Cultură

Grigore Băţ: Arta mă supără, mă revoltă şi mă bucură necontenit

Artistul a început a desena din dragoste pentru cai încă în perioada când practica hipismul. Anume caii i-au trezit simţul pentru culoare, volum şi forme, devenind apoi punctul de reper în arta sa. Deşi profilul său artistic este grafica, pictorul s-a impus ca un adevărat cunoscător al tematicii cabaline, redând prin diversitatea de forme şi dimensiuni frumuseţea şi graţia acestor animale. „La început, mi-am pus problema de a rezolva volumul acestor patrupede cochete, iar cei zece ani de studii în domeniul graficii m-au ajutat să realizez acest obiectiv”, povesteşte plasticianul, precizând că lucrările pe care le-a făcut „cu mai mult nerv” au avut un succes neaşteptat. Arta a devenit esenţa vieţii, spune el: îl supără, îl revoltă şi îl bucură necontenit.

Sculptorul Grigore Băţ a lucrat în atelierele marilor artişti precum Roman Manevici, Serghei Golubev, Valentin Vârtosu şi Ion Zderciuc, alături de care şi-a format identitatea artistică. Astăzi, potenţialul său creator este cât se poate de extins, regăsindu-se cu uşurinţă în pictură, desen, grafică şi nemijlocit în sculptură. „Cu cât mai divers este reprezentată lumea, cu atât e mai interesantă pentru privitor”, consideră artistul.
De-a lungul timpului, Grigore Băţ a avut mai multe expoziţii personale, dar a participat şi la cele de grup în ţări ca Olanda, Germania, România, Rusia şi, bineînţeles, acasă, în R. Moldova. Lucrările sale se regăsesc şi în colecţii particulare din România, Georgia, Azerbaidjan, Anglia, Egipt, Tunisia, SUA.

În prezent, Grigore Băţ se pregăteşte pentru o expoziţie personală în Olanda, în cadrul căreia va prezenta circa 20 de sculpturi – busturi, nuduri de femei şi figuri de cai. El spune că deocamdată în R. Moldova arta nu este considerată ca fiind o investiţie bună, ceea ce face ca ea să fie un domeniu mai puţin apreciat. „Businessmenii de la noi din ţară nu consideră necesar să investească în opere de artă, pe când cei din străinătate – dimpotrivă”, remarcă plasticianul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *