Astăzi 25 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 4 Decembrie 2019, ora 12:15

Grave încălcări în cazul unui tânăr, lăsat de autorități să moară fără oxigen și fără pastile. Ministerul Sănătății se judecă cu acesta și refuză să-i acorde ajutor

Marime Font

Foto: SIMBOL

În Moldova pacienții cu boli rare sunt ai nimănui. Au avut nenorocul să se nască într-un stat care nu le poate asigura nici măcar un sfârșit de viață decent, nemaivorbind de un diagnostic la timp și corect sau un tratament asigurat. Roman este unul dintre pacienții din Moldova care suferă de hipertensiune pulmonară.

Literatura de specialitate spune că este vorba despre o afecțiune gravă de sănătate, în care presiunea sângelui din arterele pulmonare (vase ce pleacă din partea dreaptă a inimii către plămâni) este crescută anormal. Speranța medie de viață, din momentul stabilirii diagnosticului, pentru pacienții cu hipertensiune pulmonară idiopatică, fără tratament specific, era la mijlocul anilor ’80 de 2,8 ani. Pentru bolnavii cu asemenea patologie, cel mai indicat tratament e un transplant de cord-plămân. Nu este însă și cazul lui Roman, a cărui situație este mai gravă și nu permite o asemenea intervenție.

Ceea ce își dorește acum Roman, care are doar 38 de ani, e să poată să-și întrețină cât mai poate familia și să-și trăiască toate zilele cu demnitate. Bărbatul este nevoit însă să ducă un proces de judecată imoral și umilitor cu statul care are obligația constituțională de a-i asigura dreptul la viață și la sănătate, dar care alege să-și târască pacienții prin instanțe.

Loading...


Istoria lui Roman ne-a povestit-o tatăl său, Victor Balmuș. Bărbatul spune că a trebuit să-l convingă luni în șir pe fiul său să-și povestească istoria. Într-un final a acceptat nu ca să provoace mila celor din jur, ci în speranța că și alți pacienți, în starea lui, care trec prin momente frustrante și chinuri fizice, să-și ceară drepturile și să nu cedeze în fața nedreptăților.

Primele semne ale bolii Roman le-a simțit în urmă cu 4 ani. Urca un deal și respira cam greu. Tatăl a pus totul pe seama greutății și a glumit că ar trebui să dea niște kilograme jos. Problema s-a dovedit însă a fi extrem de gravă, astfel că din august 2015 a tot străbătut kilometri întregi de spitale și a trecut prin numeroși medici, de nu le mai ține minte numărul.

„Așa am mers până în iunie 2016, am făcut atâtea investigații. Consiliul medical din cadrul Institutului de Cardiologie a recomandat consultația lui Roman în Centre de Hipertensiune Pulmonară cu experiență extensivă, cu alte cuvinte, peste hotare. Am făcut ultima investigație la Spitalul Clinic Republican unde i-a făcut cateterism și i-au măsurat tensiunea în ventriculul drept al inimii. Au spus că într-adevăr tensiunea e mare și este vorba de hipertensiune pulmonară. Asta înseamnă că plămânii nu își îndeplinesc funcția lor de a îmbogăți sângele cu oxigen”, explică Victor Balmuș boala fiului său.

Din discuția cu medicii, bărbatul a înțeles că Roman are nevoie de tratament costisitor în afara țării, astfel că gândul și acțiunile ulterioare l-au dus la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. De fapt, Roman este dependent de oxigen. Doar două tipuri de pastile de care are nevoie zi de zi, în acel moment costau lunar peste 3 mii de euro. Nici buteliile cu oxigen și nici pastilele, în Moldova nu se găsesc, iar sistemul de sănătate nu le asigură.

De la Ministerul Sănătății Victor Balmuș spera că va putea obține un ajutor bănesc pentru a-și putea trata fiul. Bărbatul a trebuit să prezinte mai multe acte care trebuiau să fie examinate de Comisia de specialitate a Ministerului și în mâinile căreia era decizia privind finanțarea tratamentului. Unul din documentele importante pe care familia Balmuș nu l-a primit era „concluzia membrilor Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale privind posibilitatea/imposibilitatea tratamentului şi/sau investigaţilor costisitoare în ţară cu argumentarea necesităţii tratamentului şi/sau investigaţiilor peste hotare”.

„Era nevoie ca specialiștii de la Institutul de Cardiologie să se convoace și să ne dea o concluzie. Timp de o lună am umblat după ei și am ajuns la directorul Institutului de Cardiologie (n.r. Vitalie Moscalu) care, într-un final, a adunat specialiștii în Consiliul medical și mi-au zis că o să-mi dea concluzia. Într-un final, Consiliul medical ne-a recomandat să ne adresăm în instituții medicale din România, care au experiență în acest domeniu. Concluzia Comisiei de specialitate a Ministerului nu am mai obținut-o, iar Ministerul a refuzat să ne acorde suport financiar, deoarece Consiliul medical ne-a recomandat să mergem în România”, explică Victor Balmuș.

Pentru aceasta Roman a trebuit să-și facă carte de identitate românească, respectiv și asigurare. Pentru că starea lui se înrăutățea, părinții au reușit să ajungă cu el la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, unde sunt tratate persoanele cu hipertensiune pulmonară. Doctorii din România i-au făcut lui Roman biopsia pulmonară, stabilind că bărbatul are hipertensiune pulmonară de natură idiopatică. Mai simplu ar fi – nu se cunoaște cauza bolii.

Hipertensiunea pulmonară e o maladie rară, iar în România pacienții cu boli rare sunt incluși în Programul Național al Bolilor Rare, care îi asigură cu medicamente. Deși are cetățenie română, pentru că nu avea și domiciliu în România, Roman a trebuit să facă mai multe drumuri să perfecteze o serie de acte și să-și facă asigurare medicală. Doar așa putea fi inclus în programul ce-i asigura tratamentul.

Perseverența nu a fost zădarnică. Acum Roman beneficiază de cele 2 tipuri de pastile – Bosentan și Sildenafil, vitale pentru boala lui, prin Programul Național al bolilor rare din România.

„Statul român face pentru noi, ceea ce nu face Republica Moldova”, a ținut să precizeze Victor Balmuș.

Însă Roman nu doar de pastile are nevoie pentru a-și trăi viața demn. Pentru că nu mai poate respira de sine stătător, bărbatul e dependent de oxigen. Este conectat zi și noapte la un concentrator de oxigen care-l ține în viață. Atunci când trebuie să meargă la investigații, Roman umblă după el cu o butelie cu oxigen și cu concentratorul de oxigen portabil. Nici acest echipament nu i-a fost însă asigurat de către sistemul de sănătate al Republicii Moldova. Familia a trebuit să cumpere absolut totul din banii proprii. Și poate nu ar fi fost o problemă, dacă măcar butelia cu oxigen ar putea fi reîncărcată aici. Butelia de trei litri de oxigen, (la prețul 80 lei per butelie), poate fi reîncărcată doar cu un dispozitiv artizanal și îi ajunge lui Roman pentru fix 6 ore.

„Am scris atâtea cereri la Minister că a urmat să-l dăm în judecată, pentru că nu ne asigură tratamentul. Secretarul general de stat de atunci, Boris Gîlca ne-a dat un răspuns, după mine, aberant. Concentratorul de oxigen, pe care îl utilizează Roman are un debit de 3 litri jumătate pe minut. Funcționarul mi-a scris să cumpăr perne de oxigen din farmacie. Ce fel de oameni sunt? Unde le sunt competențele. Nu știu câte perne trebuie să cumpăr ca să-mi ajungă. Cred că ar trebui să-mi cumpăr o clădire de perne cu oxigen”, s-a indignat Victor Balmuș.

„Andrei Șveț, juristul Ministerului Sănătății mi-a sugerat să o dau în judecată pe Ruxandra Glavan, fosta ministră a Sănătății, care în anul 2017 în cadrul unei conferințe de presă a declarat că toți pacienții cu boli rare vor primi tratament compensat în proporție de 100%. I-am zis că ea nu a spus asta la o cumetrie, ci la o conferință de presă ca o autoritate din sănătate”, povestește Victor Balmuș.

Într-adevăr, de Ziua Bolilor Rare, în 2017, fost ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan declara că toți pacienții cu boli rare din Moldova vor beneficia de tratamente gratuite sută la sută. Glavan afirma atunci că acest lucru ar fi fost posibil datorită aplicării unui nou mecanism de achiziție a preparatelor farmaceutice. Nu este clar, dacă fosta ministră s-a referit doar la anul 2017 sau și la alți ani, astfel că ceea ce a promis a semănat mai mult unei declarații populiste. Deși suferă de o maladie rară, Roman nu a primit niciun fel de tratament conform Ghidului european pentru diagnosticul și tratamentul hipertensiunii pulmonare.

Sursa: http://sanatateinfo.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 23:25

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

 Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)