Cultură

Grigore Vieru a fost comemorat la Chisinau

Luni, sute de oameni au venit sa depuna flori la mormantul marelui poet Grigore Vieru din Cimitirul Central de pe strada Armeneasca a capitalei, la un an de cand a urcat in Ceruri, la Domnul. Tot aici a avut loc un parastas, savarsit de un sobor de preoti de la Catedrala „Sfanta Teodora de la Sihla”, in frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu.

La eveniment au participat presedintele interimar, presedintele Parlamentului R. Moldova Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca, deputati, ministri, oameni de cultura, liceeni si copii de la gradinitele din capitala.
Solicitat de ziaristi, prim-ministrul Vlad Filat a declarat ca acum, la un an de cand a plecat dintre noi, Grigore Vieru ne lipseste foarte mult. „Am facut foarte putin pentru Vieru, avand in vedere cat de mult a facut Vieru pentru noi”, a spus seful cabinetului de ministri, care a promis ca va elabora un program de actiuni de comemorare a marelui disparut pe parcursul anului 2010, cand, pe 14 februarie, poetul ar fi implinit 75 de ani.

La randul sau, primarul Dorin Chirtoaca s-a referit la o initiativa inedita. „In acest an, fiecare copil din municipiul Chisinau, dar si din scolile din Transnistria va primi in dar cate o carte scrisa de Grigore Vieru”, a spus el, sugerand ca o astfel de actiune ar trebui extinsa pe intreg teritoriul R. Moldova.

Prezent la eveniment, fiul poetului, deputatul PLDM Calin Vieru, a marturisit ca ii pare nespus de rau ca tatal sau n-a putut sa se bucure de invingerea democratiei in R. Moldova. „Daca ar fi fost viu, era alaturi de noi si pe baricade, si in toate actiunile pe care ni le-am propus”. El a amintit ca, pe 14 februarie, pe Aleea Clasicilor va fi inaugurat bustul lui Grigore Vieru. Un alt monument, al carui pret estimativ este de circa 60 de mii de euro, va fi instalat la mormantul poetului. Mijloacele banesti vor fi adunate din vanzarea biletelor la concertele de omagiere a marelui poet, care vor avea loc pe 10 si 11 februarie la Chisinau, precum si din donatiile facute de oameni de buna-credinta.

Mai multe institutii, intre care si Cotidianul National TIMPUL, au lansat initiativa ca anul 2010 sa fie declarat Anul Grigore Vieru. Totodata, anul curent in republica va fi instituita bursa nominala „Grigore Vieru”, pentru studentii de la facultatile de stiinte umanistice. De asemenea, vor fi emise o moneda, o marca postala si un plic cu chipul lui Grigore Vieru. La Peperata, Briceni, bastina poetului, in casa parinteasca, va fi inaugurat un muzeu si va fi instalat un bust, iar la Chisinau o strada ii va purta numele. Pana in 2013 se preconizeaza editarea operei complete a scriitorului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *