Astăzi 19 Septembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2019
Abonamente

3 Septembrie 2009, ora 18:21

Greceani e pna la coate in fabrica de vin din Cojusna

Marime Font

„Lucreaza sarmanul in murdarie pana la coate, isi indeplineste toate obligatiunile si isi primeste leafa. Intrebati pe oricine si va va spune ca munceste in fiecare zi ca un blestemat, sta aici zi si noapte si are grija de tractoare”. Nu, frazele de mai sus nu descriu un om simplu, dintr-o familie ordinara, precum ati crezut, ci pe nimeni altul decat pe Alexei, sotul Zinaidei Greceanai. Asa isi lauda subalternul seful Consiliului de directori al Fabricii de vin Cojusna, Vladimir Nadiuschin, chiar daca angajatii intreprinderii ne-au asigurat ca nu l-au vazut la fabrica pe „barbatul lui Greceanai” de aproape un an. O fi asa sau altfel, problema e alta - de cativa ani, aceasta fabrica refuza sa restituie la Bugetul de stat o datorie de cinci milioane de lei, bucurandu-se si de sustinerea justitiei...

La Cojusna, toata lumea afirma ca fabrica de vinuri din localitate apartine Zinaidei Greceanai. Nu oficial, dar din umbra. In plus, sotul premieritei este membru al Consiliului de directori si director tehnic. Totodata, Vladimir Nadiuschin se jura pe sanatatea sa ca nici sefa guvernului, nici Alexei Greceanai, nu au vreo proprietate oricat de minuscula in intreprindere. Insa modul in care fabrica se eschiveaza sa achite o datorie de milioane fata de Bugetul de stat si perseverenta cu care anumiti judecatori ii instrumenteaza dosarele ne face sa simtim in cazul dat protectia cuiva…


Fabrica din Cojusna si-a asumat datoria de 718 mln. USD

Formata pentru a gestiona primul credit in economia reala a RM de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Corporatia „Vininvest” a ajuns sa fie hartuita de Ministerul Finantelor, fisc, justitie si, indeosebi, de Fabrica de vin Cojusna. Sa vedem cum s-a ajuns la aceasta. Creditul a fost acordat in 1994, pentru sustinerea ramurii vitivinicole din RM, in suma de 30 mln. USD, cu o dobanda de 7 la suta. Abia constituita, „Vininvest” a semnat, la 3 octombrie 1994, Acordul de imprumut cu BERD, care, in aceeasi zi, a incheiat un acord de garantie cu Guvernul RM, Ministerul Finantelor obligandu-se sa fie garant al creditului. Ambele acorduri au fost ratificate de parlament. La acea vreme, putine fabrici de vinuri din RM dispuneau de tehnica necesara pentru imbutelierea vinului, de aceea guvernul a decis sa investeasca banii anume in aceasta ramura. Astfel, 20 mln. USD au fost destinate constructiei fabricii de sticla „Glass Container Company”, iar noua fabrici de vin, inclusiv cea din Cojusna, au fost asigurate cu echipament de imbuteliere a vinurilor.

In 1995, „Vininvest” a semnat acorduri de recreditare cu cele noua intreprinderi, asigurand livrarea si instalarea utilajului. Potrivit acordului, Fabrica de vin Cojusna datora initial 718 mln. USD, plus comisionul si procentele din dobanda. Dar aceasta si-a recunoscut datoria numai pana in 2005, cand Z. Greceanaii a fost numita ministru al Finantelor. De atunci, intreprinderea, care a ramas sa ramburseze 5 mln. lei, solicita instantelor recunoasterea acordului de recreditare cu „Vininvest” drept contract de vanzare-cumparare a echipamentului primit(!). In 2007, din cauza incapacitatii de plata a mai multor intreprinderi incadrate in proiect, Ministerul Finantelor a intors datoria catre BERD, pentru a evita penalitatile, iar restanta urma sa o primeasca de la „Vininvest”.

Iurie Plugaru: Nu efectuam operatiuni bancare, ci de recreditare

Dovada principala invocata de Fabrica de vin Cojusna consta in faptul ca „Vininvest” nu dispune de licenta pentru a desfasura activitati financiare. In acest sens, se foloseste ca proba si o hotarare a Curtii de Conturi din 1999, ce nu are putere juridica, nefiind publicata in „Monitorul Oficial”. Anterior, „Vininvest” a solicitat Bancii Nationale licenta bancara. Cu o asemenea solicitare s-a adresat guvernului, in 1997, si BERD. Vicepremierul de atunci, Ion Gutu, si guvernatorul Leonid Talmaci au declarat ca „Vininvest” nu necesita o astfel de licenta, pentru ca procentele pe venit au fost stabilite de BERD. Cazul a fost dezbatut in instanta de judecata, care a confirmat ca „Vininvest” nu are nevoie de licenta bancara, deoarece proiectul a fost omologat de parlament, iar statul a incheiat acordul de garantie, in care erau prevazute conditiile rambursarii creditului. „Nu efectuam operatiuni bancare, ci de recreditare, si avem raspunsuri clare ca activitatea noastra e legala si fara licenta”, afirma Iurie Plugaru, director general al „Vininvest”.

