Astăzi 10 August 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:18
Abonamente

Social 31 Octombrie 2016, ora 09:46    Din editia print

Granturile salvează agricultura

Marime Font

Agricultura din Republica Moldova mai are o șansă. Mulți fermieri susțin că, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile și a subvențiilor care întârzie, devine mai greu ca agricultura să fie practicată și să aibă rezultate mult dorite. Pe de altă parte, generația tinerilor agricultori sunt provocați și reușesc să obțină rezultate în aceste condiții, aplicând metode inovative în agricultură. 

Vitalie Ciobanu din localitatea Hârtop, raionul Cimișlia, conduce o întreprindere specializată în creșterea culturilor agricole. După ce a absolvit Facultatea de Drept și a încercat să lanseze diferite afaceri atât în Capitală, cât și în regiune, Vitalie a hotărât să preia de la tatăl său profesia de agricultor. „Tatăl meu are o experiență mare în agricultură și mi-a cedat niște terenuri pentru prelucrare. Apoi am luat alte terenuri și mi-am mărit suprafața arabilă. Câte puțin, am început să defrișez, să conserv terenurile în Hârtop, să reconstruiesc clădiri și alte investiții în acest sens. În ultimii opt ani am construit o întreprindere care astăzi pot spune că are rezultate bune”, susține bărbatul de 31 de ani.
Investițiile dau rezultate așteptate

Din 2008, Vitalie spune că a început să lucreze în agricultură. Tânărul fermier a făcut mai multe investiții pentru a avea rezultatele de care se bucură. Acum doi ani, a investit în procurarea unei semănătoare de tip HVM-6 pentru un management durabil al terenurilor. Vitalie Ciobanu a procurat această semănătoare pentru prelucrarea minimă a solului.
Pe terenurile sale, fermierul crește diverse culturi ca porumb, floarea-soarelui, grâu, orz, soia și mazăre. „Cantitățile variază în fiecare an. Anual am prelucrat 300 de hectare de porumb, circa 370 de floarea-soarelui și 700 de hectare de grâu și orz, iar la toate acestea recolta obținută este diferită”, spune agricultorul.

„Nu refuz nicio persoană care caută un serviciu”

În cadrul întreprinderii sale, Vitalie are 46 de angajați. Astfel prin dezvoltarea afacerii în domeniul agriculturii, fermierul a creat și locuri de muncă în regiune. „Unii mai vin, mai pleacă, în zona rurală niciodată nu este stabil. Dar 40 de oameni lucrează anul împrejur. Când am început activitatea, eram 3-4 persoane, acum suntem 46. Nu refuz nicio persoană care apelează pentru un serviciu, pentru că de lucru este foarte mult”, afirmă directorul întreprinderii.
Fermierul din satul Hârtop povestește că munca, în cadrul întreprinderii pe care o conduce, începe primăvara devreme prin administrarea îngrășămintelor, semănarea și construcția clădirilor necesare. „Am moștenit de la fostul colhoz multe construcții în stare foarte rea, demolate parțial. Acum le restabilim sau chiar construim altele noi. Clădirile le restabilim pentru că avem nevoie de depozite, astfel putem să câștigăm un plus oarecare din producție. Vindem producția nu doar vara când este ieftină ci și iarna, primăvara și vara când producția are preț”, spune Vitalie.

„Agricultorii nu au bani pentru prelucrarea culturilor”

Cât despre îngrășămintele folosite pe terenurile sale, fermierul menționează că le procură din România și Ucraina, datorită prețului bun. „Țara noastră nu produce îngrășăminte, însă ele sunt necesare în agricultură. Aceste îngrășăminte sunt pe bază de fosfați. Ele trebuie neapărat administrate. Nu toți agricultorii de la noi din țară le folosesc, depinde de banii de care dispun. Mulți poate vor să le folosească, dar nu își permit să le cumpere. Ele sunt foarte scumpe”, susține fermierul. Potrivit lui, aceste îngrășăminte nu dăunează culturilor. „Sunt niște norme stabilite. Dacă se depășesc aceste norme, evident că putem să dăunăm. Agricultorii din Moldova nu administrează nici 50 la sută din cantitatea necesară, respectiv roada e mai mică, fiindcă nu sunt bani. Cât despre întreprinderea pe care o administrez, cantitatea de îngrășăminte pe care o folosim nu ajunge nici până la 70 la sută din aceea pe care ar trebui să o folosim pentru terenurile noastre”, susține tânărul agricultor.
Pentru a cultiva terenurile agricole, tânărul fermier a beneficiat de anumite granturi și ajutor din partea statului pentru procurarea utilajelor. „Anul trecut am cumpărat tehnică de cinci milioane și jumătate de lei, dar am beneficiat de doar 200 de mii de lei din cadrul programului de subvenționare. Beneficiem de foarte puțin, dar bine că avem și aceste ajutoare care sunt și uneori în întârziere. Anul acesta am depus trei dosare pentru subvenționare. Așteptăm rezultatele să ne ajute câte puțin”, spune Vitalie Ciobanu.

„Trecem de la o agricultură mai conservativă la una inovativă”

Pe terenurile sale, agricultorul folosește o metodă mai inovativă pentru prelucrarea pământului. „Anul acesta nu am prelucrat terenurile cu plugul, fugim de la o agricultură mai conservativă la una inovativă. Astfel păstrăm apa în sol, prelucrăm solul cu ajutorul unui utilaj special numit „subsoler” care prelucrează solul vertical”, spune tânărul de 31 de ani.
Potrivit fermierului această metodă inovativă de prelucrare a solului era populară și în anii 60. „Este o metodă mai complicată după părerea mea. Păstrând apa în sol avem de luptat cu buruienile și cu insectele. În regiunea noastră avem puține precipitații și ne luptăm cu seceta, de aceea am trecut la metoda conservativă. Eu sunt mai tinerel și încerc ceva mai nou, chiar dacă este mai costisitor”, precizează fermierul. Această metodă de utilizare a practicilor de păstrare a solului și îmbunătățirea bonității și conservarea apei a fost posibilă datorită unui grant obținut în cadrul proiectului MAC-P, destinat producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului.

Produsele cerealiere crescute în satul Hârtop sunt vândute peste hotare. Cerealele din Moldova ajung în Turcia, Franța sau chiar Indonezia. Potrivit agricultorului, rămân aici când este nevoie, sau când prețul este mai mic decât prețul local al cerealelor.
„Recolta din acest an a fost chiar bună datorită ploilor din a doua jumătate a anului. În acest an, agricultorul a colectat cinci tone de porumb, trei tone de floarea-soarelui, cinci tone de orz și circa șase tone de grâu per hectar”, spune fermierul.
Astfel de granturi postinvestiționale „Managementul durabil al terenurilor”, oferite în cadrul proiectului MAC-P, sunt destinate producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. În prezent este în desfășurare cel de-al cincilea apel de granturi MDT, doritorii fiind invitați să depună dosarele până la 15 decembrie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.md, www.capmu.md.
 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 10 August 2020, ora: 14:18

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„PDM își declină responsabilitate pentru actul guvernării”, anunță Pro Moldova într-un comunicat de presă, după ce Pavel Filip a făcut un apel la dialog către PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 August 2020, ora: 12:44

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat; Republica Moldova - în zona galbenă

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat; Republica Moldova - în zona galbenă

Autorităţile sanitare din România au actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, în zona galbenă (carantină 14 zile) intrând şi Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 10:03

opinie Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Aleksandr Lukașenko rămâne președinte al Belarusului și nici nu era de așteptat ca „alegerile” organizate de el să le câtige altcineva.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 08:49

Igor Dodon își dorește la Chișinău o dictatură după modelul Belarusului

Igor Dodon își dorește la Chișinău o dictatură după modelul Belarusului

Dodon și-a exprimat dorința în acest sens, miercuri (aprilie 2018), în cadrul unei întrevederi cu omologul său din Minsk, Aleksandr Lukașenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 August 2020, ora: 07:54

De ce România are o scădere economica mult mai mică decât celelalte ţări europene, spre surprinderea tuturor analiştilor?

De ce România are o scădere economica mult mai mică decât celelalte ţări europene, spre surprinderea tuturor analiştilor?

Cei 1,2 milioane de români care lucrează în afară şi care s-au refugiat în ţară de frica coronavirus (şi pe care nu-i voiam) au salvat consumul şi guvernul Orban de la un faliment economic

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 10 August 2020, ora: 07:23

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale produse pe insula Evia din Grecia

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale produse pe insula Evia din Grecia

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale şi furtunile cu descărcări electrice produse pe insula Evia, în timpul weekendului, au anunţat duminică oficiali eleni citaţi de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 10 August 2020, ora: 07:17

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Considerat la început un virus respirator obişnuit, SARS-CoV-2 s-a dovedit a fi mult mai periculos decât fusese estimat iniţial de către specialişti. Mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Acum, COVID-19 are peste 30 de simptome identificate şi încă multe secrete.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 August 2020, ora: 04:29

A doua economie a lumii revine în forță, după criza generată de pandemie. Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie

A doua economie a lumii revine în forță, după criza generată de pandemie. Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie

Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie, cu 7,2%, au anunţat autorităţile de la Beijing, în condiţiile în care a doua economie mondială se redresează în urma efectelor pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 03:39

Cutremur de magnitudine însemnată, luni dimineața, în România

Cutremur de magnitudine însemnată, luni dimineața, în România

Un cutremur s-a produs, luni dimineața, în România.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 August 2020, ora: 02:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 August 2020, ora: 01:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 August 2020, ora: 00:46

10 august 1919 - Marea adunare populară a tuturor bănățenilor care consfințesc UNIREA BANATULUI cu România

10 august 1919 - Marea adunare populară a tuturor bănățenilor care consfințesc UNIREA BANATULUI cu România

Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Preluarea de facto și de jure a administrație Banatului de către autoritățile românești s-a desfășurat cu întârziere și cu mare greutate, datorită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 00:15

Piața petrolieră lovită de criză: Reducere a activelor de 50 de miliarde de dolari pentru primele cinci companii

Piața petrolieră lovită de criză: Reducere a activelor de 50 de miliarde de dolari pentru primele cinci companii

Criza generată de coronavirus a afectat puternic piața petrolieră, primele cinci mari companii din domeniu reducând activele și producția cu aproape 50 de miliarde de dolari, respectiv cu un milion de barili pe zi. Dintre cele mai mari cinci companii petroliere, una singură nu a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 August 2020, ora: 00:07 de Mariana S. Țăranu

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Moldova sovietică a fost reprezentată oficial pentru prima dată de către o spioană, care denunţa legionarii, poliţiştii şi militarii români, pentru ca aceştia să fie arestaţi de bolşevici

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)