Astăzi 13 Decembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:45
Abonamente

Actualitate 4 Decembrie 2019, ora 12:15

Grave încălcări în cazul unui tânăr, lăsat de autorități să moară fără oxigen și fără pastile. Ministerul Sănătății se judecă cu acesta și refuză să-i acorde ajutor

Marime Font

Foto: SIMBOL

În Moldova pacienții cu boli rare sunt ai nimănui. Au avut nenorocul să se nască într-un stat care nu le poate asigura nici măcar un sfârșit de viață decent, nemaivorbind de un diagnostic la timp și corect sau un tratament asigurat. Roman este unul dintre pacienții din Moldova care suferă de hipertensiune pulmonară.

Literatura de specialitate spune că este vorba despre o afecțiune gravă de sănătate, în care presiunea sângelui din arterele pulmonare (vase ce pleacă din partea dreaptă a inimii către plămâni) este crescută anormal. Speranța medie de viață, din momentul stabilirii diagnosticului, pentru pacienții cu hipertensiune pulmonară idiopatică, fără tratament specific, era la mijlocul anilor ’80 de 2,8 ani. Pentru bolnavii cu asemenea patologie, cel mai indicat tratament e un transplant de cord-plămân. Nu este însă și cazul lui Roman, a cărui situație este mai gravă și nu permite o asemenea intervenție.

Ceea ce își dorește acum Roman, care are doar 38 de ani, e să poată să-și întrețină cât mai poate familia și să-și trăiască toate zilele cu demnitate. Bărbatul este nevoit însă să ducă un proces de judecată imoral și umilitor cu statul care are obligația constituțională de a-i asigura dreptul la viață și la sănătate, dar care alege să-și târască pacienții prin instanțe.


Istoria lui Roman ne-a povestit-o tatăl său, Victor Balmuș. Bărbatul spune că a trebuit să-l convingă luni în șir pe fiul său să-și povestească istoria. Într-un final a acceptat nu ca să provoace mila celor din jur, ci în speranța că și alți pacienți, în starea lui, care trec prin momente frustrante și chinuri fizice, să-și ceară drepturile și să nu cedeze în fața nedreptăților.

Primele semne ale bolii Roman le-a simțit în urmă cu 4 ani. Urca un deal și respira cam greu. Tatăl a pus totul pe seama greutății și a glumit că ar trebui să dea niște kilograme jos. Problema s-a dovedit însă a fi extrem de gravă, astfel că din august 2015 a tot străbătut kilometri întregi de spitale și a trecut prin numeroși medici, de nu le mai ține minte numărul.

„Așa am mers până în iunie 2016, am făcut atâtea investigații. Consiliul medical din cadrul Institutului de Cardiologie a recomandat consultația lui Roman în Centre de Hipertensiune Pulmonară cu experiență extensivă, cu alte cuvinte, peste hotare. Am făcut ultima investigație la Spitalul Clinic Republican unde i-a făcut cateterism și i-au măsurat tensiunea în ventriculul drept al inimii. Au spus că într-adevăr tensiunea e mare și este vorba de hipertensiune pulmonară. Asta înseamnă că plămânii nu își îndeplinesc funcția lor de a îmbogăți sângele cu oxigen”, explică Victor Balmuș boala fiului său.

Din discuția cu medicii, bărbatul a înțeles că Roman are nevoie de tratament costisitor în afara țării, astfel că gândul și acțiunile ulterioare l-au dus la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. De fapt, Roman este dependent de oxigen. Doar două tipuri de pastile de care are nevoie zi de zi, în acel moment costau lunar peste 3 mii de euro. Nici buteliile cu oxigen și nici pastilele, în Moldova nu se găsesc, iar sistemul de sănătate nu le asigură.

De la Ministerul Sănătății Victor Balmuș spera că va putea obține un ajutor bănesc pentru a-și putea trata fiul. Bărbatul a trebuit să prezinte mai multe acte care trebuiau să fie examinate de Comisia de specialitate a Ministerului și în mâinile căreia era decizia privind finanțarea tratamentului. Unul din documentele importante pe care familia Balmuș nu l-a primit era „concluzia membrilor Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale privind posibilitatea/imposibilitatea tratamentului şi/sau investigaţilor costisitoare în ţară cu argumentarea necesităţii tratamentului şi/sau investigaţiilor peste hotare”.

„Era nevoie ca specialiștii de la Institutul de Cardiologie să se convoace și să ne dea o concluzie. Timp de o lună am umblat după ei și am ajuns la directorul Institutului de Cardiologie (n.r. Vitalie Moscalu) care, într-un final, a adunat specialiștii în Consiliul medical și mi-au zis că o să-mi dea concluzia. Într-un final, Consiliul medical ne-a recomandat să ne adresăm în instituții medicale din România, care au experiență în acest domeniu. Concluzia Comisiei de specialitate a Ministerului nu am mai obținut-o, iar Ministerul a refuzat să ne acorde suport financiar, deoarece Consiliul medical ne-a recomandat să mergem în România”, explică Victor Balmuș.

Pentru aceasta Roman a trebuit să-și facă carte de identitate românească, respectiv și asigurare. Pentru că starea lui se înrăutățea, părinții au reușit să ajungă cu el la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, unde sunt tratate persoanele cu hipertensiune pulmonară. Doctorii din România i-au făcut lui Roman biopsia pulmonară, stabilind că bărbatul are hipertensiune pulmonară de natură idiopatică. Mai simplu ar fi – nu se cunoaște cauza bolii.

