Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:17
Abonamente

3 Septembrie 2009, ora 18:21

Greceani e pna la coate in fabrica de vin din Cojusna

Marime Font

„Lucreaza sarmanul in murdarie pana la coate, isi indeplineste toate obligatiunile si isi primeste leafa. Intrebati pe oricine si va va spune ca munceste in fiecare zi ca un blestemat, sta aici zi si noapte si are grija de tractoare”. Nu, frazele de mai sus nu descriu un om simplu, dintr-o familie ordinara, precum ati crezut, ci pe nimeni altul decat pe Alexei, sotul Zinaidei Greceanai. Asa isi lauda subalternul seful Consiliului de directori al Fabricii de vin Cojusna, Vladimir Nadiuschin, chiar daca angajatii intreprinderii ne-au asigurat ca nu l-au vazut la fabrica pe „barbatul lui Greceanai” de aproape un an. O fi asa sau altfel, problema e alta - de cativa ani, aceasta fabrica refuza sa restituie la Bugetul de stat o datorie de cinci milioane de lei, bucurandu-se si de sustinerea justitiei...

La Cojusna, toata lumea afirma ca fabrica de vinuri din localitate apartine Zinaidei Greceanai. Nu oficial, dar din umbra. In plus, sotul premieritei este membru al Consiliului de directori si director tehnic. Totodata, Vladimir Nadiuschin se jura pe sanatatea sa ca nici sefa guvernului, nici Alexei Greceanai, nu au vreo proprietate oricat de minuscula in intreprindere. Insa modul in care fabrica se eschiveaza sa achite o datorie de milioane fata de Bugetul de stat si perseverenta cu care anumiti judecatori ii instrumenteaza dosarele ne face sa simtim in cazul dat protectia cuiva…

Loading...


Fabrica din Cojusna si-a asumat datoria de 718 mln. USD

Formata pentru a gestiona primul credit in economia reala a RM de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Corporatia „Vininvest” a ajuns sa fie hartuita de Ministerul Finantelor, fisc, justitie si, indeosebi, de Fabrica de vin Cojusna. Sa vedem cum s-a ajuns la aceasta. Creditul a fost acordat in 1994, pentru sustinerea ramurii vitivinicole din RM, in suma de 30 mln. USD, cu o dobanda de 7 la suta. Abia constituita, „Vininvest” a semnat, la 3 octombrie 1994, Acordul de imprumut cu BERD, care, in aceeasi zi, a incheiat un acord de garantie cu Guvernul RM, Ministerul Finantelor obligandu-se sa fie garant al creditului. Ambele acorduri au fost ratificate de parlament. La acea vreme, putine fabrici de vinuri din RM dispuneau de tehnica necesara pentru imbutelierea vinului, de aceea guvernul a decis sa investeasca banii anume in aceasta ramura. Astfel, 20 mln. USD au fost destinate constructiei fabricii de sticla „Glass Container Company”, iar noua fabrici de vin, inclusiv cea din Cojusna, au fost asigurate cu echipament de imbuteliere a vinurilor.

In 1995, „Vininvest” a semnat acorduri de recreditare cu cele noua intreprinderi, asigurand livrarea si instalarea utilajului. Potrivit acordului, Fabrica de vin Cojusna datora initial 718 mln. USD, plus comisionul si procentele din dobanda. Dar aceasta si-a recunoscut datoria numai pana in 2005, cand Z. Greceanaii a fost numita ministru al Finantelor. De atunci, intreprinderea, care a ramas sa ramburseze 5 mln. lei, solicita instantelor recunoasterea acordului de recreditare cu „Vininvest” drept contract de vanzare-cumparare a echipamentului primit(!). In 2007, din cauza incapacitatii de plata a mai multor intreprinderi incadrate in proiect, Ministerul Finantelor a intors datoria catre BERD, pentru a evita penalitatile, iar restanta urma sa o primeasca de la „Vininvest”.

Iurie Plugaru: Nu efectuam operatiuni bancare, ci de recreditare

Dovada principala invocata de Fabrica de vin Cojusna consta in faptul ca „Vininvest” nu dispune de licenta pentru a desfasura activitati financiare. In acest sens, se foloseste ca proba si o hotarare a Curtii de Conturi din 1999, ce nu are putere juridica, nefiind publicata in „Monitorul Oficial”. Anterior, „Vininvest” a solicitat Bancii Nationale licenta bancara. Cu o asemenea solicitare s-a adresat guvernului, in 1997, si BERD. Vicepremierul de atunci, Ion Gutu, si guvernatorul Leonid Talmaci au declarat ca „Vininvest” nu necesita o astfel de licenta, pentru ca procentele pe venit au fost stabilite de BERD. Cazul a fost dezbatut in instanta de judecata, care a confirmat ca „Vininvest” nu are nevoie de licenta bancara, deoarece proiectul a fost omologat de parlament, iar statul a incheiat acordul de garantie, in care erau prevazute conditiile rambursarii creditului. „Nu efectuam operatiuni bancare, ci de recreditare, si avem raspunsuri clare ca activitatea noastra e legala si fara licenta”, afirma Iurie Plugaru, director general al „Vininvest”.

Conflictul dintre „Vininvest” si fabrica din Cojusna a inceput in 2005, cand Z. Greceanai a fost numita in functia de ministru al Finantelor, iar tot in acelasi an intreprinderea a fost privatizata de compania rusa „Alma-grup”, care detine astazi 88,8% din actiunile fabricii. In ianuarie 2006, partile au incheiat o tranzactie de impacare, prin care „Vininvest” a redus cu 50 la suta suma din procente, iar fabrica s-a obligat sa-si achite restanta pana la finele acelui an si sa-si retraga cererea din judecata. Tranzactia a fost recunoscuta de Judecatoria Economica, intr-o sedinta condusa de judecatorul Zinaida Talpalaru.

Durlesteanu refuza sa fie martora

Au trecut doi ani, dar fabrica din Cojusna nu si-a onorat obligatiunile, dimpotriva - a inaintat o cerere de revizuire a deciziei instantei din 2006. Acelasi judecator a declarat cererea drept nefondata, decizia fiind aprobata si de Curta de Apel, ulterior fiind eliberat si titlul executoriu. Se parea ca legea a triumfat, dar lucrurile au luat o cu totul alta intorsatura. Doi judecatori (Victor Orandas si Aureliu Colenco) au preluat toate dosarele dintre cele doua parti si i-au dat dreptate exclusiv Fabricii de vin Cojusna. Fabrica nu a contestat ultima decizie a Curtii de Apel in instanta ierarhic superioara, dar… iarasi in prima instanta. La 4 iulie 2008, printr-o incheiere, Orandas suspenda decizia instantei din 2006 privind confirmarea tranzactiei de impacare. La recursul „Vininvest”, Curtea de Apel intoarce cauza spre examinare judecatoarei Talpalaru, insa aceasta ajunge la acelasi Orandas, care sustine toate doleantele fabricii din Cojusna. Mai mult, in calitate de cautiune, el aplica sechestru pe cateva sute de mii de sticle cu vin, care (atentie!) erau deja gajate Corporatiei „Vininvest”. Curtea de Apel a sustinut totalmente aceasta decizie.

Si dosarul privind recunoasterea acordului de recreditare drept contract de vanzare-cumparare a ajuns sa fie examinat de acelasi Orandas. Desi Ministerul Finantelor a avut un rol deosebit in acest caz, Orandas (in prima instanta) si apoi Colenco (la Curtea de Apel) au declarat drept neintemeiata cererea „Vininvest” de a o invita ca martor in proces pe ministrul Mariana Durlesteanu, pe timpuri - sefa a Directiei relatii economice externe la minister. „Anume Durlesteanu s-a ocupat de acest proiect si cunoaste bine situatia. Ea insa nu a dorit sa participe, iar judecatorul nici n-a luat in seama cererea noastra”, sustine Iurie Plugaru. La 15 mai 2009, printr-o alta incheiere, Orandas declara acordul de creditare drept contract de vanzare-cumparare si (culmea!) obliga „Vininvest” sa plateasca Fabricii de vin Cojusna 239.478 USD, ca „supraplata pentru utilajul vandut”… Cazul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie. Astazi, „Vininvest” isi are toate conturile blocate, in timp ce scrisorile Marianei Durlesteanu, prin care solicita „Vininvest” sa-si plateasca datoria fata de buget, nu contenesc sa vina. Solicitat de noi, Serviciul de presa al Ministerului Finantelor nu ne-a dat niciun raspuns la intrebarea: de ce M. Durlesteanu a refuzat sa vina in instanta in calitate de martor?

