Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:38
Abonamente

Social 31 Octombrie 2016, ora 09:46    Din editia print

Granturile salvează agricultura

Marime Font

Agricultura din Republica Moldova mai are o șansă. Mulți fermieri susțin că, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile și a subvențiilor care întârzie, devine mai greu ca agricultura să fie practicată și să aibă rezultate mult dorite. Pe de altă parte, generația tinerilor agricultori sunt provocați și reușesc să obțină rezultate în aceste condiții, aplicând metode inovative în agricultură. 

Vitalie Ciobanu din localitatea Hârtop, raionul Cimișlia, conduce o întreprindere specializată în creșterea culturilor agricole. După ce a absolvit Facultatea de Drept și a încercat să lanseze diferite afaceri atât în Capitală, cât și în regiune, Vitalie a hotărât să preia de la tatăl său profesia de agricultor. „Tatăl meu are o experiență mare în agricultură și mi-a cedat niște terenuri pentru prelucrare. Apoi am luat alte terenuri și mi-am mărit suprafața arabilă. Câte puțin, am început să defrișez, să conserv terenurile în Hârtop, să reconstruiesc clădiri și alte investiții în acest sens. În ultimii opt ani am construit o întreprindere care astăzi pot spune că are rezultate bune”, susține bărbatul de 31 de ani.
Investițiile dau rezultate așteptate

Din 2008, Vitalie spune că a început să lucreze în agricultură. Tânărul fermier a făcut mai multe investiții pentru a avea rezultatele de care se bucură. Acum doi ani, a investit în procurarea unei semănătoare de tip HVM-6 pentru un management durabil al terenurilor. Vitalie Ciobanu a procurat această semănătoare pentru prelucrarea minimă a solului.
Pe terenurile sale, fermierul crește diverse culturi ca porumb, floarea-soarelui, grâu, orz, soia și mazăre. „Cantitățile variază în fiecare an. Anual am prelucrat 300 de hectare de porumb, circa 370 de floarea-soarelui și 700 de hectare de grâu și orz, iar la toate acestea recolta obținută este diferită”, spune agricultorul.

„Nu refuz nicio persoană care caută un serviciu”

În cadrul întreprinderii sale, Vitalie are 46 de angajați. Astfel prin dezvoltarea afacerii în domeniul agriculturii, fermierul a creat și locuri de muncă în regiune. „Unii mai vin, mai pleacă, în zona rurală niciodată nu este stabil. Dar 40 de oameni lucrează anul împrejur. Când am început activitatea, eram 3-4 persoane, acum suntem 46. Nu refuz nicio persoană care apelează pentru un serviciu, pentru că de lucru este foarte mult”, afirmă directorul întreprinderii.
Fermierul din satul Hârtop povestește că munca, în cadrul întreprinderii pe care o conduce, începe primăvara devreme prin administrarea îngrășămintelor, semănarea și construcția clădirilor necesare. „Am moștenit de la fostul colhoz multe construcții în stare foarte rea, demolate parțial. Acum le restabilim sau chiar construim altele noi. Clădirile le restabilim pentru că avem nevoie de depozite, astfel putem să câștigăm un plus oarecare din producție. Vindem producția nu doar vara când este ieftină ci și iarna, primăvara și vara când producția are preț”, spune Vitalie.

„Agricultorii nu au bani pentru prelucrarea culturilor”

Cât despre îngrășămintele folosite pe terenurile sale, fermierul menționează că le procură din România și Ucraina, datorită prețului bun. „Țara noastră nu produce îngrășăminte, însă ele sunt necesare în agricultură. Aceste îngrășăminte sunt pe bază de fosfați. Ele trebuie neapărat administrate. Nu toți agricultorii de la noi din țară le folosesc, depinde de banii de care dispun. Mulți poate vor să le folosească, dar nu își permit să le cumpere. Ele sunt foarte scumpe”, susține fermierul. Potrivit lui, aceste îngrășăminte nu dăunează culturilor. „Sunt niște norme stabilite. Dacă se depășesc aceste norme, evident că putem să dăunăm. Agricultorii din Moldova nu administrează nici 50 la sută din cantitatea necesară, respectiv roada e mai mică, fiindcă nu sunt bani. Cât despre întreprinderea pe care o administrez, cantitatea de îngrășăminte pe care o folosim nu ajunge nici până la 70 la sută din aceea pe care ar trebui să o folosim pentru terenurile noastre”, susține tânărul agricultor.
Pentru a cultiva terenurile agricole, tânărul fermier a beneficiat de anumite granturi și ajutor din partea statului pentru procurarea utilajelor. „Anul trecut am cumpărat tehnică de cinci milioane și jumătate de lei, dar am beneficiat de doar 200 de mii de lei din cadrul programului de subvenționare. Beneficiem de foarte puțin, dar bine că avem și aceste ajutoare care sunt și uneori în întârziere. Anul acesta am depus trei dosare pentru subvenționare. Așteptăm rezultatele să ne ajute câte puțin”, spune Vitalie Ciobanu.

„Trecem de la o agricultură mai conservativă la una inovativă”

Pe terenurile sale, agricultorul folosește o metodă mai inovativă pentru prelucrarea pământului. „Anul acesta nu am prelucrat terenurile cu plugul, fugim de la o agricultură mai conservativă la una inovativă. Astfel păstrăm apa în sol, prelucrăm solul cu ajutorul unui utilaj special numit „subsoler” care prelucrează solul vertical”, spune tânărul de 31 de ani.
Potrivit fermierului această metodă inovativă de prelucrare a solului era populară și în anii 60. „Este o metodă mai complicată după părerea mea. Păstrând apa în sol avem de luptat cu buruienile și cu insectele. În regiunea noastră avem puține precipitații și ne luptăm cu seceta, de aceea am trecut la metoda conservativă. Eu sunt mai tinerel și încerc ceva mai nou, chiar dacă este mai costisitor”, precizează fermierul. Această metodă de utilizare a practicilor de păstrare a solului și îmbunătățirea bonității și conservarea apei a fost posibilă datorită unui grant obținut în cadrul proiectului MAC-P, destinat producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului.

Produsele cerealiere crescute în satul Hârtop sunt vândute peste hotare. Cerealele din Moldova ajung în Turcia, Franța sau chiar Indonezia. Potrivit agricultorului, rămân aici când este nevoie, sau când prețul este mai mic decât prețul local al cerealelor.
„Recolta din acest an a fost chiar bună datorită ploilor din a doua jumătate a anului. În acest an, agricultorul a colectat cinci tone de porumb, trei tone de floarea-soarelui, cinci tone de orz și circa șase tone de grâu per hectar”, spune fermierul.
Astfel de granturi postinvestiționale „Managementul durabil al terenurilor”, oferite în cadrul proiectului MAC-P, sunt destinate producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. În prezent este în desfășurare cel de-al cincilea apel de granturi MDT, doritorii fiind invitați să depună dosarele până la 15 decembrie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.md, www.capmu.md.
 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)