Hipertensiunea pulmonară e o maladie rară, iar în România pacienții cu boli rare sunt incluși în Programul Național al Bolilor Rare, care îi asigură cu medicamente. Deși are cetățenie română, pentru că nu avea și domiciliu în România, Roman a trebuit să facă mai multe drumuri să perfecteze o serie de acte și să-și facă asigurare medicală. Doar așa putea fi inclus în programul ce-i asigura tratamentul.

Perseverența nu a fost zădarnică. Acum Roman beneficiază de cele 2 tipuri de pastile – Bosentan și Sildenafil, vitale pentru boala lui, prin Programul Național al bolilor rare din România.

„Statul român face pentru noi, ceea ce nu face Republica Moldova”, a ținut să precizeze Victor Balmuș.

Însă Roman nu doar de pastile are nevoie pentru a-și trăi viața demn. Pentru că nu mai poate respira de sine stătător, bărbatul e dependent de oxigen. Este conectat zi și noapte la un concentrator de oxigen care-l ține în viață. Atunci când trebuie să meargă la investigații, Roman umblă după el cu o butelie cu oxigen și cu concentratorul de oxigen portabil. Nici acest echipament nu i-a fost însă asigurat de către sistemul de sănătate al Republicii Moldova. Familia a trebuit să cumpere absolut totul din banii proprii. Și poate nu ar fi fost o problemă, dacă măcar butelia cu oxigen ar putea fi reîncărcată aici. Butelia de trei litri de oxigen, (la prețul 80 lei per butelie), poate fi reîncărcată doar cu un dispozitiv artizanal și îi ajunge lui Roman pentru fix 6 ore.

„Am scris atâtea cereri la Minister că a urmat să-l dăm în judecată, pentru că nu ne asigură tratamentul. Secretarul general de stat de atunci, Boris Gîlca ne-a dat un răspuns, după mine, aberant. Concentratorul de oxigen, pe care îl utilizează Roman are un debit de 3 litri jumătate pe minut. Funcționarul mi-a scris să cumpăr perne de oxigen din farmacie. Ce fel de oameni sunt? Unde le sunt competențele. Nu știu câte perne trebuie să cumpăr ca să-mi ajungă. Cred că ar trebui să-mi cumpăr o clădire de perne cu oxigen”, s-a indignat Victor Balmuș.

„Andrei Șveț, juristul Ministerului Sănătății mi-a sugerat să o dau în judecată pe Ruxandra Glavan, fosta ministră a Sănătății, care în anul 2017 în cadrul unei conferințe de presă a declarat că toți pacienții cu boli rare vor primi tratament compensat în proporție de 100%. I-am zis că ea nu a spus asta la o cumetrie, ci la o conferință de presă ca o autoritate din sănătate”, povestește Victor Balmuș.

Într-adevăr, de Ziua Bolilor Rare, în 2017, fost ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan declara că toți pacienții cu boli rare din Moldova vor beneficia de tratamente gratuite sută la sută. Glavan afirma atunci că acest lucru ar fi fost posibil datorită aplicării unui nou mecanism de achiziție a preparatelor farmaceutice. Nu este clar, dacă fosta ministră s-a referit doar la anul 2017 sau și la alți ani, astfel că ceea ce a promis a semănat mai mult unei declarații populiste. Deși suferă de o maladie rară, Roman nu a primit niciun fel de tratament conform Ghidului european pentru diagnosticul și tratamentul hipertensiunii pulmonare.

Sursa: http://sanatateinfo.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 13 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 12:59

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

În viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu. La Kiev, șeful Guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Decembrie 2019, ora: 11:27

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

De săptămâna viitoare, Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 11:00

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Probabil știi care sunt cele mai importante trăsături ale zodiei tale și cum este influențată personalitatea ta, în funcție de semnul sub care te afli și de planeta care te guvernează. Dar cunoști acele lucruri pe care un bărbat le iubește cel mai mult la tine și care te fac...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 10:06

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova, țări-membre ale GUAM caută soluții pentru identificarea căilor de simplificare a circulației oamenilor și a mărfurilor în spațiul GUAM. Subiectul a fost discutat la ședința plenară a șefilor Guvernelor statelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Nuci crocante, scăldate în rom şi prinse în miez pufos de gălbenuş. Cozonacul umplut este o sărbătoare el însuşi! Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină albă, de calitate 500 ml lapte esenţă de rom şi vanilie 200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile 3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câștigat categoric alegerile anticipate din Marea Britanie, potrivit numărătorii oficiale parțiale prezentate de presa britanică. Conservatorii pro-Brexit au obținut cel mai bun rezultat din 1987 până acum și sunt pe cale să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:47

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Cel puțin o persoană a murit după ce singurul portavion din dotarea armatei Rusiei, Amiral Kuznețov, a luat foc joi dimineață în timpul lucrărilor de reparație efectuate în portul Murmansk de la Marea Arctică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:33

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

E vineri, e vineri, ura! Așteptăm ziua de vineri cu mare drag, pentru că se sfârșește munca și învățatul și avem timp pentru odihnă sau distracție.   Dacă e vineri, atunci răsfoim cele mai frumoase cărți!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:27

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Vlad Filat va reveni în politică. Cel puțin asta susține liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Munteanu a precizat că revenirea lui Filat pe arena politică este doar o chestiune de timp....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:23

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

Autoritățile capitalei anunță târguri de Crăciun în fiecare sector din Chișinău, care vor funcționa între 19 decembrie curent și 14 ianuarie 2020. Cele mai multe dintre acestea, opt la număr, vor funcționa în sectorul Centru. Târgurile de Crăciun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:16

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Ministrul Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi spune că a rămas „un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”, în urma întâlnirii cu omologul român, Bogdan Aurescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:14

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A dispărut fără urmă. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată de către oamenii legii. Minora a plecat din casă în data de 11 decembrie şi nu s-a mai întors.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)