Conflictul dintre „Vininvest” si fabrica din Cojusna a inceput in 2005, cand Z. Greceanai a fost numita in functia de ministru al Finantelor, iar tot in acelasi an intreprinderea a fost privatizata de compania rusa „Alma-grup”, care detine astazi 88,8% din actiunile fabricii. In ianuarie 2006, partile au incheiat o tranzactie de impacare, prin care „Vininvest” a redus cu 50 la suta suma din procente, iar fabrica s-a obligat sa-si achite restanta pana la finele acelui an si sa-si retraga cererea din judecata. Tranzactia a fost recunoscuta de Judecatoria Economica, intr-o sedinta condusa de judecatorul Zinaida Talpalaru.

Durlesteanu refuza sa fie martora

Au trecut doi ani, dar fabrica din Cojusna nu si-a onorat obligatiunile, dimpotriva - a inaintat o cerere de revizuire a deciziei instantei din 2006. Acelasi judecator a declarat cererea drept nefondata, decizia fiind aprobata si de Curta de Apel, ulterior fiind eliberat si titlul executoriu. Se parea ca legea a triumfat, dar lucrurile au luat o cu totul alta intorsatura. Doi judecatori (Victor Orandas si Aureliu Colenco) au preluat toate dosarele dintre cele doua parti si i-au dat dreptate exclusiv Fabricii de vin Cojusna. Fabrica nu a contestat ultima decizie a Curtii de Apel in instanta ierarhic superioara, dar… iarasi in prima instanta. La 4 iulie 2008, printr-o incheiere, Orandas suspenda decizia instantei din 2006 privind confirmarea tranzactiei de impacare. La recursul „Vininvest”, Curtea de Apel intoarce cauza spre examinare judecatoarei Talpalaru, insa aceasta ajunge la acelasi Orandas, care sustine toate doleantele fabricii din Cojusna. Mai mult, in calitate de cautiune, el aplica sechestru pe cateva sute de mii de sticle cu vin, care (atentie!) erau deja gajate Corporatiei „Vininvest”. Curtea de Apel a sustinut totalmente aceasta decizie.

Si dosarul privind recunoasterea acordului de recreditare drept contract de vanzare-cumparare a ajuns sa fie examinat de acelasi Orandas. Desi Ministerul Finantelor a avut un rol deosebit in acest caz, Orandas (in prima instanta) si apoi Colenco (la Curtea de Apel) au declarat drept neintemeiata cererea „Vininvest” de a o invita ca martor in proces pe ministrul Mariana Durlesteanu, pe timpuri - sefa a Directiei relatii economice externe la minister. „Anume Durlesteanu s-a ocupat de acest proiect si cunoaste bine situatia. Ea insa nu a dorit sa participe, iar judecatorul nici n-a luat in seama cererea noastra”, sustine Iurie Plugaru. La 15 mai 2009, printr-o alta incheiere, Orandas declara acordul de creditare drept contract de vanzare-cumparare si (culmea!) obliga „Vininvest” sa plateasca Fabricii de vin Cojusna 239.478 USD, ca „supraplata pentru utilajul vandut”… Cazul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie. Astazi, „Vininvest” isi are toate conturile blocate, in timp ce scrisorile Marianei Durlesteanu, prin care solicita „Vininvest” sa-si plateasca datoria fata de buget, nu contenesc sa vina. Solicitat de noi, Serviciul de presa al Ministerului Finantelor nu ne-a dat niciun raspuns la intrebarea: de ce M. Durlesteanu a refuzat sa vina in instanta in calitate de martor?

Vladimir Nadiuschin: Nu am nicio legatura cu premierul

Am mers si noi la Cojusna, ca sa vedem „fabrica lui Greceanai”. Satenii ne-au spus ca doamna premierita a cumparat cu un milion de lei si o livada din preajma intreprinderii. La fabrica, ne-a intampinat un inginer, care e si portar. El ne-a spus ca fabrica se afla in criza, ca are putini muncitori, ca nu lucreaza toate sectiile, ca directorul general este unul Sicorschi, dar aici vine doar Nadiuschin, seful Consiliului de directori. L-am intrebat cu ce se ocupa Alexei Greceanai, dar inginerul ne-a spus ca nu l-a vazut de un an. In timp ce discutam cu el, s-a oprit o masina, din care a iesit Nadiuschin. A refuzat sa discute cu noi: „Sunt ocupat. Nu ma intereseaza nimic. Nu discut cu nimeni”. Mai tarziu, l-am solicitat la telefon si el a fost de alta parere: „E vorba de o mare escrocherie din partea „Vininvest”, care-si pastreaza banii acumulati, probabil, in bancile straine. E un caz dificil, judecata va da raspunsul, dar problema e in faptul ca ei n-au licenta bancara”. I-am amintit ca guvernatorul BNM a confirmat, prin mai multe scrisori, ca „Vininvest” nu are nevoie de licenta, dar Nadiuschin ne-a replicat ca asemenea scrisori nu exista. Cand i-am explicat ca le avem in fata, el a adaugat ca „cei care scriu asa scrisori trebuie sa raspunda pentru ele”. Nadiuschin face abstractie de acordurile semnate intre RM si BERD, de faptul ca niciun credit nu se da fara dobanda si sustine ca acordul de recreditare este contract de vanzare-cumparare. Cat despre Alexei Greceanai, el ne-a spus ca si fratele acestuia lucreaza la fabrica. S-a jurat ca niciunul dintre ei nu are proprietati aici. „Nu am nicio legatura cu prim-ministrul si nu cer de la ea privilegii. Nici livada, va jur pe sanatatea mea, nu e a ei”, a specificat Nadiuschin.

La randul sau, Iurie Plugaru considera ca desfasurarea evenimentelor arata limpede ca e vorba despre o implicare a anumitor forte care urmaresc sa scoata basma curata fabrica din Cojusna. „In afara de fabrica de sticla, care a fost transmisa in gestiunea ministerului, din cauza datoriilor mari, ceilalti participanti la proiect, chiar daca au mai incercat sa fie scutiti de achitarea dobanzii, isi recunosc constiincios datoria. Dobanda e o parte indispensabila a unui contract de creditare si nu a fost calculata de noi, ci de BERD. In ciuda sutelor de documente ce arata ca fabrica din Cojusna a semnat cu noi un acord de recreditare, instantele nu tin cont de nimic. Acum, Ministerul Finantelor ne cere insistent sa-i intoarcem banii. Daca admitem ca cei de la Cojusna vor castiga la Curtea Suprema de Justitie - singura instanta care mai poate opri faradelegea -, va iesi o tampenie totala, care va obliga ceilalti debitori sa intoarca si datoria lor”, considera Plugaru.

Andrei Sangheli: Cu atat mai mare e obraznicia

„Buna ziua, mojno na russkom?”, asa a raspuns la apelul nostru sotul dnei Greceanai, care a adaugat ca nu intelege deloc romana. Referindu-se la situatia de la fabrica, el a precizat: „E o incurcatura foarte mare, dar „Vininvest” n-a avut dreptul sa ne puna procente, ca nu aveau licenta. A fost un ajutor tehnic din partea statului, dar ei au pus pe burta aceste intreprinderi”. Sa nu-i fi lamurit oare nevasta-sa ce inseamna un credit? Sau altceva se ascunde in umbra? Raspunsul ne pare mai mult decat clar.

L-am rugat sa se expuna asupra acestei situatii si pe ex-premierul Andrei Sangheli, semnatarul Acordului de garantie dintre guvern si BERD. „A fost un proiect mare, in baza caruia s-a renovat intreaga ramura vinicola. Daca sotul prim-ministrului e sef acolo, cu atat mai mare e obraznicia, fiindca anume guvernul ar trebui sa fie cel mai interesat de rambursarea datoriei”, a mentionat Sangheli.

La ora actuala, „Vininvest” datoreaza Ministerului Finantelor un milion de dolari si un milion de euro din proiectul BERD, dintre care este impusa sa plateasca din propriul buzunar cinci milioane de lei… Astfel, va avea de pierdut doar Bugetul de stat, in special - pensionarii si bugetarii. Iar cu cinci milioane de lei pot fi platite sapte mii cinci sute douazeci si trei de pensii.

 

 

 

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:29

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

Deputatul Octavian Țîcu a decis să candideze la șefia capitalei și a făcut un apel către partidele de dreapta, îndemnându-le să-și unească forțele, pentru a nu admite ca fotoliul de primar al Chișinăului să fie ocupat de socialistul Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:21

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra candidează pentru funcția de primar general al capitalei! Actele pentru înregistrarea în cursă au fost depuse astăzi la Consiliul electoral de circumscripție Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:19

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

Centrul Naţional Anticorupţie, prin intermediul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI), şi procurorii anticorupţie au aplicat zilele acestea sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare. Printre bunurile indisponibilizate sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)