Cultură

Grigore Vieru ar fi implinit 75 de ani

Pe 14 februarie, marele nostru poet Grigore Vieru, plecat dintre noi in ianuarie 2009 in urma unui tragic accident, ar fi implinit 75 de ani. Cu aceasta ocazie, la Chisinau, dar si la Bucuresti, precum si in alte orase ale lumii vor fi organizate mai multe manifestari culturale.

Astfel, pe 11 si 12 februarie, in memoria poetului Grigore Vieru la Palatul National din Chisinau va avea loc spectacolul „Strigat-am catre tine…”. Solicitata de TIMPUL, sotia regretatului poet, Raisa Vieru, a spus ca prin acesta se va implini visul sau, el dorind ca la aniversarea sa sa fie organizate doua spectacole de zile mari: unul – la Chisinau si altul – la Bucuresti. „Cel de la Bucuresti a si avut loc, in Sala Palatului, in luna mai, anul trecut”, ne-a mai spus Raisa Vieru.

Organizat de Ministerul Culturii, in cadrul spectacolului vor evolua mai multi interpreti de pe ambele maluri ale Prutului: Mihai Volontir, Mihai Munteanu, Ion Suruceanu, Stefan Petrache, Silvia si Anatol Chiriac, Iurie Sadovnic, Alexandru Cazacu, Natalia Barbu, Catalin Josan, Fuego, Michael Kleitman (Germania), Mihai Ciobanu, Vasile Iovu, Nicolae Ciubotaru, Adriana Ochisanu, Vadim Gheorghelas, Doina Sulac si Formatia „Millenium”. Ei vor fi acompaniati de Orchestra Nationala „Lautarii” condusa de maestrul Nicolae Botgros si Orchestra Simfonica Nationala a Companiei „Teleradio-Moldova” dirijata de Gheorghe Mustea. De asemenea, in cadrul spectacolului va evolua Corala „Vocile primaverii” (conducator artistic – Stefan Andronic), cu care poetul a colaborat decenii la rand si al carei parinte spiritual a fost.

Spectatorii vor avea posibilitatea sa contribuie, prin mijloace banesti, la realizarea monumentului lui Grigore Vieru de la mormantul sau de la Cimitirul Central din strada Armeneasca din capitala.

Pe 12 februarie, la ora 12.00, pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant” va fi dezvelit bustul lui Grigore Vieru. Sambata, 13 februarie, la ora 11.00, Academia de Stiinte a Moldovei organizeaza conferinta stiintifica „Grigore Vieru – 75 de ani de la nastere”. In aceeasi zi, la ora 15.00, la Muzeul National de Arta va fi vernisata expozitia cu genericul „Chipul tau fara seaman”, organizata de Primaria municipiului Chisinau, Muzeul Literaturii Romane „M. Kogalniceanu” si institutia-gazda.

Duminica, de ziua de nastere a poetului, la bustul sau de pe Aleea Clasicilor vor avea loc depuneri de flori si un recital de versuri, iar la ora 15.00 – la Sala cu Orga – spectacolul literar-muzical cu genericul „Nu sunt singur”, organizat de Primaria municipiului Chisinau si institutia-gazda.

Pe 26 februarie, la Bucuresti, va avea loc un spectacol in memoria lui Grigore Vieru, organizat de Niculina Merceanu, redactor la TVR Romania. Alte evenimente se vor desfasura de catre diaspora romaneasca in mai multe orase din Europa si de dincolo de Ocean.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *