Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:01
Abonamente

Criza 3 Septembrie 2011, ora 10:04

Grecia incapabilă să plătească

Marime Font

Foto: Horsch (presseurop.eu)

Datoria grecească a scăpat de sub control. Această tulburătoare concluzie a Comisiei Europene vine chiar dinspre Atena. 

Asfixiată de o recesiune mai severă decât se credea şi influenţată de economia neagră, ţara pare a fi inexorabil destinată falimentului.

Scena se petrece la Hidra, o insulă din golful Saronic, la două ore de vapor de Pireu, frecventată de înalta societate grecească, inclusiv primul ministru Giorgios Papandreu. La finalul unei cine într-o tavernă celebră care reunise, în timpul lunii august, vreo zece comeseni, patroana aduce nota: 150 de euro. Scrisă de mână, adică neînregistrată. Putem plăti cu carte de credit? Nici vorbă, nu există terminal. Va fi deci în lichid. Nu e nevoie să fi înţelept pentru a pricepe că taverna lucrează esenţial la negru şi că scapă astfel de impozite.


Taverna este departe de a fi o excepţie. Toate restaurantele, dar şi cafenelele de pe insulă înşeală fiscul pe faţă, ca şi pensiunile nedeclarate care dublează capacitatea hotelieră a Hidrei. Astfel, o clădire bine situată propune şapte camere la minim 50 de euro, plătite cu banii jos şi fără factură. Dacă socotim patru luni de sezon turistic, un câştig de 42 000 de euro pentru proprietar (minus cheltuielile de întreţinere) exoneraţi de impozit. Cafenelele şi întreprinzătorii nu rămân mai prejos. Doar la Hidra dispar de sub nasul fiscului astfel mai multe milioane de euro. Cei care-şi plătesc impozitele, ca hotelurile oficiale, au dezagreabila senzaţie de a trece drept "papagali", mai ales decând a crescut presiunea fiscală.

Biserica şi societăţile de armament sunt scutite de impozit

Însă totuşi, denunţurile rămân rare (18 500 de denunţuri în 2010 contra a 4500 în 2009). Toată lumea ştie şi că majoritatea inspectorilor fiscului sunt corupţi şi vor închide ochii în schimbul unui "fakelaki", "un plic". Sigur, se constată şi progrese pe ici colo, o ruptură de cele două secole de fraudă masivă, cum există pe insula ioniană Leucade, unde majoritatea tavernelor disribuie atestaţii fiscale corecte. Dar ele rămân o excepţie: restaurante, taxiuri, cafenele, întreprinzători, economia clandestină este peste tot iar fructele sale sunt vizibile (maşini de lux, construcţii noi, vapoare etc.). Ea reprezintă încă, potrivit estimărilor, între 30 şi 40 % din economia grecească, fără a mai socoti Biserica şi societăţile de armament care sunt scutite legal de impozit.

La doi ani de la izbucnirea crizei, Grecia tot nu pare să-şi fi însuşit imensitatea gravităţii şi a eforturilor pe care va trebui să le facă pentru a evita falimentul: mai mult de 160 % din PIB – 360 de miliarde de euro – de datorie publică, un deficit 2011 care va depăşi 7.5 % din PIB speraţi deoarece este deja de 14.69 de miliarde de euro la 1 iulie, pentru un obiectiv anual care era de 16.68 de miliarde... Evident, au fost votate reforme, dar ele sunt prea puţin sau deloc aplicate. Misiunea "troicii" (Comisie, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), care tocmai a ajuns la Atena pentru a evalua progresele făcute înainte de a-i vărsa o nouă tranşă de ajutor, nu va putea decât să constate că Grecia este versiuna modernă a butoiului Danaidelor: a cere noi reduceri bugetare nu serveşte practic la nimic atât timp cât statul nu este capabil să funcţioneze. "Crezusem că Grecia este o ţară normală, am gresit, se recunoaşte deja la Paris. Problema sa nu se va rezolva într-un an-doi. Trebuie să o ajutăm să construiască un stat care să funcţioneze şi asta va lua timp, ceea ce ne obligă să o menţinem în afara pieţelor până atunci".

Grecia, o datorie în afara oricărui control

Noua Comisie de control a bugetului, compusă din personalităţi independente, a estimat de altfe, miercuri, că datoria era de acum înainte "în afara oricărui control". Recesiunea economică explică parţial acest derapaj incontrolat: fără îndoială – 4.5 % în 2005 contra -3.5 % aşteptaţi, fie -10 % în trei ani. Însă mai multe ţări europene au cunoscut o recesiune şi mai puternică (-10.5 % în 2010 în Letonia) fără a se afla în situaţia Greciei.

Negare: Atena plăteşte mai ales absenţa de stat, aşa cum o recunoaşte Comisia de control al bugetului:"Este clar că problema acestei ţări nu este doar volumul datoriei sale publice, ci şi incapacitatea de a conslida gestiunea bugetară actuală. În ciuda gigantescului efort de ajustare bugetară, nu a fost degajat nici un excedent primar şi, dimpotrivă, deficitul primar s-a adâncit".

Comisia arată cu degetul mai ales incapacitatea de luptă împotriva fraudei fiscale. În loc să atace în sfârşit problema incompetenţei şi a corupţiei serviciilor sale, ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, s-a mulţumit, în cea mai pură tradiţie a negării locale, să publice un comunicat care califică acest raport ca fiind "o gafă". Nimic de mirare, deci, ca mai multe ţări, printre care Finlanda, Germania, Austria, Olanda şi Slovacia, să fie trase de urechi pentru a participa la noul ajutor financiar convenit în timpul summit-ului din 21 iulie. Căci Grecia pare să fie un caz particular: Irlanda, de exemplu, şi ea sub perfuzie financiară, este pe cale să se redreseze accelerat. Deci problema se pune efectiv de acum înainte: cum va putea oare Atena să evite falimentul?

CONTRA ARGUMENT

Nu, grecii nu sunt leneşi

"Datorăm Cretei începutul aventurii europene, datorăm Greciei aproape totul", asigură Liviu Antonesei în Adevărul. "Nu poţi afirma că grecii îşi merită soarta, nici să-i trimiţi dracului, judecăţile globale despre popoare sunt întotdeauna jignitoare", consideră scriitorul român, care consideră că a califica grecii ca fiind leneşi este "o jignire inutilă: bătrânii de şaptezeci de ani făcând cărăuşie pentru turişti, cu măgăruşii lor, pe pantele abrupte din Portul Santorini, ţăranul grec se chinuieşte cu viile şi măslinii pe piatra platoului Lassithi, prăvăliile se închid după miezul nopţii şi în nicio tavernă nu se pun scaunele pe mese înainte de plecarea ultimului client...".

Problema grecilor nu este frica de muncă ci rigoarea fiscală, remarcă Liviu Antonesei. Mai mult, ajutorul vărsat Greciei nu este "un ban dat degeaba ci împrumuturi. Mai multe generaţii de greci vor munci pentru a plăti datoria. Când mă gândesc la bunurile culturale furate de aici de unii dintre creditorii de azi, mi se pare nedrept, dar aşa e viaţa. Ca să nu mai spun cât de datoare e Greciei întreaga civilizaţie europeană".

Sursa: presseurop.eu
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)