Vladimir Nadiuschin: Nu am nicio legatura cu premierul

Am mers si noi la Cojusna, ca sa vedem „fabrica lui Greceanai”. Satenii ne-au spus ca doamna premierita a cumparat cu un milion de lei si o livada din preajma intreprinderii. La fabrica, ne-a intampinat un inginer, care e si portar. El ne-a spus ca fabrica se afla in criza, ca are putini muncitori, ca nu lucreaza toate sectiile, ca directorul general este unul Sicorschi, dar aici vine doar Nadiuschin, seful Consiliului de directori. L-am intrebat cu ce se ocupa Alexei Greceanai, dar inginerul ne-a spus ca nu l-a vazut de un an. In timp ce discutam cu el, s-a oprit o masina, din care a iesit Nadiuschin. A refuzat sa discute cu noi: „Sunt ocupat. Nu ma intereseaza nimic. Nu discut cu nimeni”. Mai tarziu, l-am solicitat la telefon si el a fost de alta parere: „E vorba de o mare escrocherie din partea „Vininvest”, care-si pastreaza banii acumulati, probabil, in bancile straine. E un caz dificil, judecata va da raspunsul, dar problema e in faptul ca ei n-au licenta bancara”. I-am amintit ca guvernatorul BNM a confirmat, prin mai multe scrisori, ca „Vininvest” nu are nevoie de licenta, dar Nadiuschin ne-a replicat ca asemenea scrisori nu exista. Cand i-am explicat ca le avem in fata, el a adaugat ca „cei care scriu asa scrisori trebuie sa raspunda pentru ele”. Nadiuschin face abstractie de acordurile semnate intre RM si BERD, de faptul ca niciun credit nu se da fara dobanda si sustine ca acordul de recreditare este contract de vanzare-cumparare. Cat despre Alexei Greceanai, el ne-a spus ca si fratele acestuia lucreaza la fabrica. S-a jurat ca niciunul dintre ei nu are proprietati aici. „Nu am nicio legatura cu prim-ministrul si nu cer de la ea privilegii. Nici livada, va jur pe sanatatea mea, nu e a ei”, a specificat Nadiuschin.

La randul sau, Iurie Plugaru considera ca desfasurarea evenimentelor arata limpede ca e vorba despre o implicare a anumitor forte care urmaresc sa scoata basma curata fabrica din Cojusna. „In afara de fabrica de sticla, care a fost transmisa in gestiunea ministerului, din cauza datoriilor mari, ceilalti participanti la proiect, chiar daca au mai incercat sa fie scutiti de achitarea dobanzii, isi recunosc constiincios datoria. Dobanda e o parte indispensabila a unui contract de creditare si nu a fost calculata de noi, ci de BERD. In ciuda sutelor de documente ce arata ca fabrica din Cojusna a semnat cu noi un acord de recreditare, instantele nu tin cont de nimic. Acum, Ministerul Finantelor ne cere insistent sa-i intoarcem banii. Daca admitem ca cei de la Cojusna vor castiga la Curtea Suprema de Justitie - singura instanta care mai poate opri faradelegea -, va iesi o tampenie totala, care va obliga ceilalti debitori sa intoarca si datoria lor”, considera Plugaru.

Andrei Sangheli: Cu atat mai mare e obraznicia

„Buna ziua, mojno na russkom?”, asa a raspuns la apelul nostru sotul dnei Greceanai, care a adaugat ca nu intelege deloc romana. Referindu-se la situatia de la fabrica, el a precizat: „E o incurcatura foarte mare, dar „Vininvest” n-a avut dreptul sa ne puna procente, ca nu aveau licenta. A fost un ajutor tehnic din partea statului, dar ei au pus pe burta aceste intreprinderi”. Sa nu-i fi lamurit oare nevasta-sa ce inseamna un credit? Sau altceva se ascunde in umbra? Raspunsul ne pare mai mult decat clar.

L-am rugat sa se expuna asupra acestei situatii si pe ex-premierul Andrei Sangheli, semnatarul Acordului de garantie dintre guvern si BERD. „A fost un proiect mare, in baza caruia s-a renovat intreaga ramura vinicola. Daca sotul prim-ministrului e sef acolo, cu atat mai mare e obraznicia, fiindca anume guvernul ar trebui sa fie cel mai interesat de rambursarea datoriei”, a mentionat Sangheli.

La ora actuala, „Vininvest” datoreaza Ministerului Finantelor un milion de dolari si un milion de euro din proiectul BERD, dintre care este impusa sa plateasca din propriul buzunar cinci milioane de lei… Astfel, va avea de pierdut doar Bugetul de stat, in special - pensionarii si bugetarii. Iar cu cinci milioane de lei pot fi platite sapte mii cinci sute douazeci si trei de pensii.

 

 

 

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

„Ce-l impiedica pe Litvinenco sa asculte informatia, sa o compare cu planul de actiuni aprobat si sa vina cu intrebari, critici, sugestii?”, se întreabă consilierul lui Chicu, Vitalie Dragancea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 21 Februarie 2020, ora: 13:42

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Peste 1000 de actuali și viitori antreprenori sunt așteptați la cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului – Chișinău Startup Week 2020. Acesta va avea loc în perioada 23-27 martie și va include o serie de evenimente de interes pentru cei din domeniu. Timp de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)