica Moldova, prin iniţierea şi dezvoltarea unui întreg lanţ valoric al cerealelor organice, începând cu instruirea agricultorilor şi finalizând cu comercializarea produselor organice. În prezent, compania colaborează cu 65 de gospodării ţărăneşti cărora le oferă asistenţă pe parcursul întreg ciclului de producere organică, de la livrarea seminţelor şi hibrizilor spre plantarea florii-soarelui, porumbului, mazării, soii, atât şi preparate de uz fitosanitar necesare în procesul de creştere, pentru a asigura respectarea cerinţelor către produsele organice, inclusiv asistenţă consultativă. Întreprinderea a exportat în Federaţia Rusă, însă după impunerea embargoului la producţia moldovenească de către autorităţile de la Moscova, managerii companiei au decis să se orienteze la piaţa Uniunii Europene, unde standardele de calitate sunt mai mari.

Componenta de Granturi a Proiectului Ameliorarea Competitivităţii are un buget de 3 milioane de dolari. IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de îmbunătăţire a competitivităţii produselor şi accesare a noilor pieţe de desfacere.Până în prezent au fost aprobate spre finanţare 29 de dosare, alte opt sunt în proces de examinare. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *