Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:43
Abonamente

Criza 3 Septembrie 2011, ora 10:04

Grecia incapabilă să plătească

Marime Font

Foto: Horsch (presseurop.eu)

Datoria grecească a scăpat de sub control. Această tulburătoare concluzie a Comisiei Europene vine chiar dinspre Atena. 

Asfixiată de o recesiune mai severă decât se credea şi influenţată de economia neagră, ţara pare a fi inexorabil destinată falimentului.

Scena se petrece la Hidra, o insulă din golful Saronic, la două ore de vapor de Pireu, frecventată de înalta societate grecească, inclusiv primul ministru Giorgios Papandreu. La finalul unei cine într-o tavernă celebră care reunise, în timpul lunii august, vreo zece comeseni, patroana aduce nota: 150 de euro. Scrisă de mână, adică neînregistrată. Putem plăti cu carte de credit? Nici vorbă, nu există terminal. Va fi deci în lichid. Nu e nevoie să fi înţelept pentru a pricepe că taverna lucrează esenţial la negru şi că scapă astfel de impozite.


Taverna este departe de a fi o excepţie. Toate restaurantele, dar şi cafenelele de pe insulă înşeală fiscul pe faţă, ca şi pensiunile nedeclarate care dublează capacitatea hotelieră a Hidrei. Astfel, o clădire bine situată propune şapte camere la minim 50 de euro, plătite cu banii jos şi fără factură. Dacă socotim patru luni de sezon turistic, un câştig de 42 000 de euro pentru proprietar (minus cheltuielile de întreţinere) exoneraţi de impozit. Cafenelele şi întreprinzătorii nu rămân mai prejos. Doar la Hidra dispar de sub nasul fiscului astfel mai multe milioane de euro. Cei care-şi plătesc impozitele, ca hotelurile oficiale, au dezagreabila senzaţie de a trece drept "papagali", mai ales decând a crescut presiunea fiscală.

Biserica şi societăţile de armament sunt scutite de impozit

Însă totuşi, denunţurile rămân rare (18 500 de denunţuri în 2010 contra a 4500 în 2009). Toată lumea ştie şi că majoritatea inspectorilor fiscului sunt corupţi şi vor închide ochii în schimbul unui "fakelaki", "un plic". Sigur, se constată şi progrese pe ici colo, o ruptură de cele două secole de fraudă masivă, cum există pe insula ioniană Leucade, unde majoritatea tavernelor disribuie atestaţii fiscale corecte. Dar ele rămân o excepţie: restaurante, taxiuri, cafenele, întreprinzători, economia clandestină este peste tot iar fructele sale sunt vizibile (maşini de lux, construcţii noi, vapoare etc.). Ea reprezintă încă, potrivit estimărilor, între 30 şi 40 % din economia grecească, fără a mai socoti Biserica şi societăţile de armament care sunt scutite legal de impozit.

La doi ani de la izbucnirea crizei, Grecia tot nu pare să-şi fi însuşit imensitatea gravităţii şi a eforturilor pe care va trebui să le facă pentru a evita falimentul: mai mult de 160 % din PIB – 360 de miliarde de euro – de datorie publică, un deficit 2011 care va depăşi 7.5 % din PIB speraţi deoarece este deja de 14.69 de miliarde de euro la 1 iulie, pentru un obiectiv anual care era de 16.68 de miliarde... Evident, au fost votate reforme, dar ele sunt prea puţin sau deloc aplicate. Misiunea "troicii" (Comisie, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), care tocmai a ajuns la Atena pentru a evalua progresele făcute înainte de a-i vărsa o nouă tranşă de ajutor, nu va putea decât să constate că Grecia este versiuna modernă a butoiului Danaidelor: a cere noi reduceri bugetare nu serveşte practic la nimic atât timp cât statul nu este capabil să funcţioneze. "Crezusem că Grecia este o ţară normală, am gresit, se recunoaşte deja la Paris. Problema sa nu se va rezolva într-un an-doi. Trebuie să o ajutăm să construiască un stat care să funcţioneze şi asta va lua timp, ceea ce ne obligă să o menţinem în afara pieţelor până atunci".

Grecia, o datorie în afara oricărui control

Noua Comisie de control a bugetului, compusă din personalităţi independente, a estimat de altfe, miercuri, că datoria era de acum înainte "în afara oricărui control". Recesiunea economică explică parţial acest derapaj incontrolat: fără îndoială – 4.5 % în 2005 contra -3.5 % aşteptaţi, fie -10 % în trei ani. Însă mai multe ţări europene au cunoscut o recesiune şi mai puternică (-10.5 % în 2010 în Letonia) fără a se afla în situaţia Greciei.

Negare: Atena plăteşte mai ales absenţa de stat, aşa cum o recunoaşte Comisia de control al bugetului:"Este clar că problema acestei ţări nu este doar volumul datoriei sale publice, ci şi incapacitatea de a conslida gestiunea bugetară actuală. În ciuda gigantescului efort de ajustare bugetară, nu a fost degajat nici un excedent primar şi, dimpotrivă, deficitul primar s-a adâncit".

Comisia arată cu degetul mai ales incapacitatea de luptă împotriva fraudei fiscale. În loc să atace în sfârşit problema incompetenţei şi a corupţiei serviciilor sale, ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, s-a mulţumit, în cea mai pură tradiţie a negării locale, să publice un comunicat care califică acest raport ca fiind "o gafă". Nimic de mirare, deci, ca mai multe ţări, printre care Finlanda, Germania, Austria, Olanda şi Slovacia, să fie trase de urechi pentru a participa la noul ajutor financiar convenit în timpul summit-ului din 21 iulie. Căci Grecia pare să fie un caz particular: Irlanda, de exemplu, şi ea sub perfuzie financiară, este pe cale să se redreseze accelerat. Deci problema se pune efectiv de acum înainte: cum va putea oare Atena să evite falimentul?

CONTRA ARGUMENT

Nu, grecii nu sunt leneşi

"Datorăm Cretei începutul aventurii europene, datorăm Greciei aproape totul", asigură Liviu Antonesei în Adevărul. "Nu poţi afirma că grecii îşi merită soarta, nici să-i trimiţi dracului, judecăţile globale despre popoare sunt întotdeauna jignitoare", consideră scriitorul român, care consideră că a califica grecii ca fiind leneşi este "o jignire inutilă: bătrânii de şaptezeci de ani făcând cărăuşie pentru turişti, cu măgăruşii lor, pe pantele abrupte din Portul Santorini, ţăranul grec se chinuieşte cu viile şi măslinii pe piatra platoului Lassithi, prăvăliile se închid după miezul nopţii şi în nicio tavernă nu se pun scaunele pe mese înainte de plecarea ultimului client...".

Problema grecilor nu este frica de muncă ci rigoarea fiscală, remarcă Liviu Antonesei. Mai mult, ajutorul vărsat Greciei nu este "un ban dat degeaba ci împrumuturi. Mai multe generaţii de greci vor munci pentru a plăti datoria. Când mă gândesc la bunurile culturale furate de aici de unii dintre creditorii de azi, mi se pare nedrept, dar aşa e viaţa. Ca să nu mai spun cât de datoare e Greciei întreaga civilizaţie europeană".

Sursa: presseurop.eu